— Det er helt klart den øvelsen jeg har mest lyst på i VM. Det er fellesstart som er kremøvelsen, konstaterer Lars Helge Birkeland etter å ha blitt nummer ni- og tredje beste norske løper - på fellesstarten på Sjusjøen søndag.

Internt i det norske landslaget er han kjent som skyteeksperten, og et av de norske gullhåpene i VM, Tarjei Bø, uttalte følgende til Fædrelandsvennen i helga:

— På skyting er han helt rå. For å si det slik; det er ikke han jeg vil møte på siste skyting.

- Trigger ekstra

For ordens skyld: På fellesstart er det kun 30 startende, og man går 15 kilometer med fire skytinger hvor man får strafferunder for hver bom. Til forskjell fra normalprogrammet, hvor det også er fire skytinger, men hvor du straffes med tilleggsminutter, er det ofte skyteduellene mann mot mann som skiller klinten fra hveten.

— Det jeg liker best med øvelsen er at man hele veien ser hvordan man ligger an i og med at man får konkurrentene så nær innpå deg. Og når du bare angriper på skytingen, så ser du at du går forbi konkurrentene. Det trigger ekstra, sier 27-åringen, som bare ble nummer 21 på lørdagens sprint.

— Tenker du om konkurrentene at du har det psykiske overtaket på dem?

— Jeg har lykkes mange ganger på siste stå, og har en veldig selvtillit på det. Og så er jeg en ganske rask ståskytter slik at jeg har taket på de fleste der, svarer sørlendingen.

- Må forbedre sisterunden

Tarjei Bø. Foto: Bendiksby, Terje

Tarjei Bø , som ble nummer tre søndag, 17 sekunder bak helgens tyske dobbeltvinner, Simon Schempp, sier følgende om Birkelands drøm for VM:— Jeg er enig i at fellesstart er øvelsen som kler ham best. Han har sin styrke på standplas mann mot mann. Men med tanke på VM er det sisterunden som må forbedres om han skal kjempe om medalje, sier Bø.

Les her om hvordan landslagskollegene mobber Birkeland.

Den store utfordringen for Birkeland kan bli å komme i posisjon til å gå få gå fellesstart i VM. Med kun 30 på startstreken er det nemlig langt fra sikkert at Norge får fire mann på øvelsen, slik vi er sikret på de andre individuelle VM-øvelsene. For å kvalifisere seg direkte må man være topp 15 i verdenscupen, eller kvalifisere seg som en av 15 «lucky loosers» i VM.

Også i verdenscup er nåløyet trangt. Man må enten være topp 25 sammenlagt eller være en av de fem «lucky loosers» i den aktuelle runden. Derfor har Birkeland bare gått én fellesstart i verdenscupen.

Forsiktig landslagssjef

— Hvis jeg bare får gått verdenscup jevnt og trutt, bør sjansene være gode til å være topp 15 i verdenscupen, mener Birkeland.

Landslagstrener Egil Gjelland.

Landslagstrener Egil Gjelland er forsiktig med å uttale seg om Birkelands sjanser på fellesstart.— Egenskapene på skytebanen favoriserer ham. Men selv om han er kjent internt på laget for å være rå mann mot mann, har han ennå ikke opparbeidet seg den statusen internasjonalt, sier Gjelland.

Hallvard Hanevold, NRKs skiskytterekspert, sier følgende om Birkelands VM-drøm:

— Lars Helge er en veldig stødig skytter, så slik sett er det en perfekt øvelse. Formmessig er han på gang, men han har en jobb å gjøre med å kvalifisere seg.