— Arbeidsdagen min er fra 07.00 til 15.15. Etter jobb stikker jeg hjem hjemom og henter ungene i barnehagen, får i meg litt middag, før jeg møter på trening kl. 16.00. Jeg er hjemme igjen mellom 18.30 og 19.00. Da er det legging av unger, sier Jerv-kaptein Glenn Andersen.

Hverdagen til 35-åringen ble snudd på hodet da han meldte overgang fra Start til Jerv før årets sesong. Han forlot yrket som fulltids fotballspiller, og jobber nå som prosjektleder i Agder El-installasjon i hjembyen, ved siden av å spille fotball for Jerv.

— Jeg var ferdig utdannet elektriker da jeg kom til Start i 2004, og har videreutdannet meg etter det, og tatt noe på fulltid og noe på deltid. Jeg ble ferdig med det i den siste perioden min i Start, og var helt forberedt på det livet som skulle komme, sier Andersen.

Glenn Andersen fikk seg sivil jobb da han signerte for Jerv før 2015-sesongen. Her er han avbildet i kontorlokalene til Agder El-installasjon i Grimstad. Foto: Håvard Karlsen

Midtstopperen stortrives med hvordan livet er nå, selv om det er hektisk.

— Nå har jeg en jobb jeg trives ekstremt godt i. Hadde jeg fått muligheten nå til å velge mellom å gå tilbake til fulltidsproff, eller jobbe her, så hadde jeg valgt å bli her, sier han.

Heltidsproff

Situasjonen er annerledes litt lengre sør. Rolf Daniel Vikstøl er i gang med arbeidsdagen, som begynner på Sparebanken Sør Arena hver dag.

— Vi må være ferdig skiftet til trening 08.30. Treningen begynner rundt 09.00, og den varer i rundt to timer. Så venter litt etterarbeid, enten nedjogg, styrke eller skadeforebyggende. Etter det er det lunsj, og vi er ferdig rundt 13.00, sier Vikstøl.

Vikstøl på trening onsdag.jpg

Start-kapteinen har spilt fotball på heltid i Start siden han fikk proffkontrakt i 2008. Venstrebacken har ennå ikke begynt å tenke på hva han skal gjøre etter at den aktive karrieren er over.

— Det er flere som studerer på laget, men jeg har ikke begynt. Jeg må gjøre et eller annet etter karrieren, for jeg kan ikke spille fotball for alltid. Planen er å begynne med det om ikke altfor lang tid, men akkurat nå har jeg bare konsentrert meg om fotballen, sier Vikstøl. Dagene til 26-åringen er ulik de spillerne i Jerv har.

— Mange av dem studerer og jobber ved siden av. Det blir lange dager for dem, og de må trene på ettermiddagen. Vi er heldige, sier Vikstøl.

Gikk kraftig ned i lønn

I Jerv er det ingen spillere som lever bare av å spille fotball. Mange studerer, og noen har jobb ved siden av. Steinar Berås er blant annet lærer, mens keeper Øyvind Knutsen og toppscorer Ohi Omoijuanfo jobber i klubbens fotballfritidsordning (FFO). I Start er det også mange som studerer, og noen er ferdig utdannet, men alle får inntekten sin fra fotballen.

Ohi Omoijuanfo (t.h.) jobber på Jervs fotballfritidsordning. Foto: Sondre Steen Holvik

En titt på midler og ressurser avslører også at det er enorme forkjeller mellom de to lagene som møtes i «Slaget om Sørlandet». Jerv har et lønnsbudsjett på hele A-laget (spillere, trenere og støtteapparat) på 6 millioner kroner. Til sammenligning bruker Start 20 millioner kroner på det samme denne sesongen. Andersen gikk med andre ord kraftig ned i lønn da han returnerte til moderklubben før årets sesong.

— Jeg hadde ikke klart meg med det jeg får av Jerv, og det er ikke i nærheten av det jeg har tjent tidligere i de andre klubbene jeg har vært i. Men det er ikke på grunn av pengene jeg spiller i Jerv, sier Andersen, som ikke vil ut med hvor mye han tjener nå.

- Jerv er mer en breddeklubb

— Hva er viktig for deg i Jerv da?

— Det er barndomsklubben min. Det som er viktig her er at jeg får et godt sportslig tilbud, og at jeg trives med det jeg holder på med, sier han.

Glenn Andersen er tilbake i moderklubben. Her blir han overfalt av lagkameratene etter sitt 2-2-mål mot Follo. Foto: Sondre Steen Holvik

— Hvordan er forskjellen i Jerv, kontra da du var i Start?

— Jerv er mer en breddeklubb enn en toppklubb. Vi jobber hele tiden med å prøve å bli en toppklubb, og det har selvfølgelig mye med midler å gjøre også, sier Andersen.

Grimstad-laget har et budsjett på 9 millioner kroner denne sesongen. Det er like mye som Start betaler for å leie og drifte Sør Arena.

— Det er ikke alltid pengene som rår i fotball. Det kan være gode fotballspillere, selv om de ikke tjener så mye. Det kan hende vi har vært ekstremt dårlige til å forhandle kontrakter, så enkelt er det, sier Andersen og ler.

20 millioner på A-laget

Alt er lagt til rette for at Start-spillerne skal prestere best mulig hver eneste dag. Klubben har fem årsverk rundt A-laget, en heltidsansatt medisinsk leder, og en heltidsansatt oppmann, for å nevne noe. Budsjettet på Sør Arena er på 54 millioner kroner denne sesongen, hvorav 20 millioner kroner brukes på å lønne spillere og støtteapparat. Spillerne trener på dagtid, og ofte to økter om dagen utenfor sesong.

— Jeg er glad jeg slipper å jobbe ved siden av, og kan konsentrere meg fullt og helt om én ting, sier Vikstøl, som ser fordeler og ulemper med begge ting.

Rolf Daniel Vikstøl tenker kun på fotballen nå, men vurderer å begynne med studier etter hvert.

— Det er sikkert greit å ha noe annet å gjøre utenom fotballen også, men det er litt lettere sånn som vi har det, synes jeg, sier han.

Forskjellene til tross, lørdag møtes Jerv og Start på Levermyr i det mange tror kan bli en helt jevn affære.

— Det er gøy å se at forskjellene mellom klubbene ikke har så mye å si for hva som blir prestert på banen, sier Vikstøl.

Tok bachelorgrad

Espen Hoff er blant Start-spillerne som har studert ved siden av fotballen. Han ble ferdig med en bachelorgrad i Sports Management i mars i år.

— For meg har det vært nyttig og forfriskende å ha et litt annet fokus på fotballen. Det er også betryggende å vite at man har papirer og kompetanse man kan bruke det øyeblikket karrieren er ferdig, sier Hoff, som angrer litt på at han tok studiet 100 prosent ved siden av fotballen.

— Sett i ettertid, har det nok tatt en del fokus. Det handler om å finne den riktige balansen, sier Hoff.

Espen Hoff har tatt utdannelse ved siden av fotballen. Foto: Tor Erik Schrøder, ntb scanpix

— Dersom man ser på ressursene til de to klubbene, bør Start feie Jerv av banen i kvaliken?

— Ser man så enkelt på det, så er selvfølgelig Start definert som en toppklubb, og Jerv ble det per definisjon først i år. Resultatene viser at ressurser nødvendigvis ikke har så mye å si, sier Hoff.

I Start er det i år et lønnsbudsjett på 20 millioner kroner rundt A-laget. Det har gått kraftig ned de siste årene.

— Det er nok helt på grensen på hva som er levedyktig som toppklubb, sier Hoff.

Fakta Start:

Stiftet: 19. september 1905

Budsjett: 54 millioner kroner

Lønnsbudsjett A-laget: 20 millioner kroner (spillere, trenere og støtteapparat)

Årsverk i administrasjonen og drift: 8,1

Årsverk i sport: 9,3

Stadion: Sparebanken Sør Arena

Publikumssnitt 2015: 6155 tilskuere

Tilskuerrekord: 14448 (mot Viking i 2007)

Plassering i 2015: 14. plass i eliteserien

Toppscorer i 2015: Kristoffer Ajer, 8 mål

Fakta Jerv:

Stiftet: 21. august 1921

Budsjett: 9,5 millioner kroner (hele seniorfotballen)

Lønnsbudsjett A-laget: 6 millioner kroner (spillere, trenere og støtteapparat)

Årsverk i administrasjonen: 1,5

Årsverk i sport: 3 (+ 1 innleid)

Stadion: Levermyr

Publikumssnitt 2015: 1050 tilskuere

Tilskuerrekord: Cirka 7 000 tilskuere i en cupkamp mot Viking i 1976

Plassering i 2015: 5. plass i 1. divisjon

Toppscorer i 2015: Ohi Omoijuanfo, 15 mål