Her lader hun batteriene før hun skal kjempe om å bli ordfører i Vennesla. Berit Kittelsen gleder seg til valgkampen som starter om et par uker.

— Er du klar til å overta som ordfører i Vennesla?

— Ja. Arbeiderpartiets toppkandidat må alltid være det.

Berit Kittelsen lader opp til valgkamp i strandkanten ved Byglandsfjorden. Hun er klar til å vippe sin politiske venninne Torhild Bransdal ut av ordførerstolen. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Kittelsen er imidlertid rask til å legge til:— For meg personlig er det ikke noe viktig å bli ordfører i Vennesla. Jeg stortrives som varaordfører og lektor på Vennesla videregående skole. Det er innflytelse og politiske resultater som alltid er viktigst for Ap.

- Verdivalg

Hun kaller KrF-ordfører Torhild Bransdal for en av sine beste politiske allierte. De er også gode venner. De har samarbeidet tett i åtte og år sittet sammen i kommunestyret i 16 år.

— Det mener jeg Vennesla har tjent på. KrF og Ap har sammen våget noen verdivalg. Vi har satt fellesskap først. Derfor innførte vi eiendomsskatt. Dermed fikk vi råd til bedre eldreomsorg, skole og nytt kulturhus og svømmehall. Kulturhuset ble faktisk brukt til årets valgkampsstart for Ap i regionen.

— Hva er viktigst framover?

— Vi lover ny kirke i neste fireårsperiode. Vennesla trenger en moderne, romslig folkekirke. Den store saken både nasjonalt og lokalt blir å sikre arbeid til alle. Vi må våge å bruke offentlige budsjetter til fellesskapets beste. Lokalt blir strandsti rundt Venneslafjorden viktig. Vi må skape mer tilgang til natur for folk flest.

Avviser kammersenighet

Berit Kittelsen synes ikke det er rart å utfordre en så nær alliert som Torhild Bransdal. Det synes ikke Torhild Bransdal heller.

— Selvsagt vil Ap forsøke å få ordføreren på bekostning av KrF. Hele vitsen med politikk er å få makt til å gjennomføre, sier Bransdal.

— Noen motstandere mener dere har blitt enige på kammerset om å fortsette som nå, men at dere ikke tør å si det før valget?

— Det er ikke sånn ting foregår. Velgerne skal avgjøre i valg, og deretter forhandler vi ut fra styrkeforhold, svarer Kittelsen.

Elsker Byglandsfjorden

Berit Kittelsen er kjent for å være usedvanlig hard i klypa. Partifeller får klar beskjed hvis de gjør noe Kittelsen ikke liker.

— Jeg er rett fram, og jeg kan være politisk tøff. Ellers opplever jeg meg som ganske snill, faktisk, svarer Kittelsen.

  • Vennesla trenger en moderne, romslig folkekirke. Den store saken både nasjonalt og lokalt blir å sikre arbeid til alle.

Gode venner. Varaordfører i Vennesla Berit Kittelsen har nesten vokst opp sammen med varaordfører i Bygland, Olav Neset. Hun er Ap-dame, han Høyremann. Men de ønsker hverandre lykke til. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Nå er hun i feriemodus og virker veldig snill der når hun serverer kaffe på terassen i strandkanten av Byglandsfjorden. Hun er født i Kristiansand, men kaller seg innlandsmenneske. Det ble hun da hun kom til Neset Camping som 12-åring.— Campinglivet er jordnært. Vi har det fantastisk her. Nærhet til vannet. Nydelige omgivelser. Trivelige folk.

Far til Berit slo opp familieteltet på Neset i 1967. Siden har Berit Kittelsen vært fan av Neset Camping.

Begge kan bli ordførere

Campingplasseier og ambassadør for Setesdal, Olav Neset kommer bortom. Han er varaordfører for Høyre i Bygland. Han og Berit Kittelsen har nesten vokst opp sammen.

— At Berit lader opp her, gjør ingenting. Hun er Ap-dame, men det er ikke så stor forskjell på Bygland Høyre og Vennesla Ap. Jeg ønsker godt valg for Berit, ler Neset.

Er de heldige med stemmene, blir de ordførere begge to.