GRIMSTAD: — Krisen i oljeindustrien er kortvarig, men dette er starten på en langsiktig fundamentert innovasjonstankegang, sa NOV-sjef og Node-styreleder Tor Henning Ramfjord da han fikk ordet før byggestarten av mekatronikklaben, tidligere kjent som Sørlandslaben.

Onsdag formiddag var det nemlig klart for første spadetak for laben som skal styrke regionens innovasjons- og omstillingsevne. Eller rettere sagt spadetakene, da det var barn fra nabobarnehagen Hokus Pokus som sto for den symbolske byggestarten med lekegravemaskiner, bøtter og spader.

— Dette er en veldig stor dag og et lyspunkt for en bransje som har slitt den siste tiden. Det vil også bety mye for oss å ha et slikt testlaboratorium når oppturen igjen kommer, sier klyngeleder for Node, Anne-Grete Ellingsen.

- Fremst i landet

Frank Reichert, rektor ved UiA, så drømmen gå i oppfyllelse da barnehagebarna fra Hokus Pokus barnehage tok de første symbolske spadetakene for den nye mekatronikklaben ved UiAs campus i Grimstad. Foto: Reidar Kollstad

UiA-rektor Frank Reichert, en av de sterkeste forkjemperne for mekatronikklaben, var et eneste stort smil på byggeplassen.— Uten et fremragende forskningssenter som dette blir, ville det blitt vanskelig å trekke til oss de beste forskerne og forskningsprosjektene, sier Reichert, og legger til at mekatronikklaben blir den fremste teknologilaben på sitt område nasjonalt, og også blant de aller beste internasjonalt.

Ikke redd for manglende bevilgninger

At 60 av de 100 millionene staten skal bidra med fortsatt mangler, la ingen demper på gleden til hverken Ramfjord eller Ellingsen.

Pengene trengs nemlig for å fylle laben med utstyr.

— Revidert nasjonalbudsjett er ikke godkjent ennå, sier Ellingsen og smiler lurt.

— Vi har stor støtte hos opposisjonspartiene, så dette er jeg ikke redd for. Får vi 30-40 millioner i revidert, bør resten kunne ordnes til statsbudsjettet for neste år, legger Ellingsen til.

Heller ikke Ramfjord er nervøs for manglende bevilgninger.

— Pengene kommer. Det er jeg overbevist om. Symbolikken med barna, våre fremtidige ingeniører som tar spadetakene her i dag, er tung. Vi skal få lirket ut de siste millionene, sier Ramfjord.

Det var smil, glede og optimisme å spore hos de involverte i mekatronikklaben da byggingen endelig var i gang. Fra venstre: Tor Henning Ramfjord, NOV-sjef og Node-styreleder; Anne-Grete Ellingsen, klyngeleder i Node, Johan Martin Ugland, konserndirektør i J. B. Ugland; og Kjell O. Johannessen, tidligere klyngeleder i Node. Foto: Reidar Kollstad

— Positivt for NOV

Han legger også vekt på labens betydning for NOV i Norge.

— At jeg kan vise til Houston at vi har et innovasjonsmiljø her på Sørlandet, med statlige støtteordninger i bakkant, er veldig viktig, mener NOV-sjefen.

- Slipper å dra utenlands

Johan Martin Ugland, konserndirektør i J. B. Ugland som blir eier av bygget, var også en glad mann.

— Mekatronikklaben bygges etter samme modell som campusen. Vi leverer skallet, og andre inventaret og utstyret. Når prosjektet står ferdig vil det gi et mye større innhold i Sørlandets Teknologipark og et ekstra bein for UiA å stå på. Samtidig kan næringslivet nå teste ut prototyper lokalt i stedet for å dra til Danmark eller andre steder, sier Ugland.

Selve bygget, som er på 4500 kvadratmeter, er finansiert, og byggetiden er beregnet til halvannet år, forteller Ugland, som hadde en ekstra grunn til å smile.

— Sønnen min var blant barna som var med å ta de første spadetakene, så det var jo litt moro, sier den stolte pappaen.

Lover å jobbe hardt for ekstramidler

Hans Fr. Grøvan (KrF). Foto: Reidar Kollstad

En av opposisjonspolitikerne som ivrer for Sørlandslaben er Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for KrF i Vest-Agder.— Mekatronikklaben er et viktig tiltak av flere grunner, og jeg vil jobbe hardt for å få til en økning av midler allerede i revidert nasjonalbudsjett, sier Grøvan.

Han presiserer samtidig at KrFs prioriteringer for revidert først gjøres neste uke, og at han derfor ikke kan love noe på det nåværende tidspunkt.

Forsvarer økt oljepengebruk

Prosjektet er imidlertid ikke ukjent for KrF, som i fjor høst var med på å sikre 20 millioner kroner til laben i statsbudsjettet for i år.

— Det gir tro på at vi kan få til noe igjen, og jeg er ikke veldig redd for økt oljepengebruk i revidert med den situasjonen vi er i nå. Det er fullt mulig å forsvare økt oljepengebruk og føre motkonjunkturpolitikk, selv om det ikke bør bli en vane. Men akkurat nå er det riktig medisin, sier Grøvan.