— Vi får på plass 20 millioner kroner til Mechatronics Innovation Lab (MIL) i Grimstad. Samtidig får vi inn en merknad om videre opptrapping til de 100 millionene de har søkt om, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Fædrelandsvennen.

-Vi har vært opptatt av ikke å glemme situasjonen på arbeidsmarkedet med sterkt økende ledighet i Aust-og Vest-Agder, sier stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan. Foto: Tone Sandberg

— Det kommer også 150 millioner kroner til et nytt såkornfond øremerket Agder og Telemark, supplerer partifellen Hans Fredrik Grøvan.Dermed er skuffelsen over at de to postene ikke var prioritert i Høyre og Frps budsjettforslag nå vendt til glede:

- Strålende fornøyd

— Helt fantastisk. Vi er strålende fornøyde, og dette gir oss en klar bekreftelse på at det skal satses på det nye laboratoriet som betyr så mye, sier daglig leder Anne-Grete Ellingsen i NODE-klyngen til Fædrelandsvennen.

- Dette gir full uttelling for oss, sier daglig leder i Node-klyngen, Anne-Grete Ellingsen. Foto: Kjartan Bjelland

Ellingsen var en av flere som fikk hakeslepp da hun 7. oktober overvar Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksens budsjettpresentasjon hos Innoventus Sør på Gimlemoen i Kristiansand. Ikke en eneste krone var avsatt verken til såkornfond eller pilottestlaboratoriet Mechatronics Innovation Lab, populært kalt Sørlandslaben.Pilottestlaboriatoriet, som skal teste ut nye teknologiske løsninger for industrien, fikk 20 millioner kroner i revidert budsjett for 2015, og det ble nærmest tatt for gitt at staten ville følge opp med sin andel også neste år.

Økende arbeidsledighet

Etter langvarige budsjettforhandlinger, som rimeligvis mest har handlet om «tyngre» poster knyttet til flyktningproblematikken, er pengene nå på plass:

— Vi har vært opptatt av ikke å glemme situasjonen på arbeidsmarkedet med sterkt økende ledighet i Aust-og Vest-Agder som særlig vil gi seg utslag etter nyttår. I dette bildet er MIL en viktig nyskaping som også kan medføre nye arbeidsplasser, poengterer Kjell Ingolf Ropstad.

— Ikke minst gir det mulighet for grønn omstilling ved at kompetanse fra olje- og gassnæringen kan brukes til å skape nye teknologiske løsninger for grønne næringer, sier Grøvan.

Fra idé til butikk

Såkornfondet, som er sikret 150 millioner, er avhengig av et tilsvarende beløp fra private investorer, og pengene skal bruker til å hjelpe gründerbedrifter fra idéfasen til de selv kan begynne å tjene penger.

— Et slikt såkornfond vil komplettere verdikjeden som vi har bygget opp sammen med Universitetet i Agder, sier Anne-Grete Ellingsen.

— Med et laboratorium, preinkubator og inkubator på plass, vil såkornfondet muliggjøre finansiering i enden av prosessen og være en viktig brikke i et økosystem, mener hun.

— Så dette budsjettet gir full uttelling for oss, sier Ellingsen, og gir honnør til sørlandspolitikerne som har kjempet millionene på plass

— Vi har hatt et veldig godt samarbeid med hele Sørlandsbenken, og har fått god støtte fra kommuner og fylkeskommuner. Spesielt vil jeg rose KrF og Venstre som har fått dette til, sier hun.