Etter at en tekstilfabrikk i Bangladesh kollapset og 1100 arbeidere døde har debatten om billige klær og elendige arbeidsforhold i fattige land pågått verden over.

International Labour Organisation (ILO), fagforeninger og lobbygrupper har forhandlet med kleskjedene om å undertegne en avtale, for å sikre bedre og tryggere arbeidsforhold for tekstilarbeiderne.

Nå har klesgiganter som H&M og Inditex, som eier Zara, signert en juridisk bindende avtale. Den innebærer blant annet uavhengige inspeksjoner av fabrikkbygninger, offentliggjøring av kontrollresultatene, utbedring av farlige bygninger, og styrking av brannvern.

Stort press

Den inneholder også en garanti for at fagforeninger får tilgang til fabrikker for å gi kurs til arbeiderne om sikkerhet og faglige rettigheter.

Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender, mener avtalen er et historisk gjennombrudd.

— Det er store aktører som nå går foran, og som vil gjøre at flere vil skrive under avtalen. H&M og Inditex, som eier Zara, har lenge vært under et stort press, og særlig etter at fabrikken i Bangladesh kollapset. Kleskjedenes leverandører blir nå nødt til å åpne dørene dersom kjedene skal kunne håndheve avtalen, sier Leffler.

Offentliggjøres

Hun mener det viktigste er at fagbevegelsen vil få tilgang til fabrikkarbeiderne for å gi dem kurs omsikkerhet og faglige rettigheter, samt at kontrollrapportene fra inspeksjonene skal offentliggjøres.

- Liv vil bli spart med denne avtalen, mener Leffler.

Hun understreker at forbedringer ikke skjer automatisk, selv om kleskjedene har undertegnet avtalen.

— Det krever oppfølging fra alle vi som har bidratt til å få i stand denne avtalen. Men for første gang ser vi at det er håp om å forbedre forholdene, sier Leffler.

Klesindustrien tredobles

Hun legger til at det særlig er viktig med tanke på at tekstilindustrien forventes å fordobles i løpet av de neste får årene, og tredobles frem mot 2018. Dersom kleskjedene bryter avtalen, skal de i første omgang møtes i en komité satt sammen av partene som underskrev avtalen, forteller Leffler.

- Avgjørelsen kan ankes og gå videre til megling. Slik jeg tolker avtalen vil saken kunne håndheves ved domstolen i landet til eierne av kleskjeden, sier Leffler.

Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås har inviterert tekstilbransjen til et møte tirsdag for å diskutere tiltak til hvordan åpne leverandørlister kan sikre arbeidstakeres rettigheter og levelønn.