Det går slag i slag for Odd Johannessen, leder for eldresenteret i Lillesand. Det er vanskelig å forstå at den spreke mannen vi treffer bare for to knappe måneder siden fylte 90 år.

Selv om Johannessen gikk av med pensjon for 22 år siden, er aktivitetsnivået vel så høyt nå.

— Det er travle dager nå om sommeren. Det er mye som skjer i byen.

- Viktig å gi de eldre et tilbud

Som leder for eldresenteret står oppgavene i kø. I fjor ble det arrangert godt og vel 240 tilstelninger rundt omkring i kommunen. Trim, konserter for de som bor på sykehjem og aldershjem og bussturer for pensjonister er blant noe av tilbudet.

Alt drives frivillig. Sosialt arbeid er noe 90-åringen har drevet med så lenge han kan huske. Jobben i eldresenteret er en oppgave han setter stor pris på.

— Det er viktig å gi de eldre et tilbud. Målet er minst ett arrangement i uka. Og da er det viktig å lage hyggelig stemning. Mange eldre har det tungt og trist ellers.

Ukas Lillesander, leder for eldresenteret i Lillesand, Odd Johannessen har travle dager om sommeren. Foto: Rebecca Trondsen

— Grusomt å fylle 90

Selv må Odd Johannessen stadig vekk minne seg selv om at alderdommen for lengst har banket på døra.

— Da jeg fylte 90 samlet jeg en gjeng med gode venner og familie til en festkveld. Det var veldig hyggelig, men å tenke på at det var meg det gjaldt, var grusomt. Når det er sagt er jeg takknemlig for at helsa er god.

— Ja, hva er den hemmelige oppskriften?

— Jeg har nok vært heldig. Helsa har stort sett alltid vært bra. Jeg jobbet på en fabrikk i Oslo da jeg var yngre. Da jeg sluttet etter å ha vært der i 25 år, hadde jeg ikke en eneste fraværsdag, forteller han.

Slet ut hofta

Johannessen prøver også å holde seg aktiv.

— Det er trim på eldresenteret to ganger i uka. Hvis ikke han som egentlig leder trimmen dukker opp, må jeg tråkke til. Men jeg opererte hofta for to år siden, så jeg må ta litt hensyn til det.

— Du slet ut hofta etter all dansingen?

— Ja, det var nok derfor, humrer han.

Ergometersykkelen fikk ikke plass i den nye leiligheten etter at Odd Johannessen flyttet. Dermed ble den plassert på kontoret. Sykkelen er flittig i bruk. Flere ganger i uka tar 90-åringen seg en økt. - Det er viktig å holde seg i aktivitet. Foto: Rebecca Trondsen

Ville bli sanger

Johannessen er født og oppvokst i Lillesand, men var lenge bosatt i hovedstaden på sine yngre dager.

Odd Johannessen er en mann som liker orden. I skapet på kontoret har han sortert allsangene etter årstidene. Foto: Rebecca Trondsen

— Jeg jobbet på en fabrikk, der jeg også etter hvert ble avdelingssjef. Men drømmen var å bli sanger. Jobben betalte godt, så da måtte jeg ta et valg. Jeg valgte å fortsette i jobben, men har siden drevet med sang på hobbybasis.

— Har det blitt noe ferie på deg i sommer?

— Nei, sommeren er travel. Men jeg har alltid en vårtur og en høsttur. Jeg liker å feriere i Norge, så i høst blir det ferjetur til Stavanger. Jeg er veldig glad i båt.

Når 90-åringen har en fridag liker han å gå på kafé.

— Da bestiller jeg meg en god bløtkake og en god kopp kaffe.

Glad i å bake

— Du er et kjent fjes for de aller fleste i Lillesand. Er det noe folk i byen ikke vet om deg?

— Jeg er liker godt å lage mat og bake. Jeg er veldig glad i vafler. Man kan ikke være i eldresenteret uten å like vafler.

90-åringen flyttet nylig inn i egen leilighet i borettslaget på Dovre. Foto: Rebecca Trondsen

— Hva liker du å lage til middag?- Enkel hverdagsmat. Ovnsbakt laks er spesialiteten.

— Så det blir ikke så mye taco og pizza?

— Det hender jeg steker meg en ferdigpizza. Taco får jeg hos sønnene mine.

Begynte på ettårsbibelen

— Har du fått badet i sommer?

— Nei, det er for kaldt. Jeg må ha minst 20 grader i vannet og på land.

— Leser du noen bøker?

— Det blir lite tid til å lese bøker, men jeg liker reiseskildringer. Jeg har også begynt på en ny og spennende bok som heter «ettårsbibelen». Hvis du leser ett avsnitt hver dag i ett år har du lest hele bibelen. Jeg har dessverre ikke fått lest den ferdig.

Mange har nok sett 90-åringen kjørende rundt i den sølvgrå bilen hans i Lillesands gater. -Jeg liker å kjøre bil. Jeg må ha en tur hver dag. Om ikke annet bare en tur ned til brygga for å se på båtene, sier han. Foto: Rebecca Trondsen

Den perfekte sommerdagen

— Skalldyr eller grillmat?

— Skalldyr.

— Saftis eller kuleis?

— Kuleis.

— Øl eller vin?

— Vin.

— Hva er den perfekte sommerdagen for deg?

— Sol, varme, båt. Og bading hvis vannet er varmt.