KRISTIANSAND: I en pressemelding fra EFTAs (Det europeiske frihandelsforbundet) overvåkningsorgan, ESA, som ble offentliggjort onsdag ettermiddag står det:

"Kristiansand kommune kan ha brutt EØS-regler om offentlige anskaffelser ved tildelingen av en kontrakt for etablering og drift av et parkeringshus under Torvet i Kristiansand. Dette er konklusjonen gitt i en grunngitt uttalelse sendt til Norge fra ESA i dag."

ESA mener at kommunen feilaktig har klassifisert kontrakten som en tjenestekonsesjon. Denne klassifiseringen tar ikke hensyn til byggeelementet i kontrakten og derfor er den valgte anskaffelsesprosedyren ikke i tråd med anskaffelsesreglene som gjelder for denne type kontrakter.

Tre forhold

ESA peker på tre forhold hvor det mener Kristiansand kommune har opptrådt i strid med reglementet.

— Unnlatt å kunngjøre kontrakten i EØS gjennom Den Europeiske Unions tidende (Official Journal of the European Union) og TED-databasen.

— Ikke respektert minimumsfristen for levering av tilbud.

— Feilaktig angitt kontraktsgjenstanden ved å bruke feil, eller i alle tilfeller upresise CPV-koder. CPV-koder er standardiserte henvisinger som blir brukt til å beskrive kontraktens gjenstand uavhengig av språk.

Videre skriver ESA at "Begrunnelsen Norge har gitt som svar på ESAs åpningsbrev av 9. februar 2016 endrer ikke ESAs vurdering om at det kan være brudd på EØS-avtalen. ESA fastholder derfor begrunnelsen fra åpningsbrevet i den grunngitte uttalelsen."

Kan ende i EFTA-domstolen

Næringsdepartementet mente i april at Kristiansand kommune hadde forholdt seg til regelverket da parkeringshuset ble lagt ut på anbud.

— Vi har imøtegått den foreløpige konklusjonen fra ESA. Vi mener det har lagt en for streng vurdering til grunn, og argumenterer for et annet syn, sa avdelingsdirektør Monica Elisabeth Auberg i Næringsdepartementet til Fædrelandsvennen 28. april i år.

Etter den nye utviklingen i saken onsdag, sier Næringsdepartementet at de vil jobbe videre med saken.

– Vi vil nå måtte vurdere uttalelsen grundig, og se nærmere på begrunnelsen som ESA gir. Vi vil deretter avgjøre hvordan uttalelsen skal følges opp og hvordan vi skal jobbe videre med saken, skriver Christine Spersrud Haug, kommunikasjonsrådgiver i Nærings- og fiskeridepartementet i en e-post til Fædrelandsvennen.

Nå står altså ESA på sitt syn. Dersom Norge ikke følger opp uttalelsen innen to måneder, kan ESA beslutte å ta saken til EFTA-domstolen.

Saken oppdateres.