Fra oktober til november har boligprisene i Kristiansand steget med 0,2 prosent, etter en høst med negativ prisutvikling. Siden august har prisene i Kristiansand falt gradvis hver måned.

Fra september til oktober sank prisene med 1 prosent i Kristiansand, samtidig som omsetningstiden økte. I Vest-Agder uten Kristiansand, har utviklingen fortsatt i negativ retning med et fall på 0,1 prosent fra måneden før. I Aust-Agder steg prisene med 0,1 prosent i november.

– Dette var veldig overraskende. 0,2 prosent er jo en veldig liten prisstigning, og jeg vil heller kalle det stabilt, men vi forventet at prisene ville falle noe i november, sier Camilla Stenberg Rimestad, leder i Sørlandets eiendomsmeglerforening.

— Litt kjedelig

Camilla Stenberg Rimestad i Sørlandets Eiendomsmeglerforening. Foto: PRIVAT

Prismedianen på solgte boliger i Kristiansand har holdt seg stabilt på rundt 2,4 millioner kroner, og formidlingstiden har også holdt seg stabil. I hele Vest-Agder har det tatt i snitt 65 dager å selge bolig, mens gjennomsnittlig formidlingstid i Aust-Agder var hundre dager i november.– Markedet i Kristiansand er veldig stabilt og det har det vært lenge. Omsetningstiden er lengre enn resten av landet utenom Stavanger.Det er kanskje litt kjedelig, men ingen dramatikk. Liggetiden gjør at de som kjøper seg bolig får tenkt seg om, sier Rimestad.

Førstegangskjøpers marked

Rimestad forventer at heller ikke desember blir en måned med den største økningen i boligpriser på Sørlandet, men at prisene vil stige på nyåret og utover våren. Hun mener at førstegangskjøpende bør kjenne sin besøkelsestid.

– Dersom man både skal selge og kjøpe bolig nå, har ikke denne rolige perioden så mye å si, men for førstegangskjøpende er det bare å komme i gang. De får mye bolig for pengene. Kristiansand er den storbyen i landet med lavest kvadratmeterpris, og vi er ikke bekymret for at prisene vil synke ytterligere, sier hun.

Dyrere på landsbasis

Samtlige fylker utenom Rogaland og Finnmark har opplevd en positiv prisutvikling på boligprisene. På landsbasis har prisene steget med 0,4 prosent i november, og er nå 6 prosent høyere enn for et år siden.

– Etter flere måneder med moderat prisutvikling fikk vi i november en sterk boligprisvekst. Selv om en skal være forsiktig med å konkludere basert på en enkeltmåned er dette et signal om at det fortsatt vil være god aktivitet i boligmarkedet i tiden fremover, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

Rimestad mener at prisnivået i Kristiansand og omegn står i tråd med utviklingen i resten av landet utenom Oslo, og poengterer at den totale prisveksten i 2015 til nå har lagt på 4,5 prosent i Kristiansand. Det er et akseptabelt nivå, mener hun.

– Det selges og legges ut nye boliger hver uke. Arbeidsmarkedet og oljebransjen holder fortsatt prisene nede, men boligmarkedet er i dag sunt, mener Rimestad.