KRISTIANSAND: — Koblingen vi stadig ser mellom megler og bank, er uheldig, og forhåpentligvis ikke en kommende utvikling. Hvis en bank bestemmer seg for å subsidiere meglerforetaket sitt, har i hvert fall ikke vi noe å stille opp med. Da blir det ikke konkurranse på like vilkår, sier Aske, som er daglig leder i Din Eiendom i Kristiansand.

Med bare åtte ansatte fordelt på to kontorer, er Din Eiendom byens nest største eiendomsmegler målt i antall salg. Og uten en bank eller mektige eiere i ryggen, er han avhengig av at spillereglene følges av både små og store aktører.

— Jeg vet om konkrete eksempler med ulovlig kobling mellom megler og bank. Senest i sommer mistet vi en kunde fordi en av våre konkurrenter lovet denne finansiering gjennom eierbanken, ved bruk av bankens eiendomsmegler, sier Aske.

Skeptisk

Han presiserer at han ikke har grunn til å tro at den nye stormegleren som etableres i kjølvannet av Plussmegleren og ABCenter, skal opptre uredelig, men er likevel skeptisk til koblingen mellom bank og megler.

— Det må være likhet for loven, sier Aske.

Blant meglerforetakene som har fått underskudd dekket av en bank-eier, er nettopp det snart avviklede ABCenter. Etter flere gode år på første del av 2000-tallet, har selskapet de fem siste årene gått med et samlet underskudd på 81,8 millioner kroner, som er dekket inn av Sparebanken Sør.

Ingen støttespiller

Aske etablerte selskapet sammen med Jan Rune Berås for 11 år siden.

— Vi har bygget sakte, men sikkert og lagt stein på stein. Med bare seks meglere har vi klart å bli Kristiansands nest største megler. Bare Plussmegleren har solgt flere boliger enn oss i år. Vi har ingen bank i ryggen, og skulle vi ha operert som for eksempel ABCenter, ville vi ikke hatt noe selskap i dag, sier Aske.

nese_gjermund.jpg Foto: Marit Hommedal

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet vil ikke mene for mye om problemstillingen.— Jeg skal være veldig forsiktig med å si noe om dette, for det vil alltid være mange forhold å ta hensyn til. Generelt kan jeg si at det ifølge konkurranseloven er forbudt å drive konkurransebegrensende samarbeid. At banker eier meglerforetak er ingen uvanlig situasjon, er alt Nese ønsker å si om saken.

Paragraf 16

Den nye megleren anslås å få en markedsandel på 30 prosent på Sørlandet, men Nese kan ikke si om nyetableringen rammes av bestemmelsene i konkurranselovens paragraf 16, der det heter at "Konkurransetilsynet skal gripe inn mot en foretakssammenslutning dersom tilsynet finner at den vil føre til eller forsterke en vesentlig begrensning av konkurransen i strid med lovens formål."

— Jeg kan ikke detaljene omkring det nye selskapet, og må se på det reelle utfallet når en eventuell melding kommer fra de involverte parter. Først da kan vi vurdere et eventuelt inngrepsgrunnlag, sier Nese.

— Banken aksepterer ikke underskudd

Øyvind Aasen, som blir leder for den nye, store eiendomsmegleren på Sørlandet, sier at selskapets eiere aldri ville akseptert at meglerforetaket ble drevet med underskudd.

— Vi må tjene penger og stå på egne bein. Subsidier er ikke et tema. Vi skal drive med overskudd, og banken vil ikke akseptere noe annet, sier Aasen.

Han ble ansatt som administrerende direktør i ABCenter så sent som i år, og har ikke lyst til å uttale seg om meglerhusets delvis brokete fortid. Men han synes det er stuerent at megleren eies av en bank.

— Mange store meglerforetak i Norge har en bank i ryggen. Fordelene og synergiene er mange, for eksempel i forbindelse med innkjøp, it og økonomi, sier Aasen.