Artikkelen er en del av en artikkelserie laget av Statsarkivet i Kristiansand.

KRISTIANSAND: Våren 1891 kom en slank, ung kristiansander hjem fra England med en fotball i kofferten. Han lærte kameratene det nye spillet, og det ble raskt en populær idrett. Den 29. april 1891 ble Christianssands Footballclub stiftet og ble på få år landets største fotballklubb.

Håkon Frøstrup er dermed kjent som mannen som innførte fotballen til Kristiansand. Han hadde et brennende engasjement for sport, og var en drivkraft i byens idrettsliv. I sine guttedager fant han på mange skøyerstreker sammen med kamerat Vilhelm Krag.

Fikk du med deg disse?

Håkon Frøstrup ble født 22. august 1872 i Kristiansand. Foreldrene var Johan Melchior Frøstrup, senere fullmektig i Norges Bank, og Marie Frøstrup. Fra Hans Johnsens Hus i Markens gate flyttet familien til en gammel tregård med stor tomt i Tollbodgate 30. I porten hang en svingstang, hvor turnkarrieren startet. Huset gikk tapt i bybrannen i 1892, og faren oppførte en pen enebolig av mur.

Borgerskolen

I 1879 begynte Frøstrup på Borgerskolen, hvor Kongens gate skole ligger. I arkivet etter skolen, finner vi Håkon sammen med sin bror, Edvard.

Skolepengene var på seks kroner, men Frøstrup bidro snart med flere penger til skolekassa. En gang skal lærer Bydal ha slått gutten så hardt i hodet med pekepinnen at den gikk i to, og føk rett i en vindusrute som knuste.

Regningen fikk gutten med seg hjem til faren, som bare lo av det hele, og betalte de 75 øre det kostet.

Kamerat Krag

Det var barna til borgerskapet som gikk ved skolen, og i klassen over gikk sønnen til kaptein Krag, Vilhelm. Guttene fulgte hverandre tett gjennom store deler av skolegangen, og Krag har beskrevet den fargerike skolekameraten i «Min barndoms have» fra 1926.

Den 17. mai 1896 ble klubbens fane avduket i Tresse i anledning borgertoget. Foto: Ikava

Særlig vies Frøstrups forhold til katedralskolens pedell, Berntsen, stor oppmerksomhet. Frøstrup holdt seg på godfot med pedellen, for det var han som hadde ansvar for at skolens spanskrør holdt seg varmt. Når det var Håkons tur til å få juling, ble han varslet på forhånd slik at han rakk å kjøpe buksefyll.Ifølge Krag stappet Frøstrup alltid buksene fulle av vørterkaker, så selv de hardeste slag ikke kjentes. Etter anekdotene til Krag å dømme, gikk salget av vørterkaker i byen ganske så godt, for Frøstrup gikk ikke av veien for en skøyerstrek.

Slått i svime

Frøstrup mener guttene hadde en sunn oppvekst i byen. Det kan kanskje diskuteres når han beskriver gatekampene mellom Almueskolen og Latinertampene.

Ved en anledning skal flere hundre gutter gått løs på hverandre. Kampen ble drevet gjennom byens gater, og endte opp med slagsmål i Hospitalets kjerregård. Steiner og tretøfler fløy som prosjektiler i luften, og ifølge Frøstrup var han på seierslaget. Da kampene i byens gater ble forbudt, flyttet de til Odderøya.

En gang skal det ha gått så hardt for seg, at Vilhelm Krag ble slått i svime, og de måtte dra ham ned til båtene, og ro ham i land for å få liv i ham.

Sirkusartist

Håkon ble tidlig en underholdningsartist, og han beskriver flere smått utrolige historier i Fædrelandsvennen. Sammen med Krag og bror Edvard, satte han opp mange teaterforestillinger. Under nummeret Til seters på et byloft, gikk imidlertid ikke alt etter planen. Ved framførelsen av til seters, til seters, nu synker solen ned, sviktet hele stubbeloftet, og publikum dalte ned i første etasje.

Etter et sirkusbesøk i Mandal, ble Frøstup så inspirert at han dro i gang sitt eget. I dr. Wickmans gård ble det rigget med sagmugg i manesjen, sitteplasser, bord og en gammel svingstang. Direktøren hadde blanke støvler, snippkjole, flosshatt, hvite hansker og ridepisk. Frøstrup var klovn, iført tantens røde underbukse. Men sirkuslivet tok brått slutt da faren fikk nok av alt gjøgleriet og dro sønnen med seg, midt under en forestilling.

Turn og gymnastikk

Krag forteller at Frøstrup en gang gikk på hendene med bokpakken mellom benene, tvers igjennom hele parken i byen, forbi springvannet og ned til rådstuen, mens han ropte «Hurramiboys, mi Toldbodgadas Gutter!» . For det var da slettes ingen dårlig sportsprestasjon, men så var også Håkon nummer 1 i gymnastikk. «Det var Gudbedre! det eneste Fag, han opfattede alvorligt; alle de andre behandlet han med overlegen Spøg» , skal vi tro Krag.

I gymnastikken dannet klassekameratene en privat turnforening, uniformerte med hvite bukser og røde belter. De startet med øvelser i Joh. P. Johnsens gård ved Torvet, og laget selv ringer, svingstang, kasse og en stor madrass. Som generalprøve tilbød guttene å opptre for de døvstumme på instituttet. Det begynte godt, men da de satt i gang med saltomortalene, «opløftede de Døvstumme et uartikulert Rædselsskrig, og da de kom til Pyramider, stormede de samtlige paa Dør» . Den eneste som satt igjen, var bestyreren.

Turnforeningen fikk etter hvert sving på sakene, og opptrådte for fulle hus i katedralskolens gymnastikksal.

Ståkarakter

Cirka 200 mennesker fulgte med fra sidelinjen da Frøstrup og fotballklubben begynte med sine treninger på Gimlemoen i 1891. Foto: Fædrelandsvennen 04.05.1891

I arkivet etter Kristiansand Katedralskole kan vi lese at Håkon ved to anledninger ble holdt igjen i klassen, og han måtte gå tredje og fjerde trinn på ny.Skal vi tro Krag, var det helt uforståelig, selv for Håkon, at han bestod eksamen i middelskolen. Da han var oppe til eksamen i historie, «nægtede han ihærdigt ethvert Kjendskab til Karl den tolvte, og da han deretter ble spurt om Napoleon, fant han det klogest at tie bom stille her ogsaa».

Han fikk akkurat ståkarakter, men både Krag og Frøstrup selv mente at han burde fått stryk. Selv trodde Frøstrup at det var Kaptein Beichen som hadde gått i forbønn for ham, fordi han hadde vært så flink i gym.

Fotball i England

Etter middelskoleeksamen dro 18 år gamle Frøstrup til sjøs. I Bristol tok sjømannslivet slutt og han begynte på college. Her gjorde han stor suksess som turninstruktør i svensk gymnastikk, og han skal ha vært involvert på 15 college.

I England ble han også kjent med fotballsporten, og han skrev brev til Christiansand Turnforening: Jeg tillader mig herved at henlede den ærede turnforeningens bestyrelses opmærksomhed paa et i England meget yndet spil kaldet football, og idet jeg henstiller til overveielse, om det ikke vilde være af interesse for turnforeningen at forsøge det indført, vedlægger jeg til oplysning følgende forklaring om Association Football, samt reglene for samme.

Christianssands Footballclub

"Hvad er det for nogen raringer"? skal kong Oscar II ha sagt da han møtte Kristiansands første fotballag i 1891. Foto: Christiansands Tidende 18.09.1920

Våren 1891 kom en slank, ung mann med flagrende lokker hjem fra England, med en fotball i kofferten. Han lærte kameratene det nye spillet, og det ble raskt en populær idrett.Den 29. april 1891 holdtes konstituerende generalforsamling i Børsen, den hjemvendte Frøstrup ble lagets kaptein og instruktør. Christianssands Footballclub ble på få år landets største fotballklubb. Frøstrup ble klubbens første og eneste æresmedlem.

Flyttet fra byen

I 1893 dro han til Hamburg, og ble senere agent for gassmotorfabrikken Dentz i Muhlheim am Rhein. Deretter slo han seg ned i Skien som disponent for en margarinfabrikk. Også i denne byen ble kristiansanderen en kjent skikkelse med sine artistbegavelser og sirkusforestillinger.

Etter åtte år i Telemark, flyttet Frøstrup til Oslo og arbeidet som handelsreisende for Petterøes tobakksfabrikk.

Han kom igjen hjem til Kristiansand, og tok blant annet initiativ til selskapelige sportsaftener. Frøstrup ble ved mange tilstelninger et trekkplaster med sine taler.

Æresmedlem

I 1926 besluttet Start, som en takk for hans arbeid for å få fotballsporten innført i byen, å gjøre ham til æresmedlem. Samme år ble Frøstrup valgt til formann av idrettsplassens styre i Kristiansand.

Håkon Frøstrup døde 4. november 1933 i Grimstad, 61 år gammel. I nekrologen i Fædrelandsvennen omtales han som vaskeekte kristiansander, med glødende interesse og kjærlighet for byen.

Det var en mann med sprudlende humør, som skapte fest hvor enn han kom. Mannen med et stort, rikt idrettshjerte var borte. Mannen som innførte fotballen i Kristiansand.