— Det er fælt å si, men videre kutt i administrasjon og spillerlønninger må til. Sånn er det. Tidligere sa man at «vi har ikke råd til å være i 1. divisjon». Den vinklingen er ikke lenger til stede, og det er stadig færre rike onkler som vil bruke penger på fotballklubber, sier høyskolelektor og ekspert på fotballøkonomi, Tor Geir Kvinen.

Start må kutte budsjettet med 15- 20 millioner kroner fra årets budsjett på 54 millioner, skulle de rykke ned. Det uttalte Start-sjef Even Øgrey Brandsdal til Fædrelandsvennen i august.

Alvorlig med nedrykk

I Sandnes Ulf, som rykket ned fra eliteserien i 2014, er daglig leder Tom Rune Espedal klar på at nedrykk er alvorlig.

Tom Rune Espedal, Sandnes Ulf. Foto: Skibstad, Kent

— Ingen lag vil rykke ned, det vil de ikke, sier Espedal, som ikke er av skolen som mener et nedrykk er bra for en klubb.

Sandnes Ulf kuttet 11 mill.

Selv måtte Sandnes-klubben kutte budsjettet med 11 millioner kroner før årets sesong.

— Vi omsatte for 40 millioner i 2013 og 2014. I år er budsjettet på 29 millioner. Og det er primært sponsor-, markeds-, medie- og billettinntekter som er kuttet, forteller Espedal.

Sør Arena får skylda

Kvinen peker på stadion som en av grunnene til Starts økonomiproblemer.

— Sør Arena har vært en klam hånd over klubben i mange år. Men nå må det jo begynne å nærme seg bunnen, og klarer Start å beholde plassen i år, vil det være imponerende. Rent økonomisk er det gjort mange riktige valg, mener Kvinen.

Må kutte proff-spillere

— Hva må til for å få orden på økonomien?

— De må inn å se på antall heltidslønnede spillere. Og det gjelder selv om de beholder Tippeliga-plassen. Start har vært i økonomisk krise i snart 20 år, og kan ikke risikere å havne i nytt økonomisk uføre, sier Kvinen.

Han mener klubben, uavhengig av resultat onsdag, må evaluere årets sesong nøye.

— Start kan ikke ta noen hvileskjær. De sliter per nå med å leve med den økonomien de har og må gjøre en totalvurdering av sin økonomiske situasjon, sier Kvinen, som likevel ikke vil svartmale helt.

- Kan bite fra seg

— Noen sier det er krise om man rykker ned, men med et budsjett på 30 millioner i 1. divisjon, kan man fortsatt bite fra seg, sier Kvinen.

For Jervs del tror han et eventuelt opprykk vil gi et fantastisk 2016, men spør seg om hva som vil skje videre.

Jerv årets Mjøndalen?

— Jerv vil bli litt som Mjøndalen var i år med jubel i Grimstad og Aust-Agder, men vil få en stor jobb videre. Hverdagen som møter dem ved et eventuelt nedrykk i 2017 kan fort bli en skikkelig krasjlanding. Det er det flere eksempler på, sier Kvinen og avslutter:

— Det er imponerende at en amatørklubb har kommet så langt som de har, men de er fortsatt amatører. Start er i en helt annen liga når det kommer til det sportslige, til kultur, rammevilkår og historie.

Brukte 12 mill. på stadion

Heller ikke Sandnes Ulf-sjefen kan love gull og grønne skoger ved et eventuelt opprykk.

— Vi, det vil si Sandnes kommune, brukte 12 millioner på å ruste opp stadion da vi rykket opp. Budsjettet økte også fra 9 til 24 millioner, så det blir litt av en jobb for Jerv om de rykker opp, sier Espedal og legger til:

— Nå skal jeg være forsiktig med å velge side, for jeg kjenner begge lagene, men både Start og Jerv vil møte utfordringer om de endrer liga.

- Kan bygge klubb på ny

Sportssjef Inge André Olsen i Stabæk mener Start må bygge klubb på ny, skulle de rykke ned en divisjon.

Inge André Olsen, Stabæk. Foto: Holm, Morten

— Et nedrykk gir alltid store konsekvenser, og man mister kjærkomne inntekter. Det er jo ikke positivt å rykke ned, men med samling i bunn kan man ta tak, få inn ny kraft og bygge klubben litt på nytt.Mange trodde at Stabæk lå med brukket rygg da de måtte ut av Telenor Arena, rykket ned fra eliteserien i 2012 og hadde en kriserammet økonomi, i tillegg til den belastende «overgangssaken». Men tre år senere kjemper klubben om medaljer i eliteserien.

- Større muligheter i Kristiansand enn Bærum

— Veldig mange i og rundt klubben mener nok i etterkant at våre to nedrykk var bra for klubben. Det er vanskelig å si om det samme gjelder for Start, som har hatt flere opp- og nedrykk enn oss. Men det er større muligheter for å bygge toppklubb i Kristiansand enn i Bærum. Det handler om å få med seg både folk i og rundt klubben.