LILLESAND: — Hun er veldig lykkelig over utfallet, og over å bli trodd. Hun er glad for endelig å få det svart på hvitt. Hun er takknemlig overfor alle som ikke har tvilt på henne, sier 21-åringens advokat Carl Bore til fvn.no.

I dag falt dommen fra Oslo tingrett, som slo fast at 21-åringen fra Høvåg er frikjent.

«I det retten ikke er overbevist om at hun handlet med forsett, (...) kan hun likevel ikke domfelles etter tiltalebeslutningen. Etter rettens syn er det heller ikke grunnlag for domfellelse for uaktsom narkotikaforbrytelse (...). Hun blir etter dette å frifinne,» heter det i dommen, som ble offentliggjort i ettermiddag.

— Familien har fått veldig stor støtte på Sørlandet. De er selvsagt også svært lettet. Dette har vært en ekstrem belastning for en liten familie, sier Bore.

Vil ha ro

Det er foreløpig ikke klart om aktoratet vil anke tingrettsdommen.

- Hva tenker du om en eventuell anke?

— Det blir bare spekulasjoner. Det foreligger en dom der vår klient blir vurdert over fem sider. Det er en grundig vurdering, og jeg kan ikke se behov for mer, svarer advokaten.

— Dette er en ung jente som har vært igjennom vanvittig mye. Hun bør nå kunne legge dette bak seg. Det har vært et tre og et halvt års helvete, hun har vært i varetekt i Bolivia og det har vært prosesser her og der. Nå har hun vært igjennom nok, fortsetter Bore, som opplyser at Høvåg-kvinnen nå ønsker ro.

- Hun gjennomfører nå skolegang og vil fortsette med å utdanne seg. Hun har tapt flere år av livet sitt.

Kvinnen opplyste på Facebook i ettermiddag at hun er frifunnet. Fvn.no har vært i kontakt med kvinnen i dag. Hun ønsker ikke å kommentere utfallet av dommen, og henviser videre til sin advokat.

Rettens vurderinger

Retten har nøye gjennomgått Bolivia-turen med lys på 21-åringen i dommen. Spørsmålet som er vurdert, er om 21-åringen har handlet forsettelig.

_«Det gjorde hun dersom hun før koffertene ble innlevert på flyplassen i Cochabamba:

  • hadde til formål å ha med seg kokainet til Norge, eller

  • var klar over eller holdt det som sikkert eller mest sannsynlig at der var kokain i koffertene, eller

  • tenkte det var mulig at koffertene innholdt kokain og valgte å være med på smuglingen selv om det skulle være tilfelle,»_ innleder retten.

Videre følger en vurdering om det er troverdig at 21-åringen ikke ble fortalt av Brendemo Hagen eller Rodriguez at hun skulle være med til Bolivia for å smugle kokain, eventuelt at hun ikke i det minste selv tenkte det var mulig at koffertene innholdt narkotika, men likevel valgte å være med på forsøket.

Kunne lagt igjen malertøy

Retten mener det ikke er tvilsomt at 21-åringen før reisen opplyste at hun skulle til Spania. De peker på at hun var i Høvåg for å hente malertøy, som hun hadde med til Bolivia. «Dersom hun hentet tøyet for å føre foreldrene bak lyset, ville det ikke vært nødvendig å ta tøyet med seg på reisen, hun kunne lagt det igjen i boligen på Lillestrøm,» anfører retten.

Videre har de vurdert om det er sannsynlig at 21-åringen ikke fattet mistanke da det var snakk om en gratis tur til Bolivia, men her kommer tvilen tiltalte til gode da slike spanderte turer ikke var uvanlig i vennekretsen. 21-åringen hadde også inntrykk av at Brendemo Hagen hadde god råd.

Oslo tingrett har videre vurdert om 21-åringen ikke visste at bagene med kokain var uten innhold. «Fotografier av bagene viser at de fremstod som nye; de var flate og innpakket i plast. Det var således ikke ut fra deres utseende mulig å skjønne at de inneholdt kokain,» mener retten, som heller ikke mener det faktum at koffertene ble noen kilo tyngre på grunn av kokainen, kunne gi 21-åringen mistanke til hva de inneholdt.

Videre stilte retten spørsmålstegn ved Høvåg-kvinnens forklaring om at hun ikke fortalte foreldrene at hun var i Bolivia, selv ikke da hun ringte til mora og fortalte at hjemreisen var utsatt. «Dette er påfallende sett hen til den nære relasjon hun fremholdt at hun hadde til foreldrene. Retten er likevel av den oppfatning at det ikke kan utelukkes at årsaken var den xxxx (21-åringen) opplyste, nemlig at hun fryktet for deres reaksjon.»

Til slutt i vurderingen anfører retten følgende:

«(...) Retten (...) sitter med inntrykk av at hun stolte på sitt reisefølge og at hun ikke var inne på tanken om at de ville trekke henne med på noe kriminelt. Dette kan skyldes stor grad av hengivenhet overfor Brendemo Hagen og tillit til Rodriguez, som er fire år eldre.»

Ba om 6,5 års fengsel

21-åringen fra Høvåg var en av fem personer som ble tiltalt i den norske delen av Bolivia-saken. Da rettssaken ble avsluttet i september ba påtalemyndigheten retten om å dømme Høvåg-kvinnen til seks og et halvt års fengsel.

21-åringen har hele tiden nektet for at hun kjente til smuglingsplanene. Da hun forklarte seg i retten fortalte kvinnen at hun trodde hun skulle på ferietur til Spania sammen med kjæresten, Stina Brendemo Hagen. På flyplassen fikk hun vite at turen gikk til Bolivia.

Les også: - Falt henne aldri inn at det var kokain i bagene

På vei tilbake ble de tre kvinnene som kjent stoppet på flyplassen i Cochabamba. 21-åringen ble senere løslatt og rømte hjem til Norge. De to andre ble dømt i Bolivia. (Se faktaboks).

Ba om lange straffer

De fire andre som sto tiltalt i Oslo tingrett skal på ulike måter ha organisert smuglerturen, blant annet ved å veksle store pengesummer som siden ble overført og fraktet til Sør-Amerika.

Disse fire mente påtalemyndigheten burde dømmes til straffer på mellom 6,5 og 7 års fengsel. Samtlige benektet å være del av en organisert smuglerbande.

De andre dømt

Alle de fire andre tiltalte i saken ble dømt.

En 26 år gammel mann ble dømt til fengsel i fem år. I tillegg har han en annen dom.

En 22 år gammel mann er dømt til fengsel i seks år og seks måneder. Han må tåle inndragning av 10.000 kroner. I tillegg har han en annen dom.

En 25 år gammel mann er dømt til fengsel i fem år og seks måneder. Han må tåle inndragning av 10.000 kroner. I tillegg har han en annen dom.

En 23 år gammel kvinne er dømt til fengsel i fem år og seks måneder, hvorav to år gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Vitnet mot venninnen

I løpet av den fem uker lange rettssaken ble det ført en rekke vitner. Et av dem var Madeleine Rodriguez, som sitter fengslet i Bolivia. Hun hevdet at alle de tre kvinnene kjente til formålet turen.

Les også: Rodriguez sier Lillesand-kvinne løy om Spania-tur

21-åringens advokat, Carl Bore, gikk til frontalangrep på Rodriguez i sin sluttprosedyre.

— Dette er en person som ikke har noen troverdighet i en straffesak. I hennes forklaring var så mye motsigelser og så mye hat at den ikke kan brukes av retten, sa Bore, som ba om full frifinnelse.