KRISTIANSAND: Prisene i Kristiansand steg med 0,2 prosent fra april til mai. Siste år har prisene i Sørlandets hovedstad steget med 2,8 prosent. Det er nesten fem prosentpoeng lavere enn gjennomsnittet i Norge. Kun Stavanger har hatt lavere prisutvikling enn Kristiansand av de norske storbyene det siste året. I Stavanger har prisene sunket med 7 prosent siste år og 1 prosent siste måned. Sterkest vekst er det i Oslo med 2,2 prosents vekst siste måned og 12,8 prosents prisoppgang siste år.

Tallene er hentet fra Eiendom Norges månedlige prisrapport.

Gjennomsnittsboligen i Kristiansand koster nå 2,940 millioner kroner. Det er under alle de andre større byene, og en halv million lavere enn snittet for Norge som er på 3,450 millioner kroner. I Oslo koster gjennomsnittsboligen 4,496 millioner kroner — en drøy million mer enn i Kristiansand.

Flere solgt

Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene i Norge opp med 1,2 prosent fra forrige måned. Boligprisene i Norge er nå 7,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

— Mai ble nok en sterk måned i det norske boligmarkedet. Vi må tilbake til 2011 for å finne et år med sterkere prisutvikling enn det vi har hatt så langt i 2016, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressmelding

Det ble solgt 9.242 bruktboliger i mai, en økning på 4,8 prosent sammenlignet med mai 2015. Ved utgangen av mai var det 13.261 boliger til salgs, noe som er 8,5 prosent færre enn for ett år siden.

— Så langt i 2016 er det solgt 5,3 prosent færre boliger enn på samme tid i fjor. Til tross for færre salg er dette et høyt aktivitetsnivå, det er kun i 2015 det ble solgt flere boliger i perioden, sier Dreyer.

Kortere omsetningstid

Det tok i gjennomsnitt 32 dager å selge en bolig i mai mot 30 dager i mai 2015. Av de største byene var det kortest salgstid i Oslo og Drammen der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 14 og 15 dager å selge en bolig. Av større byer tok det lengst tid i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 86 og 50 dager.

Omsetningstiden i Kristiansand har gått ned fra 66. Også i Vest-Agder forøvrig og Aust-Agder synker omsetningstiden, men Aust-Agder er fortsatt fylket i Norge som har eiendommer lengst liggende for salg med snitt på 101 dager.

Eiendomsmegler ser positivt på utviklingen i Kristiansand.

— Kristiansand har 0,2 prosent oppgang, og omsetningstiden raskere enn vi har sett på en stund. Fortsatt et stabilt godt boligmarked hvor kjøperne har bedre tid til å foreta valg en de andre storbyene utenom Stavanger sier Daglig leder i DNB eiendom Vågsbygd Alex Modahl.