Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen opplever at statsråd Bent Høie i nasjonal sykehusplan tenker på samme måte som Sørlandet sykehus gjør i sin Utviklingsplan 2030 når det gjelder akuttkirurgi. Foto: Steinar Vindsland

— Vi har lagt opp til at akutt kirurgi og avansert gastrokirurgi skal overføres fra Flekkefjord til Kristiansand i Utviklingsplan 2030. Det er det samme som statsråd Bent Høie legger opp til i sin nasjonale sykehusplan, sier direktør Olsen.

Arendal

Han ble i auditoriet ved Sørlandet sykehus Arendal orientert om innholdet i den nye nasjonale helse- og sykehusplanen. Lisbeth Norman statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet gikk gjennom hele planen på samme måte som Høie har gjorde fra Ringerike.

LES OGSÅ.

Høie og Norman presenterer to alternative scenarioer:

Alternativ 1 bygger på regjeringens forslag og forutsetning om at sykehus med færre enn 60.000-80.000 kan ha akutt indremedisin, anestesi og planlagt kirurgi, men ikke akuttkirurgi.

Akuttfunksjon

Alternativ 2 bygger på forutsetning om at sjukehus med akuttfunksjon alltid må ha akutt indremedisin, akuttkirurgi og anestesi.

Helseministeren og regjeringen går altså inn for alternativ 1. Han påpeker at pasienter skal bli møtt av den samme kvaliteten uansett hvor i landet man befinner seg, og viser til at det innenfor kirurgi er stadig større grad av spesialisering.

En undersøkelse viser at ved små sykehus utføres i gjennomsnitt bare ett akuttkirurgisk inngrep i døgnet. Det vil si at det er mange dager der kirurgen ikke får trent på dette, forteller Norman.

— I vår utviklingsplan 2030 har vi lagt opp til det samme som Høie har gjort i sitt alternativ 1, sier Olsen.

Det skapte voldsomme reaksjoner i Flekkefjord da Olsen i planen foreslo å overføre akutt kirurgi til Kristiansand. Det samme skjedde da han stoppet all avansert gastrokirurgi (mage/buk) i Flekkefjord.

Understøtter

Nå mener han Høies sykehusplan understøtter denne avgjørelsen.

— Men før vi eventuelt vedtar å legge ned akuttkirurgien i Flekkefjord, skal det gjennomføres bred involvering og prosess, sier Olsen.

— I noen tilfeller kan små sykehus få beholde akuttkirurgi hvis det settes inn spesielle tiltak for å sikre kvaliteten, sier Norman.

Etter en umiddelbar gjennomgang av den nasjonale sykehusplanen, kan ikke direktør Olsen se at det må gjøre noen vesentlige endringer i Utviklingsplan 2030. ## Utviklingsplan

Olsen understreker at nasjonal sykehusplan skal gjennom politisk behandling i Stortinget. Deretter skal utviklingsplan 2030 behandles igjen i styret i Sørlandet sykehus.

— Også for fødetilbud videreføres dagens ordning med fødeavdeling i Flekkefjord, og kvinneklinikk i Kristiansand og avdeling i Arendal, sier Olsen.

Han trekker også fram at ministeren, i likhet med føringene i Utviklingsplan 2030, legger opp til å øke aktivitetene både i Flekkerfjord og Arendal.

— For å møte de økende behovene som kommer med eldrebølgen, vil vi måtte styre mer og mer planlagt aktivitet til de to små sykehusene, sier Olsen.

Styreleder

Også styreleder Camilla Dunsæd i Sørlandet sykehus oppfatter det slik at statsråd Høie i stor grad tenker på samme måten som sykehuset har gjort i Utviklingsplan 2030. — Her var det mye spennende som vi må ta med oss i gode prosesser med både kommuner og organisasjoner for å skaffe pasientene det beste helsetilbudet, sier Dunsæd.