— Jeg visste ikke hvor nær stupet vi var da jeg kom inn. Hvis ikke klubben hadde fått inn noe frisk pust på administrasjonssiden, så tror jeg ikke Vipers hadde stått den dag i dag, sier daglig leder i håndballklubben, Terje Marcussen.

Mot slutten av forrige uke fikk Vipers godkjent lisensen for å spille i eliteserien kommende sesong. For to sesonger siden måtte Vipers tåle poengtrekk for å få godkjent lisensen, grunnet dårlig økonomi. I fjor måtte klubben gjennom tre lisenstildeligsrunder før de fikk den godkjent - uten poengtrekk. Det samme var historien foran kommende sesong. Selv om Vipers stadig sliter med 1,5 millioner i gjeld til Kristiansand kommune, har de klart å oppnå positive resultater i sluttoppgjøret de siste to årene.

— Det er en stor glede å være med på å snu dette, men ryggsekken som klubben har hatt på seg de siste 7-8 årene, den henger der fortsatt. I så å si all idrett blir man hele tiden målt ut fra økonomi, sier Marcussen.

- Handler om entusiasme

Styreleder i Vipers, Per Geir Løvstad, mener Marcussen skal ha store deler av æren for at Vipers har klart å snu den økonomiske trenden.

— Når man får inn den rette daglige leder, med god kjennskap i distriktet, så går det fort fremover. Det handler mye om den entusiasmen han utstråler, at han har fått inn en profilert trener (Gunnar Pettersen) og måten han jobber inn mot samarbeidsparterne som gjør at Vipers blir mer interessante på markedet.

For 2014/15-sesongen hadde Vipers et fått inn rundt 6,7 millioner kroner i sponsormidler. Etter en solid avslutning på sesongen, som blant annet endte med en sjokkseier mot Larvik (31-25) i den første av to sluttspillsemifinaler, øker håndballklubben sponsorbudsjettet til 7,5 millioner - et tall de per dags dato er 800.000 kroner unna.

— Vi har jobbet hardt med sponsorer og samarbeidspartnere, og på et nedadgående marked har vi gått oppover. Både Morten (Løvø, administrasjonssjef) og Jan Erik (Kittelsen, salg- og markedssjef) har gjort en formidabel jobb på det feltet, sier Vipers daglige leder.

Og det sponsorbudsjettet er noe Marcussen tror vil øke i årene som kommer.

— Aktører ønsker å sette logoen sin på et vinnerlag. Kommende sesong skal vi ut i europacupen, og forhåpentligvis skal vi spille Champions League året etter. Om vi klarer å etablere oss blant verdens beste håndballag, og få flere gode resultater både i hjemlig serie og i Europa, da vil vi få enda flere samarbeidspartnere.

Skryt fra forbundet

Foran 2015/16-sesongen er Vipers stadig under skjerpet overvåkning av Norges Håndballforbund, sammen med Byåsen, Nordstrand og Halden. Larvik må starte kommende sesong med tre minuspoeng. Selv om Vipers er under overvåkning, gir forbundet skryt til utviklingen i kristiansandsklubben.

— NHF vil gi Vipers ros for en vel gjennomført sesong, både sportslig og økonomisk.Klubben har vært etterrettelig med hensyn til rapportering gjennom sesongen 14/15 og har opptrådt på en meget ryddig og god måte, skriver håndballforbundet på sine nettsider.

— Til norsk håndball å være har vi en rimelig bra omsetning. Det er bare Larvik som er bedre, sier Marcussen.

Positiv egenkapital innen 2019/20

Det neste steget på veien blir å kvitte seg med gjelden til kommunen som Vipers allerede har på 1,5 millioner kroner. Innen starten på 2019/20-sesongen må samtlige klubber i eliteserien innrapportere positiv egenkapital.

— Det er ennå lenge til den tid. Med den økningen vi har fått på sponsorsiden gjør at jeg har stor tro på at vi kommer til å være gjeldsfrie om fire år. Vi prøver hele tiden å øke den totale inntekten. Det er et langsiktig arbeid som vi allerede er godt i gang med, sier Løvstad, og legger til:

— Jeg tror vi kommer til å ha et så stort overskudd hvert år fremover som gjør at vi får kapital nok til å betale ned gjelden. Vårt mål er selvfølgelig å gjøre det på egenhånd. Klarer vi ikke det, så må vi be kommunen om hjelp - det er det ytterste nødstilfellet. Men som sagt, jeg har stor tro på at vi kommer til å lykkes med dette.