RISØR/GRIMSTAD: Store mengder olje har lekket ut av skipet Full City og truer med å forurense flere sårbare naturområder.

— Oljen sprer seg, og situasjonen er ikke stabil, sier Kystverkets operasjonssjef Johan Marius Ly til NTB søndag kveld.

IUA (Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning) har hele søndag jobbet intenst for å kartlegge og rydde olje flere steder i Aust-Agder. Ved 22.30-tiden var de siste redningsmannskapene på vei inn.

— Ved sekstiden i morgen skal det gå båter ut fra Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand og Risør for å se på de observasjonene som er gjort senest i kveld. De skal også se om de ser olje noen steder i områdene, sier Ove Frigstad, leder for IUA Aust-Agder, til fvn.no klokken 22.30. Han oppfordrer folk som ser olje i sjøen på Sørlandet om å melde fra til IUA Aust-Agder - uansett hvor lite olje det er.

— Så får heller vi vurdere hva vi skal gjøre med det, sier han.

Liten tvil om hvor oljen stammer fra

Det er tatt prøver av oljen som er kommet inn på sørlandskysten. Disse er sendt inn for analyse for å slå fast hvor den kommer fra. Men det tar lang tid før det kommer svar.

— Det hender at båter kan slippe ut bunkersolje, forklarer Ove Frigstad om hvorfor det er standard prosedyre å ta slike prøver.

Men han legger til at det er liten tvil om at oljen stammer fra havarerte "Full City" i Langesund.

— Jeg kan aldri tro det er noe tvil. Det er den tykke gørra de ("Full City") hadde, sier han.

Observerte olje i Lillesand

Det er kommet meldinger fra en privatperson som mener å ha sett olje drive forbi i Høvåg i Lillesand søndag kveld.

— Det er ikke kommet inn noen nye observasjoner på det. Det er ingen som har sett noe mer til det, og vi har ikke lett etter det heller. Det var også vanskelig å vite hvor det var, sier Frigstad.

Det var søndag kveld for grov sjø til at mannskaper kunne dra ut for å undersøke observasjonen nærmere.

Nytt funn i Grimstad

Sent søndag kveld ble det slått fast mindre påslag av olje ved Håholmen, ved innseiling til Grimstad.

— Vi har sett tendenser til litt olje noen plasser, men det er ikke noe folk skal bekymre seg for. Det er lett å gjøre noe med det, sier Frigstad.

Tidligere søndag ettermiddag ble det oppdaget påslag på land av olje ved Haslatangen i Grimstad. Cirka 200 meter strandlinje mellom Ruakerkilen mot Kvernbekken er tilgriset med olje.

Haslatangen er et landskapsvernområde, og Ruakerkilen har status som naturreservat.

Grimstad brannvesen var søndag ettermiddag og kveld i sving med å rydde området for olje. De la ut engangslenser og samlet opp oljen. Skadene er anslått å være begrensede.

Utstyret brannvesenet hadde brukt for å rydde olje i Grimstad var grisete søndag kveld. (Foto: Jon Anders Skau) Foto: Jon Anders Skau

Så skadede fugl

— Det er rapportert om enkelt fugl, skarv og gås som er delvis tilgriset med olje, opplyser IUA ved 20-tiden.

Arild Pfaff i Statens naturoppsyn var søndag ettermiddag på inspeksjon på Haslatangen.

— Jeg registrerte at samtlige fugl i området er oljeskadet. Jeg så en svanefamilie og en håndfull ærfugl som var skadet. Til sammen er det snakk om ti-femten fugl, sier Pfaff til fvn.no.

I tillegg så han en flokk gjess lenger inne i kilen, men han tror disse gikk klar av oljen.

— Generelt er det andefuglene og i tillegg en del vadefugl som vil kunne komme i befatning med olje, sier han.

Fant ikke flak utenfor Lyngør I Lyngørfjorden var det seks mann fra Tvedestrand brannvesen i sving fra båt søndag kveld. De forsøkte å fange et oljeflak som av øyenvitner ble anslått å være cirka 2000 kvadratmeter. Målet var å lukke en lense rundt flaket og dra det til en plass det blir liggende, så de senere kunne suge oljen opp. Men redningsmannskapene fant ikke flaket.

— De klarte ikke å finne det. De skal se etter det i morgen tidlig, sier Ove Frigstad klokken 23. Det ligger lettbåt og lenseutstyr klar på Gjeving brygge dersom flaket skulle bli funnet i morgen. Men IUA understreker at det som ble oppfattet som et oljeflak, i virkeligheten kan ha vært oljefilm.

Søndag kveld var det ikke opplysninger om påslag av olje på land i Tvedestrand.

Oljeflak utenfor Risør

I Risør ble det søndag kveld bekreftet olje ved Flatholmene, Gjernesstangen og Vestre Stangholmen. Vestre Stangholmen ble ryddet fri for olje av mannskap fra brannvesenet.

Det ble anslått at det var 200-300 liter med olje i Risør. Mannskaper har plassert lenser i området.

LENSER: Brannvesenet fraktet i går lenseutstyr fra Arendal til Risør. (Foto: Knut Ove Eriksen) Foto: Knut Ove Eriksen

Sett utenfor Arendal Brannvesent har søndag også vært ute og sett på en tynn oljefilm observert ved Torungen i Arendal. Den var imidlertid borte da brannvesenet ankom stedet.

— Det forventes at oljepåslag også kan ha skjedd i Arendal , men på grunn av vær og bølgehøyde er det sannsynligvis få folk i områdene, og dermed mindre sannsynlighet for observasjoner. Kystverket flyr over området mandag morgen, opplyser IUA i en presseorientering klokken 20 søndag kveld.

Reidar Malm, miljøvernsjef i Aust Agder. (Arkivfoto)

Prioriterer fugl og friluftsområder Miljøvernsjef i Aust-Agder, Reidar Malm, er for øyeblikket på ferie i Gudbrandsdalen, men holder seg orientert via brannvesen og Kystverket.

— Vår oppgave er å gi råd til dem om hva som skal beskyttes om oljen kommer inn til kysten. Det ligger ferdige sårbarhetskart for hva som skal prioriteres, men vi vil også bistå underveis, sier Malm til fvn.no.

Han forklarer at sjøfugl og friluftsområder er det som prioriteres høyest.

— Heldigvis er vi på slutten av sesongen for sjøfuglen, så det er ikke verst tenkelige tidspunkt, sier Malm.

Også miljøverndirektør i Vest-Agder, Tom Egerhei, holder seg orientert.

— Jeg er for tiden i utlandet, men har holdt meg oppdatert herifra. Enhver slik episode innebærer fare for miljøskader, men jeg tror beredskapen i Vest-Agder er så god at vi skal unngå skader, sier Egerhei.