KRISTIANSAND: Korrigert for sesongvariasjoner har prisene steget med ett prosent på landsbasis. Det siste året har prisene steget med 8,8 prosent.

Sommeren er normalt rolig tid i boligmarkedet, med forventet prisnedgang. Men mens juni måned hadde det som ble betegnet som uvanlig sterk vekst, har veksten heller ikke stoppet opp i juli på landsbasis.

Markante regionale forskjeller

— De regionale forskjellene i boligmarkedet er markante, sier Christian Vammervold Dreyer på en pressekonferanse tirsdag. Han er administrerende direktør i Eiendom Norge som har utarbeidet månedstallene.

Mens prisene har steget med rekordsterke 1,8 prosent i Oslo, og 1 prosent i Trondheim i juli sammenliknet med en sterk juni måned, har prisene i Kristiansand falt med 0,5 prosent. På årsbasis har byen hatt en økning i priser på 3,3 prosent, den laveste veksten i de store byene med unntak av Stavanger som har hatt en prisnedgang på 6,3 prosent.

— Oslo og Østlandet generelt stikker fra, mens Rogaland henger etter. I Kristiansand har man et ganske normalt marked i juli. Det er relativt god balanse i markedet i byer som Kristiansand og Tromsø, ifølge Dreyer.

Skylder på tilbudssiden

Det ble i juli solgt 3.642 bruktboliger, en nedgang på 11 prosent sammenlignet med juli 2015. Det er det laveste salget i juli måned på 10 år. Utviklingen skyldes hovedsakelig Oslo ifølge Dreyer.

— Med så få boliger til salgs er det ikke overraskende. I juli var det kun 600 boliger til salgs i Oslo, sier Dreyer.

Omsetningstiden for boliger i byen var i juli på 71 dager. Det er betraktelig lengre enn andre store byer med unntak av Stavanger som har omsetningstid på 130 dager. Det er ifølge Dryer vanlig at salgstiden øker i juli måned.