Klikk deg inn på kartet over og se alle solgte fritidsboliger i kystkommunene på Sørlandet så langt i år.

LILLESAND: — Det er overraskende. Årsaken er nødt til å være at de som skal selge fortsatt har for store forhåpninger til prisen mens kjøperne synes det er for dyrt, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. Han er en av landets fremste eksperter på fritidsboliger.

Det er overraskende

Færre tinglyst

En rekke eiendomsmeglere har både i Fædrelandsvennen og i andre medier uttrykt stor optimisme på vegne av hyttemarkedet ved sjøen i år. Få skal ha merket noe til oljenedturen.

Frem til nå finnes imidlertid ikke salgstall som kan underbygge optimismen.

En rekke kystperler på Sørlandet venter på nye eiere. Eiendommen på bildet ligger på Ytre Ulvøya, inn mot Ulvøysund, og er til salgs for 8,5 millioner kroner. Foto: Roald Ankersen

Mens det i fjor ble tinglyst 16 salg av fritidsboliger over fem millioner kroner i årets første fem måneder, så ble det i samme periode i år tinglyst fem salg i kystkommunene. For to år siden var tallet 19. For rimeligere hytter er forskjellen i salg mindre. For dyrere fritidsboliger er forskjellen enda større.

Halvert verdi

Eiendomsmeglerne vi har snakket med påpeker at tinglysningene har forsinkelser. De bruker et annet verktøy som heter Eiendomsverdi for å følge med på salgene. Der rapporterer meglerne selv inn når et salg er gjennomført. Dermed er det her mindre forsinkelse. Men også disse tallene viser nedgang i salget.

Husker du sjøperlene som ble solgt i fjor? Her er de ti dyreste:

I fjor på denne tiden var det ifølge Eiendomsverdi solgt 20 fritidsboliger med en prislapp på over fem millioner kroner. Verdien på dem var 200 millioner kroner.

I år er det solgt 13 fritidsboliger til over fem millioner kroner. Samlet salgssum på disse er 105,5 millioner.

For 18,9 millioner kroner kan du få et skjermet landsted i Kviviga mellom Gamle Hellesund og Ulvøysund. 180 meter strandlinje er med på kjøpet. For tiden er dette Sørlandets nest dyreste fritidsbolig. Foto: Roald Ankersen

Mange ønsker hytte

Bjørn Erik Øye sier at deres undersøkelser fra i år viser at 40.000 nordmenn har planer om å kjøpe fritidsbolig ved sjøen. Det er en økning på 50 prosent fra i fjor. Tilsvarende mange har droppet planene om å kjøpe i utlandet.

Samtidig melder meglerne om økt interesse:

— Alt dette skulle tilsi økt salg, sier Øye.

Men fortsatt ligger strandperle på strandperle og bader i sol i Høvåg, Søgne, Kristiansand, Mandal og de andre stedene langs kysten mens de venter på å skifte eier.

- For stor forskjell

Tallene Fædrelandsvennen har hentet ut gjør at Øye finner frem en analyse fra i vinter. Den presenterte han i mars for eiendomsmeglerne med sjøen som spesialfelt.

— Det er store sprik mellom forventningene hos selger og det kjøperne er villige til å betale, sier Øye. Blant de som har tenkt til å kjøpe en eiendom ved sjøen sier 73 prosent at de vil betale mellom 1 og 3,5 millioner kroner. 24 prosent mener de skal få det de ønsker for mellom 3,5 millioner og 6 millioner. Tre prosent vil betale mer enn 6 millioner.

Boligekspert og partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye. Foto: Tore André Baardsen

Blant de som skal selge mener 38 prosent at stedet dere er verd mindre enn 3,5 millioner. 50 prosent vil ha mellom 3,5 milloner og 6 millioner. 13 prosent tror de får over 6 millioner, ifølge Fritidsbygganalysen.

— Naturlig nok er det en forskjell, men her er det for stor mismatch. Selv om folk ønsker seg en bolig ved sjøen i Norge har de kanskje sett at de ikke har råd til det, sier Øye.

Selv om folk ønsker seg en bolig ved sjøen i Norge har de kanskje sett at de ikke har råd til det

Han legger likevel til at dette kan endre seg i sommer, og at han fortsatt har tro på at det blir mer salg i år.

— Må flere gjør som en selger på Lyngør der han etter flere år med 12 millioner som prisantydning satte prisen ned til åtte millioner før den ble solgt?

— Ja, men du må huske at åtte millioner kroner også er fryktelig mange penger.

På fjellet gikk salget bra i år:

Meglerne er optimister

Eiendomsmeglerne er fast bestemt på at årets sesong for sjøhytter blir bra.

— Salget har kommet litt tregt i gang, men for vår del er vi rimelig likt med i fjor, sier eiendomsmegler Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg.

— Tilfeldigheter at ikke flere er solgt ennå, sier hans kollega i DNB Eiendom, Jan Olav Birkenes.

De er meglerne som har solgt årets to dyreste strandperler på sørlandskysten.

Lenge igjen

— Vi er godt i gang nå. Sesongen er bare en måned gammel. Vi har lenge igjen av sommeren, sier Gustav Sædberg.

Vi merker at kjøperne er der

Han sier at fjorårets påske kom mer gunstig med tanke på salg ved sjøen, og at pinsesalget i år ble forstyrret av 17. mai. Været spiller også inn.

Eiendomsmegler Gustav Sædberg. Foto: Torstein Øen

— Vi skal ikke skylde for mye på vær og helligdager, men vi må se hele pakka. Det positive er at mange er på visning og vi merker at kjøperne er der, sier Sædberg. Han har solgt den desidert dyreste fritidsboligen på Sørlandet i år.

Eiendomsinvestor Tore Lies landsted på fastlandet ved Blindleia ble solgt for 22 millioner kroner 11. mai.Det er blant salgene som ennå ikke er tinglyst.

Det samme gjelder en eiendom på Krossholmen i Blindleia som gikk for 10 millioner.

Ulvøysund er en av uthavnene på Sørlandet som er populær blant fritidsboligkjøpere, men forventningene til pris stemmer ikke alltid overens med det som skal selges. Foto: Roald Ankersen

— Bedre enn i fjor

Jan Olav Birkenes i DNB solgte Krossholmen og står som megler for den dyreste på Finn.no akkurat nå. Fjeldalsøy i Blindleia skal selges for 23 millioner kroner.Birkenes mener markedet er bedre enn i fjor.

Eiendomsmegler Jan Olav Birkenes

— Jeg har hatt adskillig flere visninger i år enn i fjor. Vi har solgt en del, vi har bud og vi har forhandlinger. Eiendomssalg i disse prisklassene tar litt tid, men jeg tror en del er i komminga, sier Birkenes. Han mener det er tilfeldig at det er tinglyst færre salg i år enn i fjor.

— Vi har jo solgt en for ti millioner, og det kommer flere. Men vi merker at det nok kunne vært enda mer ute for salg, sier Birkenes.