— I likhet med sykehusledelsen ved Sørlandet sykehus ser vi at det ble begått uforholdsmessig mange alvorlige feil ved behandlingen i Flekkefjord. Derfor mener vi beslutningen de tok var korrekt, sier fylkeslege Geir Stangeland i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Fylkesmannen har nå avsluttet tilsynssaken rettet mot hele den gastrokirurgiske virksomheten ved Sørlandet sykehus' avdelinger i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord. Konklusjonen er at det var riktig å overføre bukoperasjoner fra Flekkefjord til Kristiansand med øyeblikkelig virkning, slik sykehusledelsen besluttet å gjøre 27. mars 2015.

— Vi ser absolutt behovet for å gjøre de tiltakene som ble gjort. Pasientsikkerheten skal ivaretas og tjenestene skal være på topp, og det var rent faglige vurderinger som ble lagt til grunn, sier Stangeland.

Fylkesmannen har også hatt en rekke tilsynssaker mot enkelthendelser ved sykehuset i Flekkefjord. «Senest 23. desember 2015 avsluttet fylkesmannen nok en alvorlig tilsynssak mot SSF med påvisning av brudd på faglig forsvarlig gastrokirurgisk virksomhet i tiden 2013 - 2014. Det er ikke mottatt noen pasientklager som gjelder tiden etter mars 2015», skriver han i sin konklusjon.

Ingen avvik eller klager

At tiltaket har vært vellykket bekreftes også av en risiko- og sårbarhetsanalyse foretatt ved Sørlandet sykehus i høst:

«Overflyttingen av større gastrokirurgi fra SSF til SSK har ført til at befolkningen på Agder totalt sett har fått et bedre tilbud. Vi har ikke avvik eller pasientklager knyttet til endringen», skriver klinikksjef Geir Bøhler i et brev datert 13. november.

Fylkesmannen avsluttet sin tilsynsrapport 29. desember, og der poengterer han at kompetansen innen helsetjenestene blir stadig mer spesialisert, og at det derfor kreves at de enkelte fagmiljøer har et visst «volum» av pasienter og erfaringsgrunnlag for å kunne gjøre de riktige vurderingene.

Ut fra tidligere tilsynserfaring, roser Fylkesmannen sykehuset i Flekkefjord for at de har vært klare på hva de kan behandle og hva de ikke kan behandle. «Dette har vært SSF sin styrke», skriver han.

Feilaktige vurderinger

Nå har imidlertid pipen fått en annen lyd:

«Fylkesmannen har imidlertid i senere tid merket seg at SSF’s kompetanse, særlig på legesiden ikke alltid har vært oppdatert og forsvarlig. Helsehjelpen har dermed i noen saker ikke vært gitt i henhold til god praksis. Denne aktuelle saken har vist at det innenfor gastrokirurgi har vært tatt beslutninger og utført behandlinger som ikke skulle vært gjennomført ved SSF. Saken har vist at det har vært gjort feilaktige faglige vurderinger, samt manglende konferering med gastrokirurgisk ekspertise ved resten av SSHF i flere saker. Resultatet er at det har vært uforholdsmessig mange uheldige hendelser som ikke burde ha forekommet. Flere av disse kunne vært unngått om den faglige forsvarligheten og pasientsikkerheten hadde hatt et større fokus.», heter det i tilsynsrapporten.

Allerede 26. juni laget Fylkesmannen en foreløpig oppsummering og konklusjon vedrørende den gastrokirurgiske virksomheten ved SSHF. Der fremgikk det blant annet at inngrep i Flekkefjord i stor grad ble gjort av kirurger som ikke er spesialister i gastrokirurgi, og som manglet nødvendig kompetanse i operasjonsmetodikk.

Kritiserer polemisering

I den endelige tilsynsrapporten kommenterer Fylkesmannen også de sterke følelsesmessige reaksjonene som har oppstått i saken om gastrokirurgi i Flekkefjord. Dette gjelder også enkelte sykehusleger som har deltatt i debatten.

«Den type polemisering mellom fagpersoner innenfor samme helseforetak som fant sted i Fædrelandsvennen tidligere denne måneden, egner seg lite til å avklare situasjonen og kan direkte forvirre befolkningen som har behov for tjenestene», skriver han.

Påtroppende klinikkdirektør ved sykehuset i Flekkefjord, Annette E. Solinski, er på ferie, og hadde onsdag ettermiddag ikke anledning til å kommentere Fylkesmannens rapport som hun ennå ikke har lest.