— Jeg har ikke ord ...

Det er Frp-representant Alexander Etsy Jensen sin reaksjon da han hører beløpet på byggekomiteens utgifter.

Les også:

Alexander Etsy Jensen (Frp) er kritisk til kommunens pengebruk og behandling av anbudsrunden. Foto: Frode Lindblom

14 mill.Fædrelandsvennen har fått innsyn i regnskapet til plan— og byggekomiteen for den nye svømmehallen, og per 17. september ligger utgiftene på rett under 14 millioner kroner.

— Det er mye verre enn jeg trodde, og her har noen mistet styringen fullstendig. Det gjør meg fryktelig bekymret, sier Etsy Jensen, som sitter i plan- og økonomiutvalget og i kommunestyret.

Slik er tegningene for den nye svømmehallen i Vennesla. Etter planen skulle byggingen allerede ha vært i gang, men rot i anbudskonkurransen har sendt byggestart ut i det blå. Foto: EGERDAHL & NORDBØ AS

I tillegg kommer saksomkostningene på 260.960 kroner som kommunen er dømt til å betale Skanska, og andre utestående faktura. Samtidig har også en rekke entreprenører varslet erstatningskrav som følge av at kontraktene deres ble tilbakekalt da anbudsrunden ble kansellert, slik Fædrelandsvennen meldte tirsdag.Partiene Høyre og Frp stemte mot prosjektet på 130,5 millioner kroner, og Etsy Jensen frykter nå sprekk.

— Vi er fortsatt på forarbeidet, og skulle vært i gang. Her mener jeg at byggekomiteen må svare på en rekke spørsmål, etter surr med anbudene, og nå denne pengebruken. At kontrollutvalget nå er på ballen er veldig bra, sier han.

Les også:

— Mye penger

Enhet for byggforvaltning virker som sekretariat for byggekomiteen, og enhetsleder Inger C. Neset bekrefter millionbeløpet.

- Hva tenker du om beløpet som er brukt?

— 14 millioner er mye, men som prosenttall opp mot kostnaden for hele prosjektet er det ikke så høyt. Og jobben til konsulentene er nå stort sett ferdig, sier hun.

Den desidert største posten heter «kjøp av konsulent» og lyder på over ni millioner kroner.

Den desidert største posten heter «kjøp av konsulent» og lyder på over ni millioner kroner. Her inngår alle fagkonsulentene og rådgiverne som har vært inne.

- Er beløpet høyere enn ventet da dere startet?

— Prosjektet har endret seg ganske mye siden da. Det startet som en enkel svømmehall, mens det nå er mye mer. Vi er også pålagt av myndighetene å ha kontroll av prosjekteringen fra en tredjepart, som koster penger, sier hun.

Les også:

Tviler ikke

Rådmann Svein Skisland var imot å bygge svømmehallen ettersom han mente prosjektet var for dyrt. Så flesket politikerne til med et bygg til 130,5 millioner kroner.

— Vi må skille mellom at jeg var imot svømmehallen, og vedtaket som ble gjort i kommunestyret. Nå forholder vi oss til faglige råd, og byggekomiteen er ansvarlig for å gjennomføre jobben. Jeg har ingen grunn til å tvile på at det gjør det på en god måte, sier han.

- Men 14 millioner kroner er brukt til nå, før noen kontrakter er gitt. Hva tenker du om tallet?

— Ikke noe annet enn at vi rapporterer jevnlig i tertialrapporter til kommunestyret.

- Er tallet høyt?

— Jeg har ikke hørt det tallet før nå, men jeg har ingen grunn til å tro at det ikke er velbegrunnet, sier Svein Skisland.

- Er du bekymret for om prosjektrammen på 130,5 millioner kroner holder?

— Det vil først vise seg når vi har en ny anbudsrunde å forholde oss til. Men overskrides prosjektrammen, så må saken opp til politisk behandling på nytt.

- Ikke unormalt

Jan Willy Føreland, prosjektleder i Faveo prosjektledelse, sier at beløpet ikke er høyt etter modellen kommunen har valgt.

— Modellen der man selv detaljert prosjekterer svømmehallen, gir høye kostnader. Nøkkeltallet i en slik modell er at 5-10 prosent av utgiftene går til prosjektering, sier Jan Willy Føreland, som var med å prosjektere Aquarama i Kristiansand.

— Å prosjektere en svømmehall krever spesialkompetanse. Jeg mener det er bedre å få leverandørene selv inn i prosjekteringen.

Bernt Slettedal (H) leder plan- og byggekomiteen.

— Vi har satt vekk penger til konsulenter, og så har administrasjonen kjørt dette for oss. Men vi får evaluere dette til slutt.

— Arkitektonisk er prosjektet beskrevet ned til siste detalj, og slik skal det være. Det krever nitid arbeid å beskrive så detaljert, men vi skal gjøre jobben vi har fått innenfor budsjett.