Det viser redegjørelsen fra klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk ved Sørlandet sykehus. Redegjørelsen har han sendt fylkeslegen i Vest-Agder, som har opprettet tilsyn etter rabalderet rundt beslutningen som mange i Flekkefjord oppfattet som nok et skritt i retning av å legge ned sykehuset. Fylkeslegen ville ha oversikt over situasjonen, både i Flekkefjord, Arendal og Kristiansand.

Redegjørelsen viser at Bøhler fastholder og forsvarer vedtaket om å stoppe i Flekkefjord, og fortsette i Kristiansand og Arendal.

Vurderingssvikt

— Det er ikke antallet avviksmeldinger som var det avgjørende for vedtaket.(...) Meldingene viser flere eksempler på vurderingssvikt og ikke minst mangler ved den postoperative oppfølgingen, skriver Bøhler om stoppvedtaket ei Flekkefjord.

Og en viktig årsak til feilbehandlingene er lavt antall. Flekkefjord har de tre siste årene bare hatt henholdsvis 16, 10 og 20 akutte bukoperasjoner innen gastrokirurgi i året.

Sykehuset i Arendal har hatt henholdvis 93, 75 og 78 og sykehuset i Kristiansand har hatt henholdsvis 129, 139 og 153. — Gjennom vedtaket sikrer vi også at befolkningen på Agder får likeverdig behandling, skriver Bøhler. Etter møte med tillitsvalgte er imidlertid vedtaket gjort midlertidig, inntil det er gjort en pro/contra-vurdering, opplyser han.

- Burde vært drøftet

Samtidig dokumenterer han at de ansatte ved sykehusene i Kristiansand og Arendal er for dårlige til å melde fra om komplikasjoner og reoperasjoner i komplikasjonsregistreret og at dette må innskjerpes.

Dessuten gjentar Bøhler det sykehusdirektør Jan-Roger Olsen sa til sykehusstyret forrige uke, at saken burde vært drøftet med tillitsvalgte før endelig vedtak ble fattet.

Fylkeslege Geir Stangeland i Vest-Agder fikk Bøhlers redegjørelse mandag, og vil gå grundig gjennom den før han vil kommentere innholdet, opplyser han til Fædrelandsvennen.