Vi har så vidt nevnt storkommune og hennes kritiske holdninger til den når Vennesla-ordfører Torhild Bransdal smeller til med uttalelsen over.

Torhild Bransdal ble ordfører i Vennesla som 43-åring i 1999. Nå er hun 59 og ønsker gjenvalg for fire nye år. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg
Hun liker å se utover Sandtveitvannet. Hun har nesten alltid bodd her, Torhild og Hans Bransdal fikk tomt og bygde ved siden av slektsgården til Torhild. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Jeg blir satt i en bås som negativ og litt sær fordi jeg våger å stille kritiske spørsmål. Jeg er ikke mot nye kommunegrenser hvis det vil gjøre livene våre mye bedre. Men gjør de det?Hun bor omtrent så langt unna Vennesla sentrum i Vennesla kommune som det er mulig å komme. Sandtveit er en usedvanlig vakker plass ved Sandtveitsvannet og Sannelandsvannet, vest for Hægeland mot Marnardal grense.

Hun tilbringer i sommerferien i egen, idyllisk hage, bare avbrutt av noen dagsturer oppover dalen. Her har hun sittet i sommer og tenkt på gjenvalg, og hva som er viktige saker de kommende årene: Kjøpesenter Vennesla, Vennesla videregående skole, ny kirke, ny idrettsplass og bedre vei til Kjevik og byen. Men først kommunestrukturen.

Advarer mot oppsigelser og sentralisering

— Du oppfattes jo som veldig standhaftig motstander og ei som ikke vil?

— Vi kan få kraftig sentralisering og privatisering. Den slags reinspikka høyrepolitikk vil ikke jeg ha. Skal vi endre grenser, må vi vite at tjenestene til innbyggerne blir bedre. Jeg er enig med Gro Anita i Iveland. Nå må Kristiansand fortelle hva som kan skapes. Det holder ikke å si at stor er best.

— Jeg har mange ganger vurdert å stoppe hele prosessen, men vi må nok forhandle først . Jeg har ikke konkludert og vi må drøfte i KrF. For meg er det avgjørende at alle lokalsamfunn beholder barnehager, skoler og sykehjem. Vi må tenke på vanlige folks beste. Kommunalministeren snakker om kvalitetsreform. Da må vi vite at vi oppnår det og ikke reinspikka sentralisering.

  • Storkristiansand betyr sammensmelting av 10-11.000 kommunalt ansatte. Det må være lov å minne om hvordan det har gått med sykehusene i Oslo. Kulturkollisjoner og oppsigelsesbølger. Det må være lov å tenke på slike ting, uten å bli sett på som negativ.

Nesten så langt det er mulig å komme vekk fra Vennesla sentrum, bor Torhild Bransdal. Sandtveit ligger vest for Hægeland, mot Marnardal. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Kulturforskejller er et annet poeng Torhild Bransdal mener underkommuniseres:— Storkristiansand betyr sammensmelting av 10-11.000 kommunalt ansatte. Det må være lov å minne om hvordan det har gått med sykehusene i Oslo. Kulturkollisjoner og oppsigelsesbølger. Det må være lov å tenke på slike ting, uten å bli sett på som negativ.

Mener Norge ensrettes

Bransdal fortsetter med å kritisere Fædrelandsvennen, som hun mener fremstiller alle som mener noe annet enn avisen og Kristiansand-makten som litt sære og rare.

— Jeg har fått et stempel som det i kommunedebatten. I stedet for å søke svar og få fram ulike meninger, dannes stereotypier. La folk få fremstå som de engasjerte og mangfoldige menneskene de er. Avisene burde lete etter folk som mente noe annet, i stedet for å kun fremelske en virkelighet. Hele Norge sliter med denne ensrettingen. Alt skal være så politisk korrekt. Annerledeshet bekjempes.

— Hva mener du egentlig nå?

  • I stedet for å søke svar og få fram ulike meninger, dannes stereotypier. La folk få fremstå som de engasjerte og mangfoldige menneskene de er. Avisene burde lete etter folk som mente noe annet, i stedet for å kun fremelske en virkelighet.

Torhild Bransdal er enig i at hun bor vakkert. Hun er mer uenig i at store enheter er bra. Dessuten mener hun Norge ensrettes og at annerledeshet ikke verdsettes nok. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Alle skal mene som Oslo 3 og Akersgata. Mangfold for meg er å trives med og like forskjeller. Mangfold er ikke å bekjempe det du er uenig i. Vi ser det i saken om Mediehøgskolen på Gimlekollen, i debatter om by og land, om rovdyr. Én mening er høyverdig de andre er rare. Ta likestilling, jobber ikke begge foreldre fullt, er det noe feil med folk.

— Jeg mener aviser som Fædrelandsvennen har en veldig viktig rolle her, men da må dere ikke dilte etter Oslo-makta i ensrettingen av Norge. Retten til å være annerledes og kampen mot ensrettig er en av de viktigste sakene vi har i Norge i 2015. ## Glødende engasjement

Tilbake til valgkamp og Vennesla. 59-åringen var i tvil om 16 år var nok og spurte partiet. Hun fikk beskjed om å fortsette.

— Kreftene er ikke like store som da jeg var 43, men kunnskapen er større. Engasjementet gløder. Jeg trives godt med makten ordfører-posisjonen gir, sier hun - og tror nok innerst inne at hun blir gjenvalgt. KrF har hatt ordføreren i 34 av de siste 40 årene i Vennesla.

— Greier Ap å danne flertall? spør hun ut i luften, før hun sier at hun og Aps Berit Kittelsen har et kjempegodt forhold. Hun avviser at de to bestemmer alt på kammerset.

— Vi er sterke kvinner, men vi har sterke partigrupper som vet å si fra, sier hun.

  • Kreftene er ikke like store som da jeg var 43, men kunnskapen er større. Engasjementet gløder.

Torhild Bransdal sier ny kirke i Vennesla skal påbegynnes neste periode. Hun vil også gjøre noe med idrettsplassen. Hun tenker også mye på Hunsøya Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Da er vi ved valgkampsakene som Bransdal har fundert på i ferien:— Vi står overfor et historisk viktig valg på Hunsøya. Tore Gustav Drivenes vil bygge kjøpesenter og boliger. Vi må stå ved løftene om at ikke alt skal til Hunsøya. Og: Er det rett med så mange boliger og kjøpesenter der ute? Se hva de andre eierne av Hunsøya næringspark får til.

Lover ny kirke

KrF lover ny kirke og Bransdal vil også begynne etappevis utbygging av idrettsplass, samt renovere Venneslahallen

— Det høres ut som økning i eiendomsskatt?

— Det håper vi å unngå, men jeg tror venndølene ser at det er bedre med et godt skoletilbud, god eldreomsorg og gode tjenester, enn lavere skatt, sier hun og viser til svømmehall og kulturhus kom fordi kommunen innførte eiendomskatt og fikk god økonomi.

Bedre veier og å sikre og utvikle Vennesla videregående skole er også kampsaker for Bransdal. Begge disse sakene mener hun er viktig for å sikre Vennesla kraft i fremtiden.

— Og så vil jeg gjerne være med på å se datalagerne på Støleheia reise seg, sier hun.