SMILER IGJEN: Det var et gemyttlig møte mellom gruppelederne i bystyret mandag kveld, nå samarbeider de bedre. Initiativet kommer fra Aps Åse Lill Kimestad (i midten). Til høyre for henne Tore Askildsen (KrF), John Kittelstad (KrF), Alf Erik Andersen (FrP), Sven Seljom (H), Per Bratteberg (FrP) og Even Tronstad Sagebakken (Ap). SMILER IGJEN: Det var et gemyttlig møte mellom gruppelederne i bystyret mandag kveld, nå samarbeider de bedre. Initiativet kommer fra Aps Åse Lill Kimestad (i midten). Til høyre for henne Tore Askildsen (KrF), John Kittelstad (KrF), Alf Erik Andersen (FrP), Sven Seljom (H), Per Bratteberg (FrP) og Even Tronstad Sagebakken (Ap). Foto: Jarle R. Martinsen

Se, de snakker sammen!

Etter en kontinuerlig krise i mandalspolitikken siden lokalvalget, har nå partiene satt seg ned for å bedre samarbeidsklimaet.

MANDAL: — Målet er at vi skal samarbeide bedre om økonomien, men ikke minst for å skape bedre kjemi mellom politikerne, sier Åse Lill Kimestad.

Den tidligere Ap-ordføreren, nå gruppeleder, tok initiativ til det første møtet som var mandag kveld.

Svært mange harde ord har falt siden lokalvalget, særlig rundt ordførervalget. Spesielt Frp følte seg sveket som ikke fikk ordføreren etter å ha samarbeidet med KrF i årene før. I stedet fikk Tore Askildsen (KrF) flertallet da partiet inngikk samarbeid med Ap.

Siden har det mer eller mindre vært unntakstilstand i politikken. Bedre ble det ikke før jul da det ble kjent at KrF visste at de ikke ville beholde flertallet i bystyret før ordførervalget ble gjort. KrF-representant Bodil Ruud ble nemlig uavhengig.

Legger støyen vekk

— Nå prøver vi å legge all støyen som har vært bak oss. Nå ønsker vi å samarbeide for å sette det vedtatte budsjettet ut i livet, sier Kimestad.

Hun skal dermed jobbe for et budsjett Ap stemte mot før jul.

— Slik er demokratiet, sier hun om det. Også Tore Askildsen lover å være tro mot budsjettflertallet.

— Vi må sørge for en realistisk kommunal drift, og da er budsjettet som ble vedtatt det vi styrer etter, sier han.

Må vise alvor

Frps Alf Erik Andersen som også var med på møtet, sier at det er helt essensielt at mindretallet nå støtter opp om budsjettet og jobber etter det.

— Hvis ikke er det jo ikke tillit. Nå må de vise at også de mener alvor i å skape et bedre klima, så skal vi gjøre vårt, sier han.

Han har sammenkalt egen bystyregruppe for å få gehør for dette samarbeidet.

— Dere har ikke akkurat snakket veldig pent til og om mindretallet i året som har gått. Blir det slutt på det?

— Jeg skal i alle fall ta opp at vi skal snakke med respekt om alle representanter. Ingen tvil om at alle har et ansvar for bedre klima, sier Andersen.

Høyre er positiv

Høyres Sven Seljom er veldig positiv til initiativet fra Kimestad.

— Riktignok er budsjettet vedtatt, men det skal jo gjennomføres også. Det skjer best om vi samarbeider, sier Seljom.

Langt på vei handler det om å få til ekstrakuttene på åtte millioner kroner som flertallet ville ha innført i forhold til rådmannens budsjettforslag. Da rådmannen kom med sin kuttliste, ville ikke flertallet godkjenne det.

— Nå skal vi prøver å finne mer skånsomme kutt for å få til denne reduksjonen, sier Seljom.

Møtet konkluderte med at det skal avholdes et stormøte sammen med de tillitsvalgte neste uke.

— Det er viktig å ha dem med på laget også, sier Seljom.

kristin vinsjevik.jpg Foto: Jarle R. Martinsen

Tillitsvalgte: Veldig positivt

Helt konkret vil nå bystyre-politikerne innkalle til møte med de tillitsvalgte i kommunen for bedre dialog. Det synes tillitsvalgt for Fagforbundet i Mandal kommune, Kristin Vinsjevik , er svært positivt.

— Vi har på en måte kun fått dialogen i Administrasjonsutvalget til nå, og da har de jo alt bestemt seg i de ulike sakene. Det har vært stor avstand mellom oss og dem. Derfor høres det topp ut at de vil ha dialog med oss på flere plattformer, sier hun.

Hun sier at for de tillitsvalgte er budsjettet det mest prekære å diskutere nå.

— Vi trenger å forklare politikerne konsekvensene av de ulike kuttene, og samarbeide med dem for å finne mest mulige skånsomme reduksjoner, sier Vinsjevik

Vis fakta ↓
Fakta