— Her ser man betydningen av fremtidsrettet, tålmodig kapital som kan bringe virksomheten gjennom en lang og tung periode. Når det som foregår her, samtidig er basert på imponerende forskning gjennom mange år, demonstrerer det en særegen kvalitet ved norsk industrikultur.

Statsminister Erna Solberg står inne i fabrikklokalene til Elkem Solar på Fiskaa i Kristiansand. Hun er snart ferdig med omvisningen hos denne energieffektive, miljøvennlige produsenten av solcellesilisium. Solberg kommer direkte fra Kjevik og Elkem Solar er første post på programmet under tirsdagens kristiansandsbesøk.

Valentina Nilsen (t.v.) og Marit Lindevik (t.h. i hvitt) forklarte statsminister Erna Solberg om silisiumtesting med tydelig yrkesstolthet. I bakgrunnen skimtes kristiansandsordfører Harald Furre. Foto: Kjartan Bjelland

— VerdensklasseLitt tidligere i runden, inne i et testlaboratorium, får hun forklart av Marit Lindevik og Valentina Nilsen hva de steller med. Yrkesstoltheten lyser av dem.

— Inne i denne bitte lille ovnen når temperaturen opp i 10.000 grader celsius. Til sammenligning: Solen holder 6000 grader. For å håndtere slikt, trengs nøyaktighet og fagkompetanse i verdensklasse. Det minste lille avvik, så virker ikke solcellepanelet. Så gjelder det da også alltid å være på hugget, alltid sørge for å ligge i front, understreker de overfor Erna Solberg.

— Har dere bevart troen på bedriften i de vanskelige årene? får de spørsmål om tilbake.

— Vi har alltid hatt troen! repliseres det med en overbevisning som pinsebevegelsen kunne misunne dem.

I bakgrunnen står fabrikkdirektør Geir Ausland og følger med, tydelig fornøyd.

— Her har vi det beste laget!

Inger Hilde Bårdsen lot seg ikke affisere av statsministerbesøket. Hun svarte og forklarte, så jobbet hun videre. I bakgrunnen: fabrikkdirektør Geir Ausland. Foto: Kjartan Bjelland

Det bærer videre innover i produksjonslokalene. Ved en av arbeidsstasjonene, hvor ferdige silisiumblokker kvalitetstestes, står Inger Hilde Bårdsen. Hun passer jobben sin, tygger tyggegummi og virker totalt uanfektet da statsministeren og et svært følge kommer bort til henne for å interpellere om alt mulig. Bårdsen svarer rolig og greit. Så snart følget er vekke, tar hun opp igjen arbeidet, like uanfektet.

Til Node og andre

Så skal statsministeren i Kilden og tale. Deretter, og formodentlig etter en lunsj, bærer det ut til MHWirth — boreteknologileverandør, stor Node-bedrift og hardt truffet av nedturen i det globale olje- og gassmarkedet. Det var jo om MHWirth og likesinnede bedrifter at Erna Solberg sa følgende dagen før hun satte seg på flyet sørover: «Det står ikke i noens makt å løfte det verdensmarkedet for oljeutstyr som skaper så store problemer for leverandørindustrien på Sørlandet (...) Regjeringens viktigste oppgave i tider som disse er å legge til rette for ny jobbskaping».

Finn Amund Norbye, viseadministrerende direktør i MHWirth, innvier statsminister Erna Solberg i hemmeligheter fra boreteknologibransjen. Bak ses arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie Foto: Kjartan Bjelland

Bred forsamlingEn hel karavane av sorte biler ruller opp foran MHWirths inngangsparti. Ut kommer statsministeren med større følge enn hos Elkem Solar. Inne, oppe i VIP-etasjen, venter en så bred forsamling fra kristiansandsregionens næringsliv at ingen har sett maken siden Næringsforeningens hagefest i august. 18-20 av dem skal få tre minutter hver til å fortelle om sin organisasjons situasjon.

Men først kastes pressen på dør.