— Jeg er tilfreds med vedtaket som ble gjort i driftsstyret tirsdag. Det var en viktig avklaring, sier Sæther.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Fædrelandsvennen møter ham i hans hjem i Lindesnes onsdag formiddag. Han er fortsatt sykmeldt, nå på fjerde uka. Han ble sykmeldt etter at han fikk en telefon fra Sven Seljom, Høyres gruppeleder i bystyret. Det er ulike versjoner av hva som ble sagt, men Sæther oppfattet det slik at han ikke lenger var ønsket som rådmann av bystyret.

Deretter ble han sykmeldt av sin lege.

— Jeg vil ikke kommentere sakens opprinnelse, nå er jeg mye mer opptatt av å se fremover, sier Sæther.

Nå er jeg opptatt av å se fremover

Fremover vil si at han snarest skal tilbake i jobb. Foreløpig avventer han en friskmelding fra sin lege.

Driftsstyret vedtok tirsdag å nulle ut vedtaket fra 4. november der det ble vedtatt å ønske rådmannen tilbake i jobb. I etterkant har Høyre ment at det var en rekke formelle feil ved både innkallingen og måten møtet ble håndtert på. De krevde at fylkesmannen skulle lovlighetskontrollere dette.Slik ble det ikke, driftsstyret ble enig om en ny formulering om at man ønsker ham tilbake i jobben.

Vanskelig med lovlighetskontroll

— Det er jeg jo veldig glad for. Hadde saken blitt sendt til fylkesmannen hadde den levd videre, og det hadde vært veldig vanskelig for meg å komme tilbake i jobb under behandlingen hos fylkesmannen, sier Sæther.

- Hvordan har du trivdes som rådmann?

— Veldig bra. Det er mange meget dyktige medarbeidere i Mandal kommune. Og jeg har opplevd det å jobbe med bystyret som givende, selv om det selvsagt tidvis har vært krevende, sier han. Sæther sier at han ikke har noen problemer med å samarbeide videre med bystyret.

— Jeg ønsker å legge denne saken bak meg, og forholde meg profesjonelt til bystyret. Så både håper og tror jeg at politikerne har den samme holdningen, sier han.

Tilfreds

I driftsstyret ble det vedtatt at rådmannen ikke lenger skal forholde seg til ordfører og gruppelederne fra Høyre og Frp i medarbeidersamtalene, men kun til ordføreren.

- Hva tenker du om det?

— Det er jeg tilfreds med, sier Sæther som ikke vil kommentere det nærmere.Men han forteller at da han var rådmann i Trondheim var ordningen nettopp slik; han og ordføreren alene hadde medarbeidersamtalene.

- Det fungerte slik jeg så det veldig fint, sier Sæther.

Til han blir pensjonist

Han sier at han har halvannet år igjen før han når pensjonsalderen. - Allerede da jeg tiltrådte sa jeg at jeg hadde tenkt å jobbe i stillingen fram til da, og det har jeg fortsatt tenkt, sier Sæther.

Denne saken har jo en mellommenneskelig side

Han skryter av ordfører Tore Askildsen. - Denne saken har jo en mellommenneskelig side der jeg føler ordføreren har vært veldig god å ha, sier han.

- Er ikke svekket

Ordfører Askildsen sier på sin side at han er veldig glad for å høre at Sæther er på vei tilbake.

- Jeg mener han ikke på noen måte er svekket overfor bystyret, han er ikke skyld i det som har skjedd, sier Askildsen.

Askildsen sier at saken har vært utfordrende også for ham som ordfører. - Men jeg er trygg på at den er håndtert etter det regelverk og retningslinjer som gjelder. Nå håper jeg saken blir lagt død, ikke minst av hensyn til Mandals omdømme, sier han.

Velkommen tilbake!

Gruppeleder for Høyre, Sven Seljom, sier han ønsker rådmannen hjertelig velkommen tilbake i jobb.

— Jeg har aldri gitt uttrykk for noe annet. Jeg vil forholde meg like profesjonelt og ryddig som før overfor ham, sier Seljom.

Han er ikke enig i vedtaket i driftsstyret tirsdag som sier at medarbeidersamtalene heretter skal tas med ordføreren alene, ikke også sammen med gruppelederne fra Høyre og Frp. — Det er ikke ordføreren som er arbeidsgiver for rådmannen, det er bystyret. Derfor har det vært viktig å ha en slik gruppe som reflekterer nettopp det, sier Seljom.

Saken har blitt et helt unødvendig politisk sirkus

Han sier også at han nå ser fram til at denne saken blir overstått og lagt død.

- Saken har blitt et unødvendig politisk sirkus som burde vært løst på en helt annen måte av ordføreren, sier Seljom.