Den sørvestlige vinden har foreløpig ført olje fra det grunnstøtte lasteskipet Full City ved Såstein nord— og østover, mot Langesund, Helgeroa og Nevlunghavn. Naturvernforbundets marinbiolog Per Erik Schulze frykter at olje vil føres med strømmen sørover og grise til strendene langs hele kysten ned til Kristiansand.

Jomfruland, Kragerø og Risør

  • Det står en sterk strøm ut Brevikfjorden. Og så går det en sterk strøm sørover langs kysten. Kyststrømmen kan føre oljen mot Jomfruland og Kragerø, Risør og videre ned langs sørlandskysten, frykter Schulze.

Han reagerer på at lensene ikke ble lagt ut tidligere.

— På Vestlandet, der man har høy beredskap på grunn av oljeproduksjonen, kan de rykke ut i løpet av en time. Her i Telemark har det tatt altfor lang tid, sier Schulze.

Politiet fikk melding om grunnstøtingen klokken 00.30 natt til fredag. Ved 13-tiden begynte fartøyer fra Kystverket å legge ut lenseutstyr rundt havaristen, melder NTB.

Været forsinket aksjonen

Kystverket har ansvar for oljeryddingen, og fungerende beredskapsdirektør sier utlegging av lenser startet så snart det var praktisk mulig.

— Først skulle mannskapet reddes ut av skipet. Deretter var været så dårlig at vi måtte vente. Men lenser ble lagt ut ved Bamble i grålysningen, og ved havaristen så snart været tillot det - ved 13-tiden, sier Rune Bergstrøm.

— Har tilgangen på lenseutstyr vært et problem i denne situasjonen?

— Lenseutstyr måttes hentes fra Kristiansand og Horten. Men det var været - ikke kjøretiden - som var avgjørende her, sier Bergstrøm.

— Hva kan dere gjøre for å hindre at olje brer seg sørover langs sørlandskysten?

— For øyeblikket stenger man oljeflak inne og pumper den opp i tanker på land. Samtidig forsøker vi å hindre ytterligere utslipp fra havaristen. Rederiet skal etterhvert få skipet tømt, skjønt dette

Fredet område tilgriset

Oljen har allerede griset til det populære utfartsstedet Mølen, som er fredet på grunn av sitt rike fugleliv med mange sjeldne arter.

Mølen og dens rullesteinstrand ligger øst for Nevlunghavn og er et viktig overvintringsområde for vannfugl, særlig dykkender.

— Her er måker, ærfugl, tjell, terner og 15-20 arter vadefugl, sier leder Roger Enebom i Ornitologisk forenings avdeling i Telemark.

— Oljen dukket opp i formiddag, og i ettermiddag kom de første rapportene om tilgriset fugl. Foreløpig dreier det seg om en håndfull. Jeg antar det blir atskillig verre, sier Gunnar Numme, som leder den ornitologiske stasjonen på Mølen.

Han er engstelig for oljen som er sett i fjorden ved Helgeroa, som har den største konsentrasjonen av vadefugl. - Dette er et fredet og sårbart område, blant annet med jaktforbud, sier han til Aftenposten.no.

Aftenposten/ Fædrelandsvennen