— Det er kommet unge folk inn i selskapet, og de forstår seg på betydningen av samfunnsansvar. Så var vi noen eldre på konferansen også, og det kan vel hende at enkelte av oss fikk øynene opp, humrer Bjarne Skeie.

Ingeniør Bjarne Skeie og hans barn, via Skeie Group, har gitt én million kroner. Foto: Arkiv/Bjarne Skeie

Ingeniøren snakker om én million blodferske kroner fra Skeie Group til Strømmestiftelsens jobbskaperkampanje, som ikke minst dreier seg om mikrofinansvirksomhet og utdanning i fattige land. Pengene kommer som svar på utfordringen fra finansmann, filantrop og kunstmesen Nicolai Tangen på tampen av konferansen om næringsliv og sosialt ansvar i forrige uke: «Jeg matcher alle bidrag til jobbskaperkampanjen, inntil ti millioner kroner.«Bak konferansen stod Strømmestiftelsen og entreprenørkonsernet Kruse Smith. Og la det være nevnt: Nicolai Tangens løfte var tidsbegrenset:

— Han sa fjorten dager. Det blir ved midnatt torsdag 14. april, regner kommunikasjonssjef Kristine Storesletten Sødal i Strømmestiftelsen ut.

Eiendomsinvestor Ivar Mjåland har gitt én million kroner. Foto: Arkiv/Tore-André Baardsen

Millionene ruller innTangen kommer til å måtte bla opp. For som nevnte Sødal opplyser:

— I tillegg til at Skeie Group har bidratt med én million kroner, har både Ivar Mjåland og Kurt Mosvold gitt like mye hver. Kruse Smith Stiftelsen stiller med 460.000 kroner.

Ifølge Bjarne Skeie stopper det ikke der.

Eiendomsinvestor Kurt Mosvold har gitt én million kroner. Foto: Arkiv/Tore-André Baardsen

— Mange, mange flere vil gi. Det er viktig å skape arbeidsplasser. Da må noen være villig til å gå inn med risikokapital, og helst gjennom noen som har vist at de får det til, sier han.- Du snakker om unge folk i Skeie Group. Det er dine tre barn, det?

— Ja visst.

- Utrolig givende

Nicolai Tangen selv sitter i London, hvor han primært styrer den svære finansbutikken AKO Capital. I tillegg står han bak stiftelsen AKO Foundation, basert på profitt fra AKO Capital og med formål å støtte formål innen utdanning og kunst. I Kristiansand har jo det utflyttede bysbarnet ikke minst markert seg ved kunstgaven som er tiltenkt en oppusset kornsilo på Silokaia. Men AKO Foundation er også inne som betydelig bidragsyter til Strømmestiftelsen fra før.

Nicolai Tangen har følgende kommentar til gaveflommen han har utløst, formidlet per elektronisk post til Fædrelandsvennen: «Det var en utrolig givende konferanse som jeg håper også blir arrangert til neste år. Strømmestiftelsen og Kruse Smith Stiftelsen gjør en veldig fin jobb og det er hyggelig å være med på noe som kan bidra til jobbskaping og bedrede levekår i fattige land.«

- Mer enn én bunnlinje

John G. Bernander, kjent fra utallige sammenhenger og blant annet styremedlem hos Kruse Smith, ledet konferansen hvor Nicolai Tangen smalt til.

— Det er bra med fokus på samfunnsansvar, og at det finnes mer enn én bunnlinje - dog må det være overskudd som sikrer handlefrihet. Generelt vil jeg si at samfunnsansvar og filantropi er viktige drivkrefter, sier Bernander.