— Vi skal ha elektronisk avstemming, der medlemmene skal stemme over resultatet. Fristen er 18. juni, forteller Gunn Reidun Tednes-Åserød, leder i Utdanningsforbundet Rogaland til Aftenbladet.no.

Hun medgir at det etter resultatet ble gjort kjent mandag har vært mye følelser ute blant lærerne - med mange signaler om å stemme nei.

— Nå skal vi bruke tid til å studere avtalen som foreligger. Og det er en del positiv ting i avtalen, sier Tednes-Åserød og nevner:

  • Sikret en sentral arbeidstidsavtale, som gjør at det ikke er opp til hver enkelt skole eller kommune å bestemme timer og fag mm.

  • Antall undervisningstimer er ikke endret på.

  • Rektors styringsrett er redusert innenfor den tid lærerne skal være på skolen. Det betyr mer tid til rettearbeid, planlegging og faglig ajourføring.

Risikerer streik

Tednes-Åserød nevner også at en bindingstid på 7,5 timer arbeidsdag forutsetter at de fysiske forholdene er lagt til rette, og det er veldig mange skoler som ikke har det. Dermed må en lage individuelle avtaler for hjemmekontor – det åpner avtalen for.

— Nå vil det komme en veiledning, utarbeidet av Unio og KS, om hvordan vi skal tolke avtalen. Så har vi en jobb å gjøre med å informere, før medlemmene våre kan gå til uravstemning av avtalen.

- Hva skjer hvis det blir et nei?

— Da kan vi risikere at det blir streik i august.

- Hva tror du?

— Akkurat nå er jeg litt avventende. Jeg er spent på dette, for Rogaland er regnet som et litt protestfylke med høyere temperatur enn andre steder i landet. Men det er hele landet som skal avgjøre dette, og jeg håper og tror på et ja, sier Gunn Reidun Tednes-Åserød til Aftenbladet.no.