— Det er veldig gøy og vi er stolte. Vi klarer å drive kostnadseffektivt og har fått en veldig god Sørmegler-kultur, sier administrerende direktør Øyvind Aasen og nestleder Tone Solheim Grøsle når de presenterer et regnskap som viser overskudd på 17,1 millioner kroner før skatt. Det er mer enn 17 prosent av omsetningen på 99,8 millioner kroner.

— Vi var veldig fornøyde med resultatet på 9,4 millioner i 2014. Da er det fantastisk med dette overskuddet nå, sier Aasen.

Godt marked

Sørmegleren er bare to år gammelt som selskap etter fusjonen mellom ABCenter og Plussmegleren. Ingen av de to tidligere meglerfirmaene gikk noen gang så mange millioner i overskudd.

Lav rente gjør at folk ikke har sluttet å se seg om etter ny bolig. Foto: Reidar Kollstad

De to lederne forklarer fjorårssuksessen med gode ansatte, kostnadseffektiv drift og et veldig godt eiendomsmarked.

— I fjor merket vi at det var et bra marked i hele landsdelen fra første måned. Alle våre 13 kontorer gikk med overskudd, sier Aasen.

Den lave renta har nok bidratt veldig til at folk har hatt råd til å beholde både hus og hytte

— Det har vært viktig for oss at alle bidrar. Det er også viktig for de mindre kontorene, sier Grøsle. Til sammen solgte meglerne i selskapet 2200 enheter i fjor. Alle segmenter av boliger; brukt, nytt og fritid gikk bra.

— Rolf Elieson som leder nybolig-avdelingen sier at han aldri har opplevd et så godt år. Til og med i fritid var det «all time high», sier Aasen.

Tone Solheim Grøsle sier at de lenge var spente på om ledighet og oppsigelser i oljebransjen skulle slå inn på eiendomsmarkedet.

- Men det skjedde ikke i fjor. Den lave renta har nok bidratt veldig til at folk har hatt råd til å beholde både hus og hytte, sier hun.

Markedsleder

Samtidig som eiendomsmarkedet var svært bra i fjor, har Sørmegleren kapret markedsandeler. I 2014 var de størst i Vest-Agder og nest størst i Aust-Agder. I 2015 var de størst i begge fylkene med 29,2 prosent i Aust-Agder og 28,2 prosent i Vest-Agder. DNB Eiendom er nest størst i øst med 27,8 prosent mens Eiendomsmegler 1 (19,3 prosent) er på andreplass i vest. Tallene gjelder for bruktboliger.

Det største jafset tok Sørmegleren i Arendal der de økte fra 17 til 24 prosents markedsandel på bruktboligmarkedet.

— Vi synes jo det er litt moro at den største også er lokalt eid, sier Grøsle. Sørmegleren er eid med 90,1 prosent av Sparebanken Sør og 9,9 prosent av Sørlandets Boligbyggelag.

Boligmarkedet i Kristiansand var svært godt i fjor. Foto: Erling S. Hægeland

Usikkerhetsmomenter

Lederduoen er usikre på hvordan det går i 2016. Så langt i år har de solgt 10 — 15 prosent færre enheter i Kristiansand i forhold til i fjor, men de mener fortsatt at tallet er bra og sier det ligger mellom 2014 og 2015. Resten av landsdelen har ikke kommet skikkelig i gang ennå.

— Vi er spente på året. Det er flere usikkerhetsmomenter, som stigende arbeidsledighet og fall i oljebransjen. Samtidig er renta lav og bankene stiller opp med mellomfinansiering. Det er bra for oss, sier Solheim Grøsle.

Hyttemarkedet på fjellet har vært bra så langt

— Vanligvis vil fritidsmarkedet merke det først om det blir dårligere tider, men hyttemarkedet på fjellet har vært bra så langt, sier Aasen.