Reddet av Viking

Fjorårets oppgjør mot Molde ble ett av de mer dramatiske i Starts 111-årige historie. I siste serieomgang gjorde Moldes trener Ole Gunnar Solskjær gjorde ni endringer på laget som vant borte mot skotske Celtic tre dager før.

Publikum jubler for Viking ledelse over Mjøndalen mens Start ligger under mot Molde. Start hadde rykket ned dersom Mjøndalen hadde tatt poeng i Stavanger. Foto: Tor Erik Schröder, NTB Scanpix

Likevel ble hjemmelaget utspilt i store deler av kampen og tapte fortjent 0-3. Start var dermed avhengige av at erkerival Viking tok alle poengene mot Mjøndalen.

Start lå lenge under nedrykkstreken, men 10 minutter før slutt scoret Vikings Kristoffer Haugen, og på overtid satte Samuel Adegbenro inn 3-1. Dermed karet Start seg foran Mjøndalen og sikret seg kvalifiseringsplassen.

En solid forsvarsrekke

Hovedtrener Steinar Pedersen spilte høyreback i kampen da Start tok sin hittil siste hjemmeseier mot Molde i 2006. De tre andre i forsvarsrekken var Lars Martin Engedal, Atle Roar Håland og Marius Johnsen, mens dagens utviklingsleder Bård Borgersen satt på innbytterbenken.

I 2006-sesongen var det bare to klubber som slapp inn færre mål enn Start; serievinner Rosenborg og bronsemedaljør Vålerenga.

Siste for Marius Johnsen

Selv om Stefan Bärlin gav hjemmelaget ledelsen tidlig i første omgang, var det total Molde-dominans før pause og moldenserne ledet fortjent 2-1 da dommeren blåste av.

Fredrik Strømstad og Marius Johnsen i 2006-sesongen. Foto: Scanpix

Etter pause var Start ikke til å kjenne igjen. David Nielsen sørget for utlikning fra spiss vinkel etter 63 minutters spill. Åtte minutter senere sendte Fredrik Strømstad ett hjørnespark inn i feltet. Der var Marius Johnsen på rett sted og nikket ballen inn bak Jan Kjell Larsen i Molde-målet. Scoringen ble Johnsens siste i Starttrøyen.

To nedslående klubbrekorder

Start har nå spilt 18 seriekamper uten seier siden 4-1 mot Stabæk 4. juli i fjor. Den forrige rekorden lød på 14 kamper. På bortebane har klubben kapret to poeng på ni oppgjør (mot Vålerenga og Tromsø) og står med en målforskjell på 8-22.

Starts Rolf Daniel Vikstøl, Håkon Opdal og Kristoffer Ajer går av banen etter 0-3 mot Molde i siste serierunde i 2015. Foto: Tor Erik Schröder, NTB Scanpix

Etter 0-1 mot Viking lørdag, har Start null seiere, seks tap og 3-20 i målforskjell på de ni siste hjemmekampene i eliteserien. Målscorerne er Gudmundur Kristjánsson (mot Haugesund), Daniel Aase (mot Mjøndalen) og Tapio Heikkilä (mot Lillestrøm).Den forrige klubbrekorden var sju matcher uten seier.