KRISTIANSAND: — Jeg har fått signaler om at Svein Mjåland kan bli invalidisert som leder for arbeidet med ny kreftplan. Styret må komme med en henstilling om at ansatte må samarbeide med ham, som er satt til å lede dette viktige arbeidet, sa styremedlem Frode Gallefoss under styremøtet i Sørlandet sykehus torsdag.

Sjokktall

Sjokktallene om reoperasjoner ble avdekket nettopp under arbeidet med kreftplanen. Det var Svein Mjåland, som er avdelingsleder på Senter for kreftbehandling, som fikk tallene på sitt bord, som reagerte raskt og krevde kvalitetssikring av dem. De viste at 11 av 33 pasienter ble reoperert i Arendal.

Derfor slo Mjåland alarm og rådet sykehusledelsen til å stanse tarmkreftoperasjoner i Arendal og overføre dem til Kristiansand. Det mener han fortsatt. Men det får uante konsekvenser.

STYREMEDLEMMER: Frode Gallefoss (t.v.) foreslo en henstilling om at fagmiljøene på sykehuset må samarbeide med avdelingsleder for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland. Til høyre for Gallefoss sitter Lars E. Hansen Foto: Tore André Baardsen

Tarmkreft

Kreftplanen skal vise hvor og hvordan Sørlandet sykehus skal behandle kreftpasienter i årene framover, blant annet om tarmkreftoperasjoner skal foregå i Arendal eller overføres til Kristiansand.

Torsdag kveld presenterte Mjåland 11 delrapporter som skal være grunnlaget for kreftplanen for sykehusledelsen og ansatte ved kreftavdelingene. Presentasjonen foregikk på Hotell Norge i Kristiansand, men ikke alle som var invitert, var til stede.

— Det er ansatte som burde vært her nå, som ikke er her. Jeg vet ikke hvorfor de ikke er her, og vil ikke spekulere i hvorfor, sier Mjåland til Fædrelandsvennen.

Henvendelser

Før styremøtet hadde Gallefoss fått henvendelser om at flere ansatte ved sykehuset ikke ville kunne samarbeide med Svein Mjåland om kreftplanen på grunn av hans rolle i tarmkreftsaken. Derfor fremmet han forslaget om at styret skulle lage en henstilling om samarbeid.

Mjåland sier til Fædrelandsvennen at delrapport 3 i kreftplanen, som omhandler tarmkreftkirurgien i Arendal, er tatt ut av arbeidet og overlatt til sykehusledelsen.

— Klimaet er så dårlig i prosjektgruppen at vi ikke får til noen diskusjon rundt dette, derfor må sykehusledelsen overta, sier Mjåland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Styret ved Sørlandet sykehus vedtok en henstilling om at ansatte ved sykehuset må samarbeide til beste for pasientene. Foto: Tore André Baardsen

Generelt

Styreleder Camilla Dunsæd tok forslaget opp til votering, men foreslo at henstillingen ikke skal gjelde Mjåland spesielt, men rette seg mot fagmiljøene på sykehuset generelt. Både styremedlem Eyolf Bakke og Geir Noraberg støttet styrelederens forslag.

Dermed vedtok styret enstemmig en henstilling til fagmiljøene på sykehuset om å samarbeide til beste for pasientene.

— Nå må man reorganisere seg i hodet og samarbeide med den som er satt til å gjøre jobben, sa Gallefoss.

Under møtet på Hotell Norge aksepterte direktør Jan-Roger Olsen å overta ansvaret for å fullføre den delen av kreftplanen. Det bekrefter fagdirektør Per Engstrand overfor Fædrelandsvennen. Trolig vil det bli opprettet en ny arbeidsgruppe for det formålet.

Mjåland sier at arbeidet med resten av kreftplanen går som normalt. Nå skal delrapportene ut på høring. Målet er å komme med en anbefaling om hvordan kreftbehandlingen på sykehuset skal organiseres i mai, så styret kan ta endelig beslutning i junimøtet.