I dag er H&Ms direktør for etikk og samfunnsansvar Helena Helmersson i Oslo. Hun prøver å forklare hvordan det er mulig å forsvare at arbeiderne som produserer klærne deres, jobber 70-80 timer per uke og tjener 3 kroner timen.

— Vi må jobbe hardt for å bygge opp vår tillit, og jeg lider med våre kunder og andre som får et inntrykk av at vi er verst i klassen, når vi på mange måter er best. Vi arbeider hardt for å heve lønningene på fabrikkene , men det er et sammensatt, komplekst og vanskelig arbeid, sier Helmersson.

— Er dere best...?

— Ingen av våre konkurrenter jobber mer aktiv for å heve lønningene og bedre arbeidsforholdene i disse landene. Og det er ingen sammenheng mellom lave lønninger til arbeiderne og lave priser i butikken. H&M deler fabrikker med andre leverandører, og én arbeider kan sy for oss en dag, og for andre en annen. Det er ikke vi alene som kan bestemme lønnsnivået, sier Helmersson.

Anstendig liv

Tidligere i høst avslørte TV4s "Kalla Fakta" at fabrikker i Bangladesh og Kambodsja, som produserer klesgigantens klær, betaler arbeiderne 3 kroner timen. De jobber dessuten opp mot 80 timer i uken, og må likevel ta opp lån med høye renter for å skaffe seg mat. Mange besvimer mens de jobber på fabrikkene.

Helena Helmersson er den i H&M som skal være kledd for ansvar. Hun skal passe på at selskapet som omsetter for milliarder årlig, tar miljø, sosiale spørsmål og etikk på alvor.

Helmersson mener selskapet tar kritikken på alvor.

— Det er ikke hyggelig, og vi skal gjøre alt hva vi kan for å forbedre tekstilarbeidernes lønns-og arbeidsforhold.

— Hvordan?

— Ingenting vil skje i morgen, men vi lover å arbeide så raskt vi kan. H&M har nå startet et prosjekt i samarbeid med den svenske fagforeningen IF Metal. Vi vil styrke dialogen mellom arbeidstakere og ledelsen ved flere av våre fabrikker. Slik vil arbeidere bli lært opp til selv å forhandle om bedre betingelser.

— Vil det bedre lønningene?

- Ja, prosjektet skal omfatte fagforeninger på lokalt og nasjonalt nivå, og gjenspeile arbeidernes stemmer. Det er allerede strukturer i Kambodsja som ivaretar lønnsforhandlinger.

Ingen unnskyldning

Den lovbestemte minstelønnen for tekstilarbeidere i Kabodsja er 350 kroner per måned. Det utgjør rundt en fjerdedel av hva man skal tjene for å leve et verdig liv, ifølge tall fra fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner.

— En månedslønn er rundt 83 amerikanske dollar for tekstilarbeidere, for en ansatt offentlig sykepleier er lønnen 56 amerikanske dollar. Vi er nødt til å se tekstilarbeiderne lønn i lys av hva andre i landet tjene, uten at jeg vil bruke det som en unnskyldning for minstelønnen.

— H&M omsetter for 130 milliarder svensker og dere har ikke råd til å betale anstendige lønninger?

— Ingen er perfekte, og vi skal bli bedre selv om det vil ta noe tid. Vi er store og skal vise vei, kundene våre forventer det av oss.

— Dere har også tidligere fått kritikk for at barnearbeidere plukker bomull som brukes i H&Ms klær og at kjemikalier som brukes i bommullsproduksjon gjør mennesker syke. Er samfunnsansvar et honnørord som bare står på papiret ,uten mening?

— Nei, vi har bedret på de forholdene, og vi vil lykkes med lønnsforholdene også, sier Helena Helmersson.

Forventer bedring

Barne, likestilling-og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) har også ansvar for forbrukerspørsmål. Hun er glad for møte hun hadde med Helmersson og andre representanter for tekstilbransjen i dag.— Jeg ønsket å få mer informasjon om hva H&M gjør for å forbedre forholdene for sine arbeidere, men de er ikke de eneste i bransjen med forbedringspotensial. Jeg er urolig for flere aktører som ikek tar sitt samfunnsansvar.

— Ble du beroliget av H&M?

- Det er viktig å få etablert en dialog, og jeg mener H&M har et spesielt ansvar fordi de er store med forankring i Skandinavia. Jeg utfordret H&M på tidsfrister, og jeg vil gjerne møte dem igjen om seks måneder for å få dokumentert om ting er forbedret.

Thorkildsen er opprørt og sint over det som kom frem i TV4-dokumentarern.

Boikotter ikke

— Jeg mener H&M lener seg for mye på minstelønn og ikke er i god nok dialog med lokale fagforeninger. Argumentet med at andre betaler dårligere enn deres minstelønn, holder ikke. Ingen gjør opprør mot anstendig lønn, opprør skjer på grunn av underbetaling. H&M kan ta ansvar der de kan påvirke. Andre aktører kan ta seg av politikerne, sier statsråden.

Hun mener dette er viktig at H&M nå innfører åpenhet rundt de fabrikkene de bruker.

— Først da kan andre etterprøve hva som skjer der og hvilke forhold arbeiderne har.

-Boikotter du H&M?

-Nei, og jeg oppfordrer ikke andre til å boikotte. Jeg har tillit til at H&M innser hvilken spydspiss de kan bli innen samfunnsansvar og etikk. Jeg håper de tar utfordringen, og viser til resultater neste gang jeg møter dem, sier Inga Marte Thorkildsen.