— Norgesenergi er et fantastisk selskap som driver i toppen av Tippeligaen. Skandiaenergi skal være et lite, men bra, strømselskap som til sammenligning begynner i bunnen av femte divisjon og kanskje kvalifiserer oss til fjerde eller tredje divisjon på sikt, sier Gunnar Norheim (50) - som samtidig forsikrer at han skal slå konkurrentene på pris.

Gründeren, som i løpet av femten år bygde Norgesenergi opp til et selskap som forsyner hver sjette norske husstand med strøm, satser nå på et nytt strømeventyr.

Strømsalg fra februar

— Vi startet reelt i desember med et par-tre stykker som planla, forberedte, bygde infrastruktur og søkte om konsesjon for strømselskapet. I slutten av februar i år publiserte vi nettsidene våre og åpnet for kundene, forteller Norheim.

- Du sa i et intervju med Fædrelandsvennen i fjor at du ikke skulle etablere noen konkurrent til Norgesenergi. Hva er grunnen til at du likevel gjør det?

— Jeg sa vel også at jeg kunne komme til å finne på noe innen energisektoren, og da særlig innen ren og fornybar energi. Strømbransjen står overfor en revolusjon som jeg har lyst å være med på, og som forbrukerne også vil merke år for år fremover, forteller Norheim.

Skandiaenergi, her representert ved salgs- og markedssjef Anders Jacobsen (sittende), økonomisjef Per Christian Oos og administrerende direktør Gunnar Norheim, er klare for å kjempe om strømkundenes gunst. Foto: Reidar Kollstad

— Helelektrisk framtid

— Automatiserte strømmålere er allerede på vei ut i markedet, og vil føre til at du reelt sett kan kjøpe strømmen billigere om natta enn om dagen. Om ikke lenge til vil du også kunne kjøpe såkalte husbatterier som kan lades med billig strøm om natta, som forbrukes gjennom dagen. Samtidig skjer det mye innen solteknologi, der huset blir en egen produksjonsenhet med lagring og salg av overskuddsstrøm tilbake til strømleverandøren din, forteller Norheim og fortsetter:

— Konseptet vårt er billig strøm og ren strøm. Vi kommer ikke til å tilby fordelsprogram som gir deg gratis inngang i badeland eller dyreparken. I stedet vil vi ta kundene våre med inn i den helektriske fremtiden med ren strømproduksjon og samtidig være langt fremme i markedet på solenergi- og smarte hjem-løsninger.

1000 kunder

At selskapet har gått under radaren til de fleste så lenge, er også i tråd med strategien.

Skandiaenergi holder til i tredje etasje av Sjøhuset nederst i Markens. De samme lokalene som Norgesenergi i sin tid oppstod. Foto: Reidar Kollstad

— Vi ønsker å gå rolig ut i markedet da det å drive et strømselskap innebærer store daglige operasjoner som innkjøp av strøm på Nordpool (nordisk strømbørs, journ.anm.), være i kontakt med 120- 130 netteiere og fakturere kunder daglig. Det er greit å se at ting fungerer, før vi kjører videre, sier Norheim.Foreløpig har selskapet rundt 1000 kunder, men satser på en årlig omsetning på rundt 40- 50 millioner kroner innen et par års tid.

Fokus på etablering

- Så det er ikke skandinavisk herredømme du søker med Skandiaenergi?

— Hehe, nei, vi har ingen sånne planer, men derimot fullt fokus på å etablere oss som ny aktør. Det er utfordring stor nok.

- Du trodde vel ikke du skulle lede Norges største strømselskap da du startet Norgesenergi heller?

— Nei, jeg husker jeg hadde med excel-ark til investorer hvor jeg viste mulig inntjening med 1000, 2000 og 10.000 kunder. Jeg hadde også et ark med 20.000 kunder, men det turte jeg ikke å vise i frykt for å bli oppfattet som useriøs. Men så gikk det jo litt annerledes, mimrer Norheim.

— Men jeg er veldig ydmyk på om vi får dette til. Det er knalltøff konkurranse i bransjer der de største aktørene bruker 60- 70 millioner kroner årlig i markedsføring og deler ut gratis strøm i månedsvis til de som blir kunder. Det er et voldsomt race og en annen idrett enn det vi holder på med, så vi må finne vår egen vei.

- Synes det er kjempegøy

Blant Norheims tidligere kollegaer er det bare gode ord å hente.

Hans-Erik Ramsdal, administerende direktør i NorgesEnergi. Foto: Reidar Kollstad

— Vi synes det er kjempegøy at Gunnar starter opp et nytt strømselskap og gleder oss til å se hvilket konsept han har valgt, sier administrerende direktør i Norgesenergi, Hans-Erik Ramsdal.Han forsikrer at det er ingen bitre følelser i Norgesenergi som følge av at deres tidligere sjef og opphavsmann starter nytt strømselskap.

— Nei, nei, nei. Snarere tvert imot. Norgesenergi har vært en pådriver for konkurranse og jeg har selv sagt til Gunnar at jeg gleder meg til å se hva han skal starte med, forteller Ramsdal.

- Men går inn i tøft marked

Selv har han kjent til planene om nytt strømselskap, men ikke hva slags konsept Norheim ville velge.

— Gunnar kjenner bransjen inn og ut og har bevist at han er en dyktig forretningsmann, sier Ramsdal, som legger til at det er et tøft marked han går inn i.

— Med over 120 strømselskaper blir det hard konkurranse. Men Gunnar har jo selv vist at han kan ta et selskap helt til eliteserien, så vi får vente i spenning å se, sier Norgesenergi-sjefen.