— Uansett er det å håpe at alle som er delaktig i lokalpolitikken i Mandal har tatt lærdom av denne svært krevende perioden. Vi må etter neste valg ikke igjen stille oss slik at valg av ordfører ikke gjenspeiler bystyrets sammensetning og valgresultatet. Der står vi og byen overfor nye prøvelser, mener Møll.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Møll har, bortsett fra en periode, sittet i bystyret siden 1987. Fra 2007 til 2011 var han ordfører, et verv han nølte veldig med å ta, blant annet i frykt for at rollen

skulle sluke all hans tid. Men han trivdes bedre enn han hadde trodd.

Derfor var han klar igjen til en ny periode etter valget i 2011. Men et samarbeid mellom blant andre KrF og Ap sikret KrF ordføreren selv om Møll hadde flest personstemmer og var i det største partiet.

— Det var selvsagt en skuffelse, en skuffelse som har holdt seg. Og som har gjort at det har vært vanskelig å engasjere seg fullt og helt, sier Møll.

Møll nøler

Og på grunn av støyen, men også fordi han har vært med så lenge, nøler han nå med å være med på Frps bystyreliste i det hele tatt.

Det har vært en krevende periode

— Det har vært en krevende periode, ikke bare for meg, men alle i bystyret, sier Møll.

Partiets ordførerkandidat, Alf Erik Andersen, er enig i at det har vært for mye støy.— En del av grunnen har ikke bare vært ordførerens styringsmuligheter, men også samarbeidet mellom administrasjonen og rådmannen. Det viser jo ikke minst den siste saken der rådmannen nå er sykmeldt, sier han.

Skal ha gjennomslag

Fungerende gruppeleder for Arbeiderpartiet og trolig partiets ordførerkandidat, Even Tronstad Sagebakken, sier politikk handler om å få mest mulig gjennomslag for egne saker.

— Det er derfor ikke opplagt at de største partiene skal ha ordføreren og de mest attraktive vervene ellers, sier Sagebakken. Han minner om at Senterpartiet har flest ordførere i Norge i forhold til størrelsen.Men han er helt enig i at det ikke har vært heldig at ordføreren ikke har hatt flertallet bak seg i denne bystyreperioden.

— Det er jo heller ikke optimalt med kun et flertall på 18-17, sier Sagebakken som tror mange vil ha dette i bakhodet i kommende valgkamp.

Trenger ikke

Gruppeleder for Venstre, Stein Inge Dahn, minner om at en ordfører ikke trenger et flertall bak seg.

- Vi har ikke parlamentarisme lokalt, slik regjeringen må styre etter, sier Dahn.

Han er likevel helt enig i at det denne bystyreperioden har vært preget av en svekket ordfører på grunn av manglende flertall etter at et medlem av KrF trakk seg fra gruppa etter valget.

Solid flertall

Høyres gruppeleder, Sven Seljom, sier at han er helt enig i at ordføreren bør ha et solid flertall i ryggen.

— Det handler ikke minst om hans handlingsrom når han ikke kan spørre bystyret til råds, om hva han kan si og mene på vegne av kommunen i sin rolle som ordfører, sier Seljom. Han mener derfor at lærdommen om denne vanskelige ordførerperioden bør ha stort fokus i forhandlingene etter kommende valg.

- Har vært utfordrende

— Det har utvilsomt vært utfordrende å være ordfører i denne perioden når jeg ikke har hatt et flertall i bystyret. Samtidig mener jeg at KrF har fått gjennomført mange av de sakene vi gikk til valg på, sier Tore Askildsen.

Det har utvilsomt vært utfordrende å være ordfører

Han sier at det selvsagt er lettere for alle parter å ha en ordfører med et flertall. - Likevel har jeg ikke opplevd det som problematisk i møte med andre instanser enn bystyret, for eksempel i Lindesnesrådet. Som regel tas det opp saker som alt er forankret i bystyret, sier han.

Askildsen mener at erfaringene fra denne perioden også bør være en mer grundig folkevalgt-opplæring.

— Særlig dreier det seg om samspillet mellom bystyret og administrasjonen, sier han.