Det viser dokumentene som styret i Sørlandet sykehus har fått i forbindelse med det ekstraordinære møtet torsdag. Da skal direktør Jan-Roger Olsen fortelle styret hva som er fakta både i saken om å overføre akutte bukoperasjoner i Flekkefjord, og behandling av syke nyfødte i Arendal, til Kristiansand.

Måten sykehusdirektør Jan-Roger Olsen har håndtert disse sakene har ført til et krav om å fjerne ham som direktør og erklæringer om mistillit fra både Aust-Agder og Flekkefjord.

For han har bestemt at akutte bukoperasjoner ikke lenger skal gjøres i Flekkefjord, men flyttes til Kristiansand. Årsaken er flere tilfeller av feilbehandlinger som, ifølge sykehusledelsen, skyldes dårlig kunnskap og mangelfull erfaring.

Lavt antall

Sykehusledelsen har gått gjennom de tre årene, 2012,2013 og 2014. I snitt per år ble det utført 15 akutte bukoperasjoner i Flekkefjord. Det er disse direktøren har bestemt fra nå av skal gjøres i Kristiansand, som har spesialister og tilstrekkelig erfaring.

I tilsynsrapporten om behandling av syke nyfødte i Arendal er lavt antall tilfeller også tema. I papirene til styret dokumenteres det at det dreier seg om 12-15 tilfeller i året. Det antallet er også så lavt at de ansatte i Arendal ikke får nok trening.

Med andre ord er det faktiske grunnlaget bak striden under to behandlinger i snitt i måneden.

Til sammenligning hadde Sørlandet sykehus over 46.000 døgninnleggelser i 2013 i Kristiansand, Flekkefjord og Arendal til sammen. Nesten 30.000 dagbehandlinger ble utført og over 275.000 polikliniske behandlinger. Det viser tall fra sykehusets årlige melding. Og her er ikke tatt med antall behandlinger verken i psykiatrien eller i rusbehandlingen ved sykehuset.

— For strengt

Fædrelandsvennen spurte stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) om han visste hvor mange tilfeller av syke nyfødte det dukker opp i Arendal i løpet av ett år?

— Det er jo noe av det springende punktet. Det må vi få svar på, det er fryktlig vanskelig å gi eksakt tall på, men det må bli en del av beslutningsgrunnlaget, sier de Ruiter.

- Sykehuset har anslått mellom 12 og 15 i året?

— Det høres lavt ut så det må en gå gjennom. Det spørs om ikke selekteringen er for streng, sier de Ruiter.

- Det er de ansatte ved nyfødtavdelingen i Arendal som har lagt fram tallene på bakgrunn nøye registrering: Stoler du ikke på dem?

— Det mest avgjørende er ikke de syke nyfødte en vet om, det er de en ikke vet om og hvordan de skal behandles.

- Hvordan kan så få skape så mye bråk?

— Hvis sykehuset fjerner nyfødtposten, så gir det et betydelig mer utrygt fødetilbud til alle andre som skal føde.

- Nedbygging

Samme spørsmål stilte vi til lederen for aksjonskomiteen for bevaring av Flekkefjord sykehus, Sigmund Kroslid, om akutte bukoperasjoner. Han visste antallet.

- Hvordan kan så få skape så mye bråk?

— Dette oppfattes som et ledd i mulig nedbygging av sykehuset i Flekkefjord. Dessuten er beslutningen å stoppe bukoperasjonene tatt uten en vanlig prosess med involvering av de ansatte, sier Kroslid.