— Frode Jensen har hatt stillingen før, og gjorde det bra. Derfor spurte vi ham, sier styreleder i National Oilwell Varco Norge, Jan Erik Melstveit.

— Jeg var aldri i tvil om at jeg skulle si ja, sier Jensen selv. Han fremhever fordelen av kontinuitet i ledelsen.

— I det krevende offshoremarkedet vi har er det viktig at vi fortsetter å levere de prosjektene vi har pågående og møter våre kunders forventninger til støtte for deres rigger i drift. Jeg tror jeg kan være med å bidra positivt til det og sørge for at vi fortsatt er den foretrukne leverandøren av boreutstyr og kraner fremover, sier Jensen.

Nylig gikk Tor Henning Ramfjord av:

Alltid i NOV

Frode Jensen sitter rett over gangen fra der Tor Henning Ramfjord hadde sitt kontor inntil han trakk seg og sluttet på dagen onsdag.

45-åringen har hatt hele sin yrkeskarriere i NOV-systemet. Han begynte i 1995 da bedriften fortsatt het Hydralift. Da kom han rett fra sivilingeniørstudiene ved NTH. I 2011 ble han viseadministrerende direktør før han i 2012 ble toppsjef for NOV Norge. Men da Tom Fidjeland gikk fra stillingen som teknisk direktør og ble administrerende direktør i Cameron, var det Frode Jensen som overtok. I fire år han har vært teknisk direktør for NOVs internasjonale drillingvirksomhet. Nå skal han håndtere begge rollene.

— Det høres krevende ut?

— Vi må stå på, og det er mye å ta tak i. Men jeg har bra folk rundt meg, og det er flere som står opp for å ta sin del, sier Jensen.

Styreleder Melstveit sier også at det er naturlig å organisere seg noe annerledes i ledelsen når bedriften har 3000 færre ansatte i Norge.

Trist med avskjeder

Da Frode Jensen sist ble administrerende direktør for NOV Norge ble han sjef for 3500 mennesker. Nå er det 2000. I mellomtiden har de vært oppe i 5000. — Det er utrolig trist at så mange har måttet slutte. Veldig mange bra folk har blitt lært opp og gjorde en veldig god jobb. Så er plutselig markedet vekk, sier Jensen. Etter 21 år i bedriften kjenner han selvfølgelig mange mennesker som har fått oppsigelse.

Kommunikasjonsdirektøren har også takket for seg:

— Nesten alle i Kristiansand kjenner noen som har jobbet her og ikke gjør det lenger. Jeg håper de har gode erfaringer herfra og at de har en ballast de kan ta med seg videre i karrieren, sier Jensen.

- Er det annerledes å være sjef nå enn i den voldsomme oppgangstiden for fire år siden?

— Basisen vil fortsatt være den samme, og det er å få teamet til å fungere bra sammen, ha en god plan og sørge for at kommunikasjonen og samarbeidet fungerer. Så må vi sørge for at vi har effektive prosesser. Men det er klart det er en veldig krevende periode som hele organisasjonen vår er midt oppe i. Den vanskelige perioden vi har vært gjennom til nå har gitt oss ballast til også å håndtere veien videre på en god og ryddig måte, sier han.

Det blir fortsatt tøft for offshore en stund fremover

Bunnen ikke nådd

Direktøren sier at bedriften har mistet mange flinke mennesker, men mener de har beholdt kjernekompetansen og skal være klare når det en gang snur.

— Tror du bunnen er nådd med tanke på markedet og antall ansatte?

Frode Jensen (45) er ny toppsjef for NOV Norge. Han ser ennå ikke så mange lyspunkter i offshoremarkedet. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Det kan jeg dessverre ikke uttale meg om utover det konsernsjef Clay Williams sa i andrekvartals «conference call». Da sa han at for offshore har vi enda ikke sett bunnen av markedet. Det blir fortsatt tøft for offshore en stund fremover, men vi begynner å se noen få lyspunkter i landmarkedet.

- Hvilke grep kan du gjøre for at nedgangen skal snu?

— Jeg kan ikke gjøre noe for at nedgangen skal snu, det må markedet ordne selv. NOV har ikke nedgang fordi vi taper ordre men fordi markedet er nede. Det vi jobber med kontinuerlig er å være så kostnadseffektive som mulig, utvikle våre produkter, teknologi og ettermarkedstjenester slik at vi fortsetter å ha de mest konkurransedyktige, effektive og sikre boresystemene og kranene. Så når markedet kommer tilbake er vi relativt sett enda sterkere.