— Det er ikke noen hemmelighet at jeg tror det kan være fornuftig for begge parter å finne nye løsninger, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde til Fædrelandsvennen.

En tøff forsesong, med økonomiske problemer og nøkkelspillere som har forlatt klubben, er over. Tirsdag kveld tar Mons Ivar Mjelde fatt på sin fjerde sesong som Start-trener. Mest sannsynlig også den siste.

Familien vurderer å flytte

Overfor Fædrelandsvennen er han klar. Selv om ingenting er fast bestemt, skal mye forandre seg om det ikke skal bli trenerskifte i Start fra sesongen 2016: Mjeldes familie vurderer å flytte hjem, og Start-treneren har planer om å selge huset han har i Kristiansand.

— Det er ingenting som tyder på at jeg forlenger kontrakten med Start. Starts økonomi kombinert med at jeg har vært her såpass lenge, gjør at - slik det ser ut nå - så fortsetter jeg ikke. Men ingenting er hugget i stein, og i fotballen forandrer ting seg fort, sier Mjelde.

Bare Brede Skistad har sittet lengre sammenhengende i trenerstolen i Start enn 47-åringen fra Osterøy i Hordaland. Før Mjelde kom til klubben, hadde 15 trenere prøvd seg på 16 år. Med Mjelde kom kontinuiteten. Men når kontrakten på fire og et halvt år er over ved sesongslutt, tyder alt på at Start nok en gang må ut på trenerjakt.

— Innstilt på å gjøre en god jobb

— Jeg har i kontrakten min at vi skal snakkes når det er et halvt år igjen, og det nærmer jo seg veldig. Den usikkerheten er ikke noe som stresser meg. Jeg er innstilt på å gjøre en så god jobb som mulig med Start denne sesongen. Når jeg har vært i Brann i over seks år og i Start over fire, føler jeg det viser at jeg har evnen til å være på et sted over tid, sier Mjelde.

— Vil det være enklere for deg å fortsette med sportslig suksess i 2015?

— Nja, det kan du si. Samtidig er vi er veldig fortrolige med at dette kan være siste sesong, sier Mjelde.

På spørsmål om han har utrettet det han ønsket med Start den tiden han har vært i klubben, er svaret nei. Han ser med glede tilbake på sesongen 2012, hvor han mener Start spilte flott fotball. Det året vant de 1. divisjon.

— Jeg tok over et vanskelig utgangspunkt og en splittet spillergruppe i 2011. I våre beste stunder har vi vært veldig gode. Men som lag har vi ikke vært så solide som jeg har ønsket. Vi har hatt dype daler som har vært like frustrerende for meg som for publikum.

I utakt med folket

Publikum har ikke alltid vært like positivt innstilt til Mjelde og den fotballen Start har spilt under ham.

— Vi må bare erkjenne at vi har vært i utakt med folket, spesielt i fjor. Nå har klubben tatt noen grep som er mer i takt med hva folk ønsker, sier Mjelde.

Han minnes tilbake til tidlig 90-tall, da han så Brede Skistad trene Start på treningsleir i Spania. Ferdighetstreningen fascinerte Mjelde. Han sier mye av det Start gjør i treningsarbeidet i dag, ligner på det Skistad gjorde med Start den gangen.

— At jeg har fått sitte såpass lenge, får jeg ta som en kompliment om at man har evne til å samarbeide og forstå begge sider. At man har evne til å bygge lag og bygge klubb, mener Mons Ivar Mjelde.

Når klokka nærmer seg 21 tirsdag kveld, vil en ha et svar på hvordan sesongåpningen har gått. Tradisjonelt er Lillestrøm en vanskelig motstander for Start, og lettere blir det ikke av den vanskelige sesongoppkjøringen. Mjelde innrømmer at det ikke bare har vært lett.

- Vil legge lista høyere

— Det har vært spesielt, og vi synes selv vi har gjort en formidabel jobb og stått sammen i stormen. Det er en skikkelig test, men jeg må ha fokus på det jeg kan gjøre noe med, sier Mjelde.

Start-trener Mons Ivar Mjelde. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi har gjort ting litt annerledes før denne sesongen. Som «Oddemann» sier: vi har trent mye mer enn Molde, legger han til.For Odd Bergs inntreden som assistenttrener har betydd mye. Ikke bare har han vært en forsterkning rent sportslig, men moldenseren har også brakt med seg ny energi som har gitt motivasjon til Mons Ivar Mjelde.

— Det kan godt være, når sesongen er over, at det var en sterk prestasjon for Start å overleve. Jeg ser ikke bort fra det. Vi ønsker å legge lista høyere, men vi er helt avhengige av å ikke få skader og karantener, sier Mons Ivar Mjelde.

Som sannsynligvis snart har lagt sin siste stein i byggverket IK Start.