GRIMSTAD: — Dette er en gledens dag for Herman. Høyesterett har slått fast at han skal utløses basert på 100 prosent av de underliggende verdiene, sier advokat Nils-Henrik Pettersson i advokatfirmaet Glittertind til Dagens Næringsliv, som først omtalte saken.

Saken dreier seg om rederiet Bergshav Holding, som i fjor ble anslått til å være verdt 1,3 milliarder kroner av Agder lagmannsrett. Storebror Herman Bergshaven (71) er minoritetsaksjonær og lillebror Atle Bergshaven (69) er majoritetsaksjonær. Herman Bergshaven har i flere år krevd selskapet oppløst, og det er lillebroren som i praksis har styrt hele rederiet.

Tre rettssaker - store verdier

Saken begynte i Aust-Agder tingrett i 2014. Herman Bergshaven fikk medhold om at selskapet måtte løses opp, milliardverdiene realiseres og utbyttet fordeles på aksjonærene.

Lillebror anket, og vant fram i Agder lagmannsrett. Der ble storebror tilkjent 150 millioner kroner for sine 27,38 prosent av aksjene, et beløp som var redusert med en minoritetsrabatt på 60 prosent.

- Ikke avgjort

Onsdag ettermiddag omtalte Dagens Næringsliv dommen som falt i Høyesterett. Den konkluderte med at Herman Bergshaven skal bli utløst 100 prosent for sine aksjer, altså at han skal ha en sum på omtrent 355 millioner kroner.

Atle Bergshaven sier han lever godt med å måtte betale lillebror 355 millioner kroner. Foto: Kjetil Reite

Til DN sier Atle Bergshaven selv at saken nå skal tilbake til lagmannsretten for en ny vurdering av hvilke verdier som skal danne grunnlaget for utløsningen av sin storebror. — Herman har helt siden 1992 ønsket å sprenge selskapet. Det har han ikke fått medhold i. Så om du skriver en sak med stort bilde av Herman med seierherren som overskrift, ja, da skyter jeg deg, sier Atle Bergshaven og ler, ifølge DN.

— Overskriften bør heller være: mislykket sprengningstokt. Det er jo Herman som har saksøkt meg igjen og igjen gjennom alle disse årene. Jeg har aldri saksøkt ham, forklarer lillebroren videre, og legger til at han lever godt med dommen.