— Vi får en fantastisk arena for kunnskapsutvikling, og vil ha stor gevinst av å kunne samarbeide enda tettere med verdensledende industri på Sørlandet. Dette er stort ikke bare for universitetet og næringslivet i landsdelen, men for hele landet, sier universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen.

Onsdag signerte hun sammen med direktør Bjørn Vedal i J.B. Ugland Eiendom bygge- og utleieavtalen for nybyggene til Mechatronics Innovation Lab (MIL), eller Sørlandslaben som den også heter. Dette er samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Agder og næringslivet i regionen med bedriftene i NODE i spissen. Laben blir et sted for forskning, utdanning og undervisning ved UiA, men skal også være åpen for næringslivet. Både UiA, næringslivet og staten bidrar med finansiering.

Offentlig privat samarbeid

— Dette har vi jobbet med lenge, så det er klart at dette er en stor dag for oss i J.B. Ugland Eiendom. Mechatronics Innovation Lab er et godt eksempel på hvordan det offentlige og private kan jobbe sammen. Til tross for ulike kulturer med noen krevende prosesser underveis, har samarbeidet vært bra, sier direktør Bjørn Vedal.

Han gir også ros til Grimstad kommune for positiv og rask behandling av planene.

Sørlandslaben skal få plass i to nybygg som vil bli bundet sammen med en bro. Byggene som totalt blir på 4500 kvadratmeter blir liggende tett inntil eksisterende universitetsbygg på campus i Grimstad.

Spleiselag

Forhandlingene mellom Venstre, KrF og regjeringspartiene resulterte i at Sørlandslaben får 20 millioner kroner i neste års statsbudsjett. Det er imidlertid behov for totalt 100 millioner. Bedrifter på Sørlandet har forpliktet seg til å kjøpe tjenester av Sørlandslaben for flere titalls millioner kroner.