Det ble i dag tidlig oppnådd enighet mellom hovedorganisasjonene og KS om årets lønnsoppgjør. Det betyr at det ikke blir storstreik i kommunene fra mandag morgen.

Noen forbund har imidlertid sagt nei til riksmeglerens skisse, og kan streike om to uker. Det gjelder Skolelenes Landsforbund i LO og Musikernes Fellesorganisasjon. I tillegg gjelder det Akademikernes Norsk Lektorlag.

Kommunenes forhandlingsleder Per Kristian Sundnes ville heller snakke om dem som var kommet til enighet, enn om de tre mindre forbundene som sier nei. Disse har brutt ut av hovedorganisasjonenes enighet og må sende nye streikevarsler. Det er neppe stor vilje i organisasjonene til å hjelpe dem.

Flere muligheter for opprykk

— Dette er et økonomisk godt oppgjør for medlemmene våre, sier forhandlingsleder Mette Nord i Fagforbundet. I en pressemelding gir hun uttrykk for at hennes medlemmer har fått gjennomslag for et nytt lønnssystem som bl.a. gir medlemmene flere muligheter for opprykk.

Oppgjørets ramme er på 3,3 prosent og sikrer en reell kjøpekraftsforbedring for alle. Det anbefalte resultatet sikrer alle et lønnstillegg på 2,15 prosent, minst 8 500 kroner per 1. mai 2014. Det er avsatt 1 prosent til lokale forhandlinger, med virkning fra 1. juli 2014. Akademikerne har "Godt økonomisk oppgjør for lektorer" som overskrift på sin pressemelding.

— Det er godt for dem, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne.

— Vi har sikret fortsatt lokale, kollektive forhandlinger for storparten av våre medlemmer, og et økonomisk oppgjør for lektorene som er godt over snittet, sier han.

Likevel vil ikke lektorlaget anbefale skissen. De vil på et senere tidspunkt ta stilling til om de aksepterer avtalen eller ikke.

— Det er arbeidstidsavtalen de reagerer mot, sier Kvam.

Kompetanse skal lønne seg

— Det har vært en krevende og komplisert mekling med mange vanskelige enkeltelementer. Men vi vil likevel anbefale resultatet ut fra en helhetsvurdering. Vi har fått til et resultat i tråd med frontfaget, sier forhandlingsleder Erik Kollerud i YS Kommune i en pressemelding.

Han sier YS har fått gjennomslag for at kompetanse skal lønne seg. Minstelønnen for fagarbeidere med minimum 10 års ansiennitet har fått en økning på kr. 13.200, mens tilsvarende tall for høyskolegruppen er kr. 14.400. Han er fortsatt bekymret for avstanden mellom kommunal og privat sektor når det gjelder lønnsnivå. Dette er en felles utfordring for både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.

Lønnsnivået i kommunene må være konkurransedyktig for å møte det fremtidige arbeidskraftbehovet, mener Kollerud.

Kompliserte forhandlinger

— Dette har utvilsom vært av de mest kompliserte forhandlinger jeg har deltatt i gjennom de 20 årene jeg har vært med på dette. I tillegg til ny hovedtariffavtale, som vanligvis pleier å være mer enn vanskelig nok, har vi forhandlet både om ny hovedavtale, nytt lønnssystem og ny arbeidstidsavtale med lærerne. Derfor er jeg særdeles glad for at vi er kommet i mål uten konflikt, sier Per Kristian Sundnes, forhandlingsleder i kommunesektorens organisasjon KS.

Han berømmer forhandlerne for å ha vist tydelig vilje til å unngå en konflikt. Han gir også ros til mekler Reidun Wallevik for å ha loset partene gjennom meklingen på en ryddig og profesjonell måte.

— Det har vært tøffe og seige forhandlinger, men vi har hele tiden hatt en god og konstruktiv prosess, som vi tok med oss inn i meklingen. Jeg tror alle til slutt var innforstått med at meklerens forslag var så langt det var mulig å strekke seg for alle parter, sier Sundnes.

Lærernes arbeidstid

Ny arbeidstidsavtale for lærere har vært en ekstra krevende del av årets oppgjør.

Den anbefalte løsningen betyr at lærerne skal være til stede på skolen 7,5 timer pr. dag i skoleåret. Det er også åpnet for å utvide arbeidsårets lengde noe, dette skal forhandles lokalt.

— Jeg skal ikke legge skjul på at dette er den delen av avtalen vi er minst tilfreds med. Men vi har fått tydelige tilbakemeldinger fra våre medlemmer om at det aller viktigste å få på plass, var mer daglig tilstedeværelse på skolen. Det har vi fått gjennomslag for, og det er vi godt fornøyd med. Dette gir arbeidsgiver en nødvendig forutsigbarhet til å kunne planlegge for samarbeid og skoleutvikling. Vi er sikre på at dette vil bidra til en god utvikling i norsk skole, sier Sundnes.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied tror at medlemmene vil godta avtalen, bare de får se den. I fremtiden blir lærerne nødt tll å være mer på skolen, med fast kontortid 7,5 timer om dagen.

Men Lied legger vekt på at arbeidstiden ikke utvides og at det ikke blir noe av den "styringen" mange lærere frykter.