Thorey Rosa Stefansdottir og Terje Marcussen i full sving med å pusse opp asylmottaket på Birkelid i Songdalen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg
Thorey Roas Stefansdottir, Terje Marcussen, Mona Bruskeland og Vilde Jonassen på en dugnadskveld på asylmottaket. Foto: Odd-Inge Uleberg
Even Øgrey Brandsdal i Start. Foto: Sondre Steen Holvik

— Dugnadsinnsatsen vi har stått bak på Palmesus, Havnepuben og Birkelid gjør at vi styrer mot et millionoverskudd for første gang, sier daglig leder Terje Marcussen allerede én måned før året er omme.

Rekordoverskuddet betyr likevel ikke at det hardtsatsende eliteserielaget er friskmeldt økonomisk. Per 31. desember i fjor hadde de en negativ egenkapital på 1,5 millioner. Selv om den ifølge Marcussen blir cirka halvvert ved kommende årsskifte, har de likevel hengende over seg et ufravikelig krav fra Norges Håndballforbund om positiv egenkapital innen sesongstart 2018/2019. ## 70 timer dugnad på hver

Med trusselen i bakhodet om at lisensen på sikt kan stå i fare - og velte hele satsingen om å gjøre Vipers til Norges beste lag - klekket sørlendingene ut sin plan for å ta et jafs denne sesongen. På den planen var det verken billett- eller sponsorsalg som sto øverst på agendaen.

Thorey Rosa Stefansdottir og Terje Marcussen i full sving med å pusse opp asylmottaket på Birkelid i Songdalen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Det nytter ikke å tro at alle utgifter skal dekkes på sponsorer og publikum. I håndball er det i alle fall ikke slik, sier Marcussen om den saken.De var blant annet inne på tanken om å flytte hjemmekampene sine fra Aquarama til Gimlehallen.

Han forteller at de i stedet satte fokus på en av klubbens verdier - kreativitet - og ut fra det la de en dugnadsplan. Det startet på Palmesus hvor det i hovedsak var administrasjonen som tok nattevakter, sto vaktmannskap og rigget ned. Under Tall Ships Races var spillerne tilbake fra ferie, og tok tak i Havnepuben. Og i høst har de pusset opp et asylmottak på Birkelid i Sogndalen. Oppå dette har spillerne solgt ti julekalendre hver.

— Spillerne har jobbet rundt 70 timer dugnad hver, anslår Marcussen.

- Liker å være annerledes

Både mengden og type dugnad mener han gjør eliteserielaget unikt.

— Jeg tror ikke det er andre klubber som ville drevet pub eller påtatt seg ansvaret med å pusse opp et asylmottak. Men vi liker å være litt annerledes, sier 56-åringen.

Han understreker imidlertid at dugnadsinnsatsen - som til sammen har gitt 700.000 kroner i kassa - har vært like mye et tiltak for å øke den sportslige satsingen som å redusere den negative egenkapitalen.

— I stedet for å spare oss til fant, har vi vært opptatt av å utvikle det sportslige produktet. Det vil si at vi gjør hva vi kan for å hente spillere som kan løfte oss. I stedet for å spare lønnskostnader, hentet vi for eksempel Marta Tomac for å utvikle produktet ytterligere.

- Vi må snu hver krone

Han vil ikke være med på at dét var økonomisk gambling.

— Hvis ikke vi hadde hentet spillere, ville det kommet færre tilskuere og det er heller ikke sikkert at alle sponsorene hadde blitt med videre. Vi kommer til å fortsette å hente spillere som løfter oss sportslig, fastslår Marcussen.

Han understreker imidlertid viktigheten av å fortsette jakten på inntektskilder fremover, selv om «sekken er mye mindre med de grepene som er gjort i år».

— Vi må fortsatt snu hver krone og skape mer inntekter. Det nytter ikke å sette seg ned nå selv om vi er fornøyd nå. Først den dagen vi har penger på konto etter å ha gjort opp alle forpliktelser, kan vi ta det litt roligere. Men da er jeg sikkert pensjonist.

- Utelukkende positivt

Trener Gunnar Pettersen har bare positive erfaringer med dugnadsinnsatsen til Vipers-spillerne.

— Tre av spillerne var helt nye da vi hadde dugnad på Havnepuben. Det gjorde at jentene ble kjent med hverandre på en helt ny måte, og det sammensveiset spillerne, sier Pettersen.

Thorey Roas Stefansdottir, Terje Marcussen, Mona Bruskeland og Vilde Jonassen på en dugnadskveld på asylmottaket. Foto: Odd-Inge Uleberg

Han synes dugnad bør være et tiltak i alle klubber.— Jeg er ikke tilhenger av at det skal ligge en rød løper foran spillerne. Dugnad er utelukkende positivt.

Den erfarne treneren har aldri opplevd større dugnadsinnsats i noen andre klubber.

— I andre klubber har det gjerne dreid seg om enkelttiltak, ikke dugnad som har foregått over flere uker, sier 60-åringen.

Spiller Marta Tomac har også bare positivt å si om dugnaden.

— På Havnepuben ble jeg kjent med spillerne, og på asylmottaket gjorde vi noe positivt for flyktningene som kom hit, sier landslagsspilleren.

- Ære være Vipers

Administrerende direktør i Start, Even Øgrey Brandsdal, forteller at klubben ikke har avholdt dugnader som direkte skulle skape merinntekter.

Even Øgrey Brandsdal i Start. Foto: Sondre Steen Holvik

— Men spillerne gjør likevel mye gjennom Start Life-support, fotballskoler, Start-turné, gatefotballprosjektet, som trenere for Kirkens Bymisjon og innen telefonsalg av sesongkort. I tillegg stiller de opp for sponsorene etter forespørsel, sier Brandsdal.- Men dere har ikke arrangert dugnader som har gitt ekstrainntekter til klubben?

— Nei. Og ære være Vipers som har fått til det.

— Er det et aktuelt tiltak fremover?

— Vi må vurdere alle tiltak som skaper merinntekter. Men vi pålegger spillerne ganske mye allerede, og flere av dem studerer ved siden av fotballen. Likevel kan vi alltids gjøre mer, og vi har også opplevd at slike tiltak skaper samhold og frigjør energi, sier Brandsdal.