Lavere investeringer i næringslivet og større underskudd i utenrikshandelen dempet den økonomiske veksten i USA de tre siste månedene i fjor, viser foreløpige tall som det amerikanske handelsdepartementet la frem i går.

Samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) økte med 2,6 prosent på årsbasis etter en årlig vekst på 5 prosent i tredje kvartal.Tilbakeslaget etter sterk vekst de to foregående kvartalene kommer til å bli å bli kortvarig, mener økonomer som nyhetsbyrået Reutershar snakket med.

Sterk underliggende vekst

De mener amerikansk økonomi nå er så sterk at den kan stå i mot svakere vekst og dermed lavere etterspørsel fra andre land i verden.

For hele 2014 var veksten på i gjennomsnitt 2,4 prosent etter en svak start på året. I 2013 var veksten på 2,2 prosent.

Amerikanerne bruker mer penger

Det private forbruket, som står for over to tredjedeler av USAs økonomi, økte med 4,3 prosent i fjerde kvartal.

Det er den sterkeste forbruksveksten som en registrert i ett kvartal siden første kvartal 2006. ## «Solid tempo» i USAs vekst

Veksttallene for januar ble lagt frem to dager etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kunngjorde at økonomien vokser i et «solid tempo».

Sentralbanken opprettholdt sin tidligere vurdering om å begynne å øke renten senere i år.

Den amerikanske styringsrenten har vært holdt på rekordlave 0-0,25 prosent helt siden den globale finanskrisen i 2008 sendte de vestlige økonomier ned i den dypeste bølgedalen siden den andre verdenskrig.

Prisveksten på vei ned

Med fallende oljepriser — og dermed lavere energiutgifter - falt prisene i USA med 0,3 prosent gjennom fjerde kvartal.

USA har ikke opplevd deflasjon (prisfall) siden første kvartal 2009 - midt under finanskrisen.

Når prisene på energi og matvarer holdes utenom, steg prisene med 0,7 prosent i fjerde kvartal i fjor sammenlignet med tredje kvartal da prisene økte med 1,6 prosent.

Blandet mottagelse

Den nye nøkkeltallene for amerikansk økonomi fikk blandet mottagelse da New York-børsene åpnet fredag ettermiddag (norsk tid).

Den toneangivende Dow Jones-indeksen falt med 0,2 prosent, mens den bredere sammensatte S&P 500-indeksen og teknologibørsen Nasdaq steg rundt 1 prosent.

Dollarkursen ble litt svekket litt mot en kurv av valutaer.

Januar har vært den måneden med lengst stigning i den amerikanske valutaen siden dollaren binding til gullprisen ble opphevet i 1971, ifølge Reuters.