Trude Mostue blir talsperson for "Tid for barn"

Kjendisveterinæren er hanket inn til å fronte mammaorganisasjonen "Tid for barn", etablert av sørlendingene Sylvi Greiner og Lill May Vestly.

Publisert:

Kjendisdyrlege Trude Mostue kastet seg for alvor inn i likestillingsdebatten i oktober i fjor, da hun kom med kontroversielle uttalelser om likestilling og mammarollen i et intevju med Dagbladet.Foto: Knut Falch / SCANPIX Foto: Scanpix

 • Ingrid Michalsen
Denne artikkelen er over åtte år gammel

KRISTIANSAND: Trude Mostue befinner seg for øyeblikket på konferansen "Child effects of early child care" på NTNU i Trondheim, hvor hun deltar som paneldeltager i debatter om barnehager og barneoppdragelse. Nå er den kjente dyrlegen også hentet inn som talskvinne for mammaorganisasjonen " Tid for barn", noe styreleder Sylvi Greiner er svært fornøyd med.

— Mostue er en veldig dyktig dame som er engasjert i de spørsmålene vi er opptatt av, og vi la merke til henne da hun engasjerte seg i debatten om morsrollen og likestilling i media i fjor høst. Vi kontaktet henne i vinter og spurte om hun ville være talsperson for oss, noe hun takket ja til, forklarer Greiner.

Kontroversielle uttalelser

Mostue, som selv er firebarnsmamma, kastet seg for alvor inn i likestillingsdebatten i fjor. I et intervju med Dagbladets torsdagsmagasin i oktober kom hun med uttalelser som vakte oppsikt.

"– Hvis kvinner ikke har tid til å være hjemme hos barna sine når de er små, bør de kanskje la det være. I disse dager kan man faktisk velge."

Mostue mente videre at få kvinner har gode grunner til å ikke ta mer enn ett år hjemme.

"– Vi er kvinner og må gjøre det kvinner skal gjøre. Vi har pupper og skal amme. Den likestillingen i Norge, jeg blir helt dårlig, jeg. Likestillingen her er gått altfor langt. Menn skal gjøre alt som vi gjør og omvendt. Og så kommer norske damer og klager over at mennene ikke oppvarter dem!"

Sylvi Greiner mener mammaorganisasjonen får større slagkraft når de har kjendiser med på laget.

— Det gjør det enklere å komme til orde i media, og det gir også større gjennomslagskraft. I tillegg til Mostue har vi også fått med oss skuespilleren Sølje Bergman som talsperson, forklarer Greiner.

Mer permisjonstid til mor

Greiner og Lill May Vestly skapte heftig debatt da de først lanserte mammanettverket i november i fjor. En av fanesakene deres var å få flere permisjonsuker til mor. De to var sterkt kritiske til tidligere barne, likestillings - og inkluderingsminister Audun Lysbakken, og kalte ham "Barne og - familiefiendtlig" for å ha lansert tredelt fødselspermisjon.

Sylvi Greiner og Lill May Vestly skapte debatt da de lanserte mammanettverket "Tid for barn" i november i fjor. De var blant annet sterkt kritiske til tidligere barne, likestillings - og inkluderingsminister Audun Lysbakken, og kalte ham "Barne og - familiefiendtlig" for å ha lansert tredelt fødselspermisjon. Foto: Arkivfoto: Kristin Ellefsen

— Etter min mening, er Lysbakken barnefiendtlig, mammafiendtlig og familiefiendtlig. Han forsøker å splitte relasjonen mellom mor og barn, og vil forvandle oss til kjønnsløse leirklumper. Målet hans, og SVs mål, er å dytte barna inn i institusjoner, helst så mye og så tidlig som mulig, uttalte Vestly, i et intervju med Fædrelandsvennen 16. november 2011.Økt fødselspermisjon til mor, vil, ifølge Greiner, fortsatt være en av de viktigste sakene for "Tid for barn".

— Vårt viktigste oppgave er å kjempe for at mor får lengst mulig tid hjemme med barnet sitt. Etter at den nye permisjonsordningen trådte i kraft 10. mai i år, mistet mor tre av sine permisjonsuker. Nå ønsker regjeringen å øke til ytterligere 14 uker for far fra og med neste år. Da mister mor i så fall enda en uke til. Denne utviklingene reagerer vi på, sier Greiner.

— Far må gjerne være hjemme med barnet, men det må ikke gå på bekostning av mors tid, legger hun til.

Får støtte

Greiner understreker at de nå er en organisasjon, ikke et nettverk, og forklarer at mammanettverket "Tid for barn" var en forløper til det som nå er Morsrolleorganisasjonen "Tid for barn".

— Vi var flere som så verdien i å opprette en organisasjon. Det har vi nå gjort. Selve nettverket eksisterer fortsatt i form av en Facebook-gruppe, forklarer Greiner.

— Hvor mange medlemmer teller organisasjonen?

— Det ønsker jeg ikke kommentere. Vi er fortsatt i oppstartsfasen, sier Greiner.

— Hva slags reaksjoner har dere fått etter at dere lanserte "Tid for barn"?

— Veldig mange positive, det er flere som kommer bort og sier de støtter det vi står for og som har lyst til å bidra på ulike måter, påpeker hun.

Investor Kurt Mosvold er blant en av støttespillerne, og har blant annet donert et ukjent pengebeløp til mammanettverket. Greiner sier det er flere private aktører som har gitt pengegaver i støtte.

— Hvem det er ønsker jeg imidlertid ikke å kommentere, svarer Greiner.

Publisert:

Les også

 1. – Vi trenger et spark bak

 2. Det virkelige tilbakeslaget

 3. Kaller Lysbakken barne – og familiefiendtlig

 4. Kurt Mosvold sponser mammanettverk

 5. «Rull inn puppen»

 6. Kjære feminister og Audun Lysbakken

 7. Katie Holmes som Posh-kopi

 8. Hva skal skolebiblioteket gi barn og unge?

 9. Vil ha luksus i påskefjellet

 10. Gode råd til foreldrene

 11. Feiret Verdensbarnedagen

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.