ARENDAL: — Mitt standpunkt er basert på grundige vurderinger fra eget fagmiljøm, klinikksjef og fagdirektør, og via tredjepart i granskeren Halvor Gude som har gått gjennom journaler. Dessuten har jeg vært i dialog med fagdirektøren i Helse Sør-Øst. Så kritikken endrer ikke mitt standpunkt om at med de tiltak vi har iverksatt for tarmkreftoperasjoner så er jeg trygg på og går god for kvaliteten i Arendal, sier Olsen.

Vest-Agder legeforening har i brev til styret krevd øyeblikkelig stans i tarmkreftoperasjonene i Arendal, og i intervju med Fædrelandsvennen ment at Olsen har latt hensynet til sykehusfreden gå foran pasientsikkerheten.

Legene karakteriserer lederstilen som feig og konlifktsky:

— Det må stå for deres regning. Jeg opplever meg ikke feig og konfliktsky. Mine beslutninger er selvfølgelig ikke basert på hva som skal skape politisk ro, men hva som er best for pasientene. Kirurgi i bukhulen er en viktig del av akuttkirurgien, og vi er avhengige av en velfungerende akuttkirurgi ogsåi Arendal, sier Olsen. - Hva tenker du om motivet til legeforeningen?

— Det spekulerer jeg ikke i, sier Olsen.

Illojalt?

- Er det illojalt av avdelingsleder Svein Mjåland på Senter for kreftbehandling å fastholde offentlig sitt standpunkt om at tarmkreftoperasjonene i Arendal umiddelbart må stanses?

— Nei, det er det ikke. Leger har både plikter og rettigheter til å gi uttrykk for pasientsikkerhet, som går utover det man som ansatte i annen virksomhet har. Dessuten er hans bekymringer også hensyntatt i forhold til tiltak som er gjennomført, for eksempel med tverrfaglige møter med de øvrige fagmiljøene i Kristiansand i forkant av operasjonene, sier Olsen.

- Hvordan tror du det er for vanlige folk å være vitne til den faglige uenigheten?

— Jeg ønsker ikke spekulere i det. Mitt ansvar er å iverksette korrigerende tiltak så fort som mulig, og kommunisere det ut. Og gjennom å vise kvalitet i framtidig virke og gjenopprette den uttrygghet og usikkerhet som er skapt, sier Olsen.

Tar til motmæle

- Hva blir konsekvensen dersom sykehusstyret torsdag vedtar å stanse tarmkreftoperasjoner i Arendal?

— Det har jeg ikke spekulert i.

- Vil du oppfatte et vedtak som mistillit?

— Det har jeg heller ingen kommentarer til.

Onsdag morgen sendte Aust-Agder legeforening svarbrev til styret etter kollegene i Vest-Agders utspill. Der tar de til motmæle og mener det ikke fins faglige grunner for å stanse tarmkreftoperasjonene i Arendal. De mener legene i Vest-Agder sprer ubegrunnet frykt i befolkningen og oppfordrer til dialog og konstruktivt samarbeid.