— Vi voksne skal være rollefigurer for barna. Når barn og ungdom opplever at de voksne politikerne snakker nedsettende og respektløst til og om hverandre, kan det skremme vekk unge som ønsker å engasjere seg i politikken, sier koordinator for barne- og ungdomsrådet i Mandal Anne Grønsund, medlem av rådet Torry Vatne og prosjektleder for «Sjumilssteget» Guro Wendelbo.

Følg FVN Mandal på Facebook!

«Sjumilssteget» er et felles løft for å iverksette FNs barnekonvensjon i kommunene i Norge. Wendelbo jobber med dette i Vest-Agder.— Allerede er barnekonvensjonen godt innarbeidet i den politiske og administrative ledelse i Mandal kommune. Nettopp derfor har byens politikere et spesielt ansvar for å vise at de makter å følge grunnlovens prinsipper om å vise hverandre respekt, verdighet og toleranse, sier Wendelbo.

Sykemeldte seg

De færreste vil si disse verdiene har preget mandalspolitikken denne perioden. Den siste saken handler om rådmannen som følte seg oppsagt per telefon av Høyres Sven Seljom. Dermed sykemeldte han seg.

Samtidig sier Seljom at ordføreren snakker usant om en samtale mellom de to.Men eksemplene er mange flere enn dette. Det som må være tidenes mest dramatiske bystyremøte var i juni 2012. Åshild Schmidt — til og med fra KrF - bannet fra talerstolen da hun sa at «nå har vi vært jævlige mot hverandre et helt år. Nå må det være slutt»!

I samme møte spurte Aps Åse Lill Kimestad hvor rausheten var blitt av i bystyret.

Følte seg sveket

Frps Paul Storholt har kalt en bybrodekorasjon for «oransje søppel» fra bystyrets talerstol. Even Tronstad Sagebakken (Ap) kalte høyresiden arrogant en gang, Linda Verdal (Ap) har sagt at hun følte seg sveket av ordføreren, mens Frps Harald Øyslebø benektet at han mobbet samme ordfører ved å kalle ham svikefull etter

valget.

En annen gang satte SVs Morten Ekeland seg på publikumsplass i protest mot måten bystyret var innkalt på.

— Jeg ønsker å engasjerer meg som politiker, men blir likevel skremt av hvordan enkelte kan oppføre seg, sier 19 år gamle Torry Vatne. Han synes for eksempel ikke noe om at noen roper sin mening om saker fra sin sitteplass i bystyremøtene fremfor å gå fram til talerstolen.

Mangler verdighet

Grønsund og Wendelbo skryter av hvordan Mandal kommune over flere år har åpnet for å lytte til og ta med de unge på råd gjennom barne- og ungdomsrådet som har talerett i bystyret.

Det bør innføres kjøreregler for det politiske ordskiftet som er åpen og forutsigbar

— Samtidig får også de unge med seg hvilket klima mandalspolitikken er under. Her mangler verdighet og respekt for hverandre, mener de to.

Kjøreregler

Nå ber de bystyrets representanter tenke mer over hvilke rollemodeller de er.

— Det bør innføres kjøreregler for det politiske ordskiftet som er åpen og forutsigbar. Og som igjen skaper trygghet for barn og unge i å delta i politikken, sier de to.

- Er ikke så ille

Høyres gruppeleder i bystyret Sven Seljom opplever ikke at det politiske klimaet er så ille.

— Det var nok turbulent etter valget, men nå mener jeg det er politisk uenighet i saker det handler om, sier Seljom.Han sier at det ligger i politikkens natur at man ikke kan være enig i alt.

- Og det er nok i skillet mellom enighet og uenighet i saker at noen tror det handler mer om person enn sak, sier han.

Seljom mener at spesielt gjennom media er mandalspolitikken i denne perioden nærmest blitt idiotierklært.

— Det er synd, jeg mener bystyret jobber seriøst og hardt med politiske saker, sier han.

Han leder for øvrig et eget utvalg som skal ta for seg arbeidsforholdene mellom bystyret, administrasjon og innbyggerne. Deres innspill om dette skal behandles i bystyret 11. desember.