— Jeg kan vedde omtrent alle pengene mine. Torhild Bransdal fortsetter som ordfører i Vennesla, sa varaordfører, Aps Berit Kittelsen halvannet minutt etter at valgresultatet var lest opp.

— Vi skal forhandle, men nå er jeg så lykkelig at æ grine nesten, sa Bransdal.

Da alle stemmene godt over midnatt viste tallene at Bransdals KrF hadde fått 29,5 prosent av stemmene i Vennesla.

- Jeg kan vedde omtrent alle pengene mine. Torhild Bransdal fortsetter som ordfører i Vennesla, sa varaordfører, Aps Berit Kittelsen (t.v.) halvannet minutt etter at valgresultatet var lest opp. Foto: Jon Anders Skau

NorgesrekordHun blir Norges lengst— sittende kvinnelige ordfører. Hun kom i 1999 og hun skal være i alle fall til 2019. Kvelden begynte helt annerledes. Da forhåndsstemmene kom lå Ap an til vekst på åtte prosent og KrF an til nedgang på nesten ti prosent.

Hele kvelden snakket Berit Kittelsen om at politikk ikke er matematikk og at hun heller vil ha politisk innflytelse enn verv. Bransdal ville ikke snakke om nederlag, men hun så blek ut. Samtidig tviholdt hun på ordførervervet og sa at det aldri er en grense for tilbakegang, så lenge man greier å karre seg til flertall.

LES OGSÅ: — Det må være lov å tenke annerledes

— Veien til makt går via KrF. Det vet Ap og alle andre, sa Bransdal.

Før hun klokka 23 kunne slippe jubelen løs.

Sp ut i kulden?

Ap og KrF skal forhandle i natt. Partiene vil fortsatt ha rent flertall i Vennesla kommunestyre med 16 eller 17 mandater. Så er spørsmålet om partner Sp får lov å være med på lasset.

Vi ekskluderer ingen, men det er et spørsmål om ikke Drivenes har ekskludert seg selv.

Eivind Drivenes utfordret Bransdal og gjorde et brakvalg. Han doblet nesten oppslutningen fra 6,9 til 12,9 prosent. Sp vil trolig øke fra to til fire i kommunestyret.

— Vi ekskluderer ingen, men det er et spørsmål om ikke Drivenes har ekskludert seg selv, sa Torhild Bransdal. Hun liker veldig dårlig at Drivenes har omtalt seg som femte hjul på vogna og at han føler han ikke har fått gjennomslag hos de to sterke kvinnene.

— Vi får se hva som skjer, sa Drivenes som selv om han kanskje havner i opposisjon var strålende fornøyd med Sps vekst.

Frp tilbake

Den skal han i følge Frps Alexander Etsy Jensen takke Frp litt for. Frp lanserte Drivenes som ordførerkandidat. Velgerne gikk til Sp, men ikke til Frp.

En skuffet Alexander Etsy Jensen diskuterer Frps tilbakegang sammen med Venstres Oddbjørn Hagen og Frps Magne Hunsbedt. Foto: Jon Anders Skau
Magne Kristensen smiler mens han snakker med sin kone Linda. Han blir Partiet de kristnes første kommunestyrepolitiker i Vennesla. til høyre står en litt misfornøyd Tor Søren Drivenes (H). Foto: Jon Anders Skau

Frp går tilbake fra 14,4 til 10,5 prosent og mister trolig en av fire i kommunestyret.— Det er nasjonale trender mer enn de vi gjorde i Vennesla. Hadde vi samlet stått bak Drivenes, tror jeg vi kunne fått til skiftet bygda sårt trenger, men som vi enda må vente fire år på, sier Jensen.

Partiet de kristne kom inn

Partiet de kristne får tre prosent av stemmene i Vennesla og kommer etter alt å dømme inn i kommuenstyret. Dette skjer til tross for at førstekandidat Yngvar Tveit trakk seg grunnet sykdom etter sine famøse uttalelser om 22. juli.

— Både kristne og ikke- kristne ønsker kristne verdier i Vennesla. Det skal vi kjempe for i skolen og på andre måter. Det er det valget handlet om, sier førstekandidat Magne Kristensen.

Han var i mange år kjent mazdaselger hos Nils O. Røinås. Nå driver han eget firma som driver med brøyte- og feieservice.

Han tror velgerne etterlyser kristendom, mer enn at de er lei KrF eller vil straffe KrF for at partiet har vært kritiske til deler av Filadelfias utbygging av privatskole på Vikeland.