Tirsdag offentliggjorde Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) at amerikaneren Curt Rice (52) blir ny rektor.

Rice er i dag professor ved Institutt for språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø, og han har en doktorgrad i lingvistikk fra University of Texas.

Det var 14 søkere, hvorav tre interne, til stillingen. Rice begynner i jobben 1. august.

— Høyskolen har en viktig rolle i å støtte opp om velferdstjenestene. HiOA leverer kompetanse til samfunnet gjennom utdanninger,forskning og utviklingsarbeid på viktige områder som blant annetskole, helseog teknologi. Vi må dyrkefrem fagmiljøer på toppnivå og en suveren administrasjon som legger til rette for kjerneoppgavene, uttaler Rice.

Han mener det er en selvfølge å arbeide for at høyskolen får universitetsstatus.

Har bodd lenge i Norge

Dette er første gang en utlending har fått toppjobben ved et større norsk lærested.

— Av og til kan jeg høre folk si ting som: Han ja! Han kjenner jeg fra gymnaset. Eller: Å, ja, hun! Hun er gift med kusinen til naboen min. Den type medfødt nettverk har ikke jeg tilgang på. Da er det enda mer viktig å utvikle et sterkt profesjonelltnettverk som kan veie opp, sier Rice til Dagens Næringsliv.

Han har siden 1991 bodd og arbeidet i Norge i lange perioder.

— Som lingvist er jeg nok ekstra opptatt av språk og kultur, men jeg har bevisst gått inn for å lære meg begge deler så godt jeg overhodet kan. Jeg ønsket tidlig å ta del i samfunnsdebatten, særlig i forhold til høyere utdanning. Da er man nødt til å kunne språket godt, sier Rice til avisen.

I 2012 søkte han på jobben som rektor ved NTNU, men ble slått av Gunnar Bovim.

Aktiv blogger og debattant

Dette er første gang HiOA ansetter en rektor. Tidligere har de ansatte og studentene i fellesskap valgt en rektor, en modell som fortsatt benyttes ved blant annet Universitetet i Oslo. Det vedtok styret ved HiOA i fjor å gå bort fra.

Rice er en aktiv blogger om vitenskaplige spørsmål, og han har over 13.000 følgere på Twitter.

— Den type ledelse som jeg er opptatt av, handler om medbestemmelse, prosesser og akademisk frihet. Jeg mener at en rektor skal egge til rette for vitenskapelig ansatte slik at de kan gjøre jobben på best mulig måte. Det har jeg erfaring med,og har lykkes med, i de andre jobbene jeg har hatt, har han tidligere uttalt til nettavisen Khrono.

Kari Toverud Jensen, avtroppende rektor ved HioA, mener Rice er rett man for jobben.

— Jeg er overbevist om at Curt Rice vil bli en god og tydelig leder for HiOA. Han har solid erfaring medledelse og forskning, og jeg tror han vil sette HiOA på kartet gjennom å være en markantdebattant i spørsmål om høyere utdanning,sier hun.