KRISTIANSAND: — Vi skal lage et effektivt og markedsledende selskap. Det vil være blant de ti største i landet, men jeg mener vi må sikte enda høyere. Banken blir jo Norges femte største, så hvorfor skal ikke meglerhuset ha samme ambisjon? spør Dag Thomassen.

Han er i dag markedssjef i Plussmegleren, og vil fra nyttår være en del av ledergruppa i det nye meglerhuset som oppstår når hans nåværende arbeidsgiver og ABCenter blir oppløst.

Og selv om en plass på topp 5-lista ikke er en uttalt målsetting, er heller ikke sjefen i det nye meglerhuset i tvil om det nye foretakets potensial.

Høye ambisjoner

— Med nye Sparebanken Sør og Sørlandets Boligbyggelag i ryggen, får vi en kraftfull enhet. Det sier seg selv at vi har høye ambisjoner. Vi får det beste fra to selskap, og har en bauta av en bank på laget, sier Øyvind Aasen, administrerende direktør i ABCenter, og fra 1. januar leder av det nye meglerhuset.

Konkrete mål hva omsetning og resultat angår, vil ingen av dem ut med, annet enn at Plussmeglerens overskudd på 6,2 millioner kroner i 2012 skal overgås.

— Vi har laget et business case som viser at potensialet er til stede. Hvis ikke ville vi aldri gjort dette. Blant annet kan vi trekke stordriftsfordeler fra banken, sier Aasen.

I begge leire mener de at de fint kunne levd videre på egenhånd, men at en fellesløsning var bedre.

Må gå?

Ingen av dem kan imidlertid utelukke at noen ansatte mister jobben i forbindelse med avviklingen av de nåværende selskapene. Mens ABCenter har omkring 45 ansatte, jobber 19 hos Plussmegleren. Om det blir 64 når regnestykket for den nye meglerkjempen settes opp, er høyst usikkert.

— Har de ansatte grunn til å frykte for jobbene sine?

— Det skal nå rigges et helt nytt meglerhus, et firma som skal ha livets rett. Det skal være levedyktig og tjene penger. Det er naturlig at det vil bli bemanningsmessige tilpasninger, men det gjelder å ta tingene i rekkefølge. Vi er ikke i mål med dette ennå, sier Aasen.

— Men noen må gå?

— Nå skal vi jobbe med organisasjonen, og det er ikke sikkert at vi kan legge sammen antall ansatte i Plussmegleren med de i ABCenter og få antallet som skal jobbe i det nye selskapet. Men vi har altså ikke konkludert, sier Aasen.

Dag Thomassen legger til:

— Det blir feil å gå via pressen med dette. De ansatte ble informert om det nye selskapet i dag (mandag, red. anm.).

Hver tredje bolig

Ifølge Thomassen er det et mål at hver tredje bolig på Sørlandet skal selges gjennom det nye meglerhuset. I dag har de to selskapene en markedsandel på 30-32 prosent i Vest-Agder, mens ABCenter har 20 prosent alene i Aust-Agder, hvor Plussmegleren ikke er til stede.

Arbeidet som kulminerte mandag kveld med vedtaket om å skape et nytt meglerhus, startet kort tid etter at fusjonsavtalen mellom Sparebanken Sør og Pluss ble offentliggjort i mars.

— Det ble da uttalt at vi måtte se på hvilke muligheter det var for å gjøre noe med Plussmegleren og ABCenter. Vi har møtt en del hindre underveis, og det har vært mange parter som har hatt forskjellige interesser. Vi synes det er bra å komme fram til denne løsningen, sier Aasen.

— Og vi har på ingen måte vært utsatt for press fra bankene. Vi har stått helt fritt i prosessen, supplerer Thomassen.

Hvem som skulle sitte i ledergruppa – og hva de skulle gjøre – ble ikke noe stort diskusjonstema.

— Det løste seg på en veldig naturlig måte, sier daglig leder i Plussmegleren, Tone Solheim Grøsle, som også blir med i ledergruppa i det nye meglerforetaket.