AGDER: — En slik sammenslåing kan være problematisk hvis det fører til svekket konkurranse, og i dette tilfelle er det all grunn til å stille dette spørsmålet. Man kan for eksempel tenke seg at priskonkurransen på meglertjenestene blir lavere – og dermed fører til at det blir dyrere for forbrukerne, sier Thomas Bartholdsen, fagsjef for bolig i Forbrukerrådet.

Tirsdag ble det kjent at eiendomsmeglerne ABCenter og Plussmegleren slår seg sammen i et helt nytt selskap, som en del av sparebankfusjonen. Den nye eiendomsmegleren skal etter planen være i drift fra årsskiftet.

Forbrukerrådet mener den nye eiendoms-gigantens store markedsandeler kan skape problemer for andre meglerhus.

— Det er også grunn til å være på vakt ved at et slikt stort meglerhus vil kunne være med på å legge føringer for hvordan boligomsetningen på Sørlandet vil skje. Hvis deres markedsandel blir så stor at det legger føringer for hvordan andre meglerhus også skal drive forretning, kan det ha negative konsekvenser for forbrukerne, sier Bartholdsen.

Han oppfordrer folk til å sjekke priser før de velger megler.

— Forbrukerrådet oppfordrer forbrukerne først og fremst til å innhente tilbud fra flere meglere når de vurderer å selge bolig. Få også pristilbud fra meglere i nabokommunene, for vi har sett at det ofte kan ligge store prisforskjeller fra kommune til kommune, sier han.

- Ikke monopol

Tone Solheim Grøsle, daglig leder i Plussmegleren, avviser påstandene.

— Vi vil selvsagt forholde oss til gjeldende regler. Vi vil ikke bli noen prisdriver i markedet. Det er overhodet ikke snakk om at dette blir noen monopol-virksomhet, med så mange andre eiendomsmegleraktører. Det Bartholdsen snakker om har vi ikke engang tenkt tanken på, og har langt mindre som noen målsetting, sier Tone Solheim Grøsle, daglig leder i Plussmegleren.

Hun legger til at det ikke vil bli dyrere å bruke det nye meglerhuset, men at kundene vil bli tatt enda bedre vare på.

— Menneskene er fortsatt vår viktigste ressurs, og i det nye selskapet får vi alle forutsetninger for å gi enda bedre service, sier hun.

Konkurrent: Vi skal være nr to

— Jeg har bare lyst til å gratulere begge parter med at de har funnet ut av hverandre. Dette er mine gamle kolleger på begge sider, og vi kan leve med hverandre uansett om de er en eller to, sier Claus Eftevaag, regionleder Agder i Eiendomsmegler1. Når han har kommet med sine lykkeønskninger, er han likevel helt klar på at han tar konkurransen på alvor.

Hele bransjen må bli skjerpet, for alle ønsker en del av kaka i et krevende marked. Vi er for tiden nest størst i Kristiansand, og det skal vi fortsette å være. Å bli større enn dem i Kristiansand er nok en utopi, i alle fall hvis vi snakker ut 2014. Så får vi sammen krige om hvem som blir størst i Agder, sier Eftevaag.

- Bankene vil eie meglerhusene

Han tror det nye meglerhuset viser en del av utviklingen som vil bli mer og mer fremtredende i meglerbransjen.

I forhold til bankfusjonen tror jeg det er veldig riktig tenkt å danne et nytt og stort meglerhus. Her på Sørlandet vil den nye banken bli en gigant. I fremtiden tror jeg vi vil se at de største meglerforetakene vil være eid av de største bankene. Det vil vi se i hele landet, og jeg vil tro det er noe av bakgrunnen for at Plussmegleren går inn i dette. Markedet er krevende, og jeg tror nok mange av de mindre meglerhusene sliter, mener Eftevaag.

Selv understreker han at han overhodet ikke har panikk på vegne av eget meglerhus. Han tror heller ikke forbrukerne bør frykte høyere priser i markedet.

Selv om to blir til en, er det fortsatt så mange meglere i byen at konkurransen om kundene blir hard. Vi vil være et naturlig valg blant to å spørre. Så får kunden velge om de vil bruke oss eller de andre, sier Eftevaag.

30-32 prosent av markedet

Konkurrentene har ventet på nyheten som ble sluppet i dag.

— Det er noe vi har ventet på, og nå er det i hvert fall bestemt. De blir en stor aktør, men det er umulig å spekulere i hvor stor markedsandel de kommer til å få, sier Gustav J. Sædberg,fagansvarlig Kristiansand i Meglerhuset Sædberg, til Fædrelandsvennen.

I hele Vest-Agder har de to eiendomsmeglerselskapene i dag en markedsandel på 30-32 prosent, mens ABCenter alene har 20 prosent av markedet i Aust-Agder. Her er ikke Plussmegleren representert.

Dermed er det liten tvil om at den nye stormegleren vil ta en betydelig andel av markedet i landsdelen. Gustav J. Sædberg erkjenner at dette vil få konsekvenser for markedet, men frykter ikke at alle andre skal bukke under av den grunn.

— Vi ser på dette som en stor konkurrent, som kommer til å bli markedsledende. Og det får vi ta alvorlig. Likevel ser vi ikke på det slik at alle kommer til å velge dem bare fordi de er størst, sier Sædberg.